Παρακολουθήστε την τήρηση της καραντίνας, με την βοήθεια της… Apple

Τόσο η Google όσο και το Facebook “παρακολουθούν” επίσης τις κινήσεις των χρηστών

Με μια χθεσινή της κυκλοφορία η Apple, έδωσε σε δημόσια χρήση ένα εργαλείο το οποίο δείχνει πόσα άτομα σε μια περιοχή μειώνουν τις μετακινήσεις τους εν μέσω της επιδημίας του κορωνοϊού. 

Το “εργαλείο” της Apple συγκεντρώνει ανώνυμα δεδομένα από τους χρήστες χαρτών της εταιρείας για να δείξει τις τάσεις στην κίνηση σε μια περιοχή, ακολουθώντας την κίνηση της Google η οποία κυκλοφόρησε ένα αντίστοιχο εργαλείο πριν απ΄μερικές μέρες. Η Google αντίστοιχα χρησιμοποιεί τα δεδομένα από τους χάρτες της καθώς και πληροφορίες εντοπισμού από το λειτουργικό της. 

Στην ίδια κίνηση έχει προχωρήσει και το Facebook, τα δεδομένα του οποίου είναι διαθέσιμα μόνο στις υγειονομικές υπηρεσίες κάθε χώρας. 

Με την πανδημία να έχει οδηγήσει όλο τον πλανήτη σε περιορισμό της κυκλοφορίας και περιορισμό των κοινωνικών επαφών, το πρόγραμμα παρακολούθησης κινητικότητας της Apple σας επιτρέπει να επιλέξετε μια τοποθεσία και να δείτε κατά πόσο οι άνθρωποι που ζουν σε αυτή βρίσκονται σε “κοινωνική απόσταση”. 

Το εργαλείο σας επιτρέπει να φιλτράρετε δεδομένα ανά χώρα, παρέχοντας μια ανάλυση σχετικά με το πόσο λιγότερα άτομα εκεί οδήγησαν, περπατούσαν και χρησιμοποίησαν τα ΜΜΜ τον τελευταίο μήνα.

Στην εφαρμογή περιλαμβάνονται δεδομένα και από μεγάλες πόλεις. Η Ελλάδα και τα στοιχεία της παρουσιάζονται μόνο για την χώρα και όχι για συγκεκριμένες πόλεις. 

Η σύγκριση χωρών δείχνει πόσο νωρίς κάθε έθνος επέβαλε μέτρα κοινωνικής απόστασης και πού ήταν τα πιο αποτελεσματικά.

 

Η Apple επιμένει ότι τα δεδομένα τοποθεσίας είναι ανώνυμα για την προστασία του απορρήτου των χρηστών.

Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στα μη επεξεργασμένα δεδομένα εδώ .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ