Μετά την Folli Follie, η Quintessential “επιτίθεται” στην Akazoo

Σοβαρά στοιχεία που υποδεικνύουν την ύπαρξη “λανθασμένων στοιχείων” δείχνει η έκθεση της QCM για την Akazoo

Η Quintessential Capital Management (QCM) είχε “υποσχεθεί” πως μετά την Folli Follie θα αποκαλύψει “πικάντικες” λεπτομέρειες και μια ακόμα ελληνική εταιρεία με διεθνή παρουσία, η οποία όπως αναφέρει η QCM στηρίζεται σε ψευδή στοιχεία και “κοροϊδεύει” το επενδυτικό κοινό.

Αυτή τη φορά η QCM βάλλει κατά της Akazoo, εταιρεία ελληνικών συμφερόντων η οποία είναι εισηγμένη στον Nasdaq. H Akazoo, είναι εταιρεία που ασχοελίταιμε το streaming μουσικής και θεωρείται στην αγορά ανταγωνιστής υπηρεσιών όπως το Pandora. 

Στην έκθεση της Quintessential Capital Management, η Akazoo η οποία έχει κεφαλαιακή αξία 219 εκατ. δολάρια, με πωλήσεις 145 εκατ. δολαρίων και EBITDA 10 εκατ. δολάρια, φαίνεται να μην ανταποκρίνεται σε όσα φαίνονται προς τα έξω αλλά να είναι μια εταιρεία με παραποιημένα στοιχεία που δεν ανταποκρίνεται σε όσα υποστηρίζει προς το καταναλωτικό κοινό. 

Σύμφωνα με την Akazoo, η εταιρεία έχει 44 εκατ. ενεργοποιημένους συνδρομητές, 5,5 εκατ. ενεργούς χρήστες, κύκλο εργασιών 140 εκατ. δολαρίων και ανάπτυξη που φτάνει το 39%.

Σύμφωνα με την QCM, η Akazoo δεν είναι παρά μα λογιστική απάτη, και τα στοιχεία χρηστών και εσόδων της να είναι “φουσκωμένα” και πολύ μακρυά από την πραγματικότητα. Όπως αναφέρει η QCM, η εταιρεία στην πραγματικότητα δεν είναι παρά ένα μόλις μέρος αυτών που υποστηρίζει, ενώ οι υπηρεσίες της δεν παρέχονται παρά σε ένα μικρό μέρος των αγορών που υποστηρίζει ότι δραστηριοποιείται ενώ δεν χρησιμοποιούνται καν από τους χρήστες. 

Όπως αναφέρει η QCM, υποψιάζεται πως η Akazoo χρησιμοποιείται για να “ξεπλύνει” χρήμα από άλλες δραστηριότητες, ενώ και τα γραφεία και οι εγκαταστάσεις της είναι ανύπαρκτες. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει στην έκθεση της η QCM, πολλά από τα μέλη της Akazoo έχουν δεσμούς με υπό εξέταση απάτες. 

Όπως αναφέρει η Quintessential, “πιστεύουμε πως η Akazoo είναι μια απάτη ενορχηστρωμένη από την διοίκηση της με σκοπό το κέρδος εις βάρος των επενδυτών”

Οι ισχυρισμοί της QCM

Όπως αναφέρει η Quintessential Capital Management, οι αποδείξεις για τους ισχυρισμούς της οφείλονται σε:

  • ύποπτα σημάδια για λογιστικές “αλχημίες”. Φορολογικές ανακολουθίες και σε μερικές περιπτώσεις ολική απουσία φορολογίας.
  • Η εφαρμογή είναι “μη διαθέσιμη” σε χώρες που δραστηριοποιείται η εταιρεία.
  • Ανύπαρκτες υποδομές, κλειστά γραφεία και ανύπαρκτο εργατικό δυναμικό
  • Ύποπτες συναλλαγές μεταξύ των μετόχων της εταιρείας. 
  • Συνδέσεις με πρώην απάτες
  • Σοβαροί ισχυρισμοί από αξιόπιστες πηγές στην αγορά. 

Όπως αποκαλύπτει η QCM, η Akazoo στα τελευταία 4 χρόνια έχει “κάψει” 20 εκατ. δολάρια, παρά τα υποστηριζόμενα εκατομμύρια που έχει σε κέρδη. Τα χρήματα αυτά έχουν πάει σε αμφισβητούμενα άυλα περιουσιακά στοιχεία, με ρυθμό 10 εκατ. το χρόνο. 

Παρά την ισχυρή αύξηση πωλήσεων που ισχυρίζεται η εταιρεία κάθε χρόνο, αυτές δεν μεταφράζονται σε κέρδη καθώς υπάρχουν αυξανόμενες απαιτήσεις λογαριασμού, την ίδια στιγμή που ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων της είναι σχεδόν ο πενταπλάσιος από όλους τους υπόλοιπους ανταγωνιστές της, όπως το Spotify. 

Ταυτόχρονα, η Akazoo τα τελευταία 4 χρόνια φέρεται να μην έχει πληρώσει καθόλου φόρους. Όπως υποστηρίζει η QCM, η ανάλυση των στοιχείων της Akazoo δείχνουν ότι πρόκειται για μια πολύ μικρότερη εταιρεία από αυτά που αφήνεται να εννοηθούν από την ίδια. Την ίδια στιγμή, η Akazoo φαίνεται να έχει 17 φορές περισσότερους χρήστες ανά review από τους ανταγωνιστές της, παρά το γεγονός ότι έχει μικρότερο μέγεθος από αυτούς, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για “τεχνητά” reviews, κάτι που ενισχύεται από το γεγονός ότι τα λιγοστά reviews είναι γραμμένα από υπαλλήλους την εταιρείας και συγγενείς τους. 

Την ίδια στιγμή, με 26 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο, η Akazoo δείχνει να έχει 145 εκατ. δολάρια έσοδα, που σημαίνει πως κάθε υπάλληλος της “φέρνει” στην εταιρεία 5,6 εκατ. δολάρια το χρόνο, νούμερο που όπως υποστηρίζει η QCM είναι αδιανόητο. Αντίστοιχη εικόνα ανά υπάλληλο, έχουν και τα στατιστικά για τους συνδρομητές αλλά και τους απλούς χρήστες. 

Την ίδια στιγμή, και με τόσα εκατομμύρια χρήστες και συνδρομητές, η Akazoo έχει μόλις 243 ακόλουθους στο Instagra, την ίδια στιγμή που το Pandora που υποτίθεται είναι πιο κάτω από την Akazoo έχει 364.000. Η ίδια εικόνα υπάρχει και στο Facebook, με το Pandora να έχει 370 φορές περισσότερους ακόλουθους (7.432.596 έναντι 20.434). 

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, η QCM υπολογίζει πως οι πραγματικοί συνδρομητές την υπηρεσίας, είναι μόλις 400.000 αντί για 5,5 εκατομμύρια που υποστηρίζει η εταιρεία. Την ίδια στιγμή, παρά το γεγονός ότι όπως υποστηρίζει η Akazoo η πλειοψηφία των χρηστών της και η στόχευση της είναι στις αναδυόμενες αγορές, η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών της προέρχονται από Ελλάδα και Κύπρο σχεδόν αποκλειστικά. 

Σύμφωνα επίσης με διάφορες ανεξάρτητες εφαρμογές μέτρησης αποτελεσματικότητας και διείσδυσης εφαρμογών σε κινητές συσκευές, τα κατεβάσματα της εφαρμογής του Akazoo είναι τόσο λίγα που πρακτικά δεν είναι καν μετρήσιμα από τις εφαρμογές. 

Ανύπαρκτα γραφεία

Αν και τα ηλεκτρονικά στοιχεία μπορεί να θεωρηθούν αρκετά σημαντικές αποδείξεις από την QCM, η εταιρεία προχώρησε σε επιτόπια πραγματογνωμοσύνη των γραφείων της Akazoo σε όλες τις χώρες τις οποίες δραστηριοποιείται.

Τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Λονδίνο φαίνεται πως έχουν κλείσει το 2019 με την έκθεση της QCM να αναφέρει πως έχουν κλείσει όλα τα γραφεία εκτός Ελλάδας, ενώ και στο Λουξεμβούργο που υπάρχουν γραφεία της εταιρείας γίνεται η υπόθεση πως ενδεχομένως είναι η διεύθυνση των νομικών συμβούλων της εταιρείας. Η QCM υποστηρίζει πως τελικά εντόπισε γραφεία της Akazoo εντός των κεντρικών γραφείων της πρώην μητρικής εταιρείας InternetQ στην Λεωφόρο Κηφισίας στην Αθήνα.

Σε σχέση με τη διεθνή παρουσία της Akazoo, στην έκθεση της Quintessential Capital Management αναφέρεται πως κατάφεραν να ανοίξουν λογαριασμό χρήστη σε μόλις πέντε χώρες . Για παράδειγμα, δεν κατάφεραν να ανοίξουν λογαριασμό χρήστη της Akazoo σε Ρωσία και Βραζιλία, δύο από τις μεγαλύτερες αγορές της ελληνικής εταιρείας σύμφωνα με τις επίσημες παρουσιάσεις.

Τέλος, όπως δείχνουν τα στοιχεία που παρουσιάζει η QCM, «οι λογιστικές καταστάσεις της Akazoo, που ελέγχονται από ελεγκτική εταιρεία δεύτερης γραμμής (Crowe), και όχι δηλαδή από κάποια εκ των μεγάλων εταιρειών ορκωτών λογιστών, μπορεί να κρύβουν σοβαρές παραλείψεις ή κάτι χειρότερο». Η ίδια δε η Crowe έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών και της επιτροπής κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για “χαλκευμένες” λογιστικές καταστάσεις, για τις οποίες και έχει πληρώσει πρόστιμο 1,5 εκατ. δολαρίων. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ