Οι ελληνικές επιχειρήσεις 3D εκτυπώσεων κατασκευάζουν 500 μάσκες προστασίας για τις ΜΕΘ!

Το emea μίλησε με τον Ηλία Γιαννόπουλο, ιδιοκτήτη της εταιρείας Stereo Lab 3D Printing

του Διονύσιου Κηλίδη

Ενεργό μέρος στον αγώνα αντιμετώπισης του κορωνοϊού λαμβάνουν οι ελληνικές εταιρείες 3D εκτυπώσεων, καθώς ανέλαβαν να κατασκευάσουν και να δωρίσουν συνολικά 500 μάσκες που χρησιμοποιούνται για την προστασία των ιατρών και του εν γένει νοσηλευτικού προσωπικού στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της πατρίδας μας. Πρόκειται για τη δική τους συμβολή, η οποία αξιοποιεί τις αλματώδεις εξελίξεις στην 3D εκτύπωση, ώστε να δοθεί λύση σε ένα πρακτικό ζήτημα.

Το emea μίλησε με τον Ηλία Γιαννόπουλο, ιδιοκτήτη της εταιρείας Stereo Lab 3D Printing, ο οποίος και συμμετέχει στην συγκεκριμένη κίνηση των συναδέλφων του. Όπως μας ανέφερε, ήρθαν σε επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε αυτή την δύσκολη στιγμή αντιμετώπισης της πανδημίας του COVID-19, το οποίο με τη σειρά του τους ανέφερε πως υπάρχει αναγκαιότητα για μάσκες προστασίας για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

«Μας ειπώθηκε πως σε πρώτη φάση θα χρειαστούν περί τις 500 μάσκες, τις οποίες και έχουμε ξεκινήσει να κατασκευάζουμε μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης. Για να υπάρχει μια τάξη μεγέθους, έχουμε τη δυνατότητα της κατασκευής 50 μασκών την εβδομάδα, ενώ κάθε μάσκα απαιτεί περίπου μιάμιση ώρα ώστε να ετοιμαστεί. Το δε κόστος της είναι μικρότερο των 5 ευρώ. Βέβαια, εάν παραστεί ανάγκη για ένταση της παραγωγής, αυτή μπορεί να γίνει πράξη, αρκεί να υπάρχει κάποιο κεφάλαιο για την αγορά των πρώτων υλών, αλλά και πρόσθετου εξοπλισμού ενδεχομένως», υπογράμμισε ο κ. Γιαννόπουλος.

Η κατασκευή βασίζεται στην αξιοποίηση σχεδίων και «ανοικτών» δεδομένων που έχουν προκύψει από μια διεθνή κοινότητα 3Dεκτύπωσης, που δουλεύει αφιλοκερδώς, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους ώστε να συμβάλουν στον κοινό αγώνα.

Μάλιστα, οι ελληνικές επιχειρήσεις 3D εκτύπωσης τις τελευταίες ημέρες προσπαθούν να οργανωθούν, έχοντας δημιουργήσει μια “κλειστή” κοινότητα επικοινωνίας, μέσω της οποίας καταγράφουν τα διαθέσιμα μηχανήματα, τις παραγωγικές δυνατότητές τους, την διαθεσιμότητα κάθε επαγγελματία κ.ο.κ.

«Προσπαθούμε συλλογικά να συμβάλουμε με τεχνογνωσία και ιδέες, ακολουθώντας το παράδειγμα των συναδέλφων μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα, σε άλλες χώρες υπάρχει κινητικότητα σχεδιασμού και άλλων υλικών προκειμένου να καλυφθούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες Και στην χώρα μας, όμως, έχουμε δεχτεί κλήσεις από νοσοκομεία, κλινικές και γηροκομεία για την προμήθεια τέτοιων μασκών, ωστόσο πρωταρχικός μας σκοπός είναι η ικανοποίηση των αναγκών των ΜΕΘ του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οι εργαζόμενοι των οποίων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης του κορωνοϊού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ