Streaming υπηρεσίες: Το “φαινόμενο” που εξαπλώνεται σαν “ιός”

Οι πολλές Streaming υπηρεσίες από ότι φαίνεται κατάφεραν να κάνουν τον κόσμο να μην ενδιαφέρεται παρά τα πολλά προγράμματα που προσφέρουν

Οι ταινίες και οι σειρές εδώ και πολλά χρόνια έχουν διεισδύσει στην ζωή μας είτε μέσα από την τηλεόραση είτε τον κινηματογράφο είτε και από οποιαδήποτε άλλη συσκευή όπου μας έχουν χαρίσει στιγμές πολλών και διάφορων συναισθημάτων.

Τα τελευταία χρόνια όμως έχουν εισέλθει οι Streaming υπηρεσίες όπου έχουν προσφέρει όλων των ειδών ταινίες και σειρές είτε αυτές είναι καινούργιες είτε παλιές, που δεν μπορούσες πιο πριν να τις βρεις τόσο εύκολα παρά μόνο με “πειρατικό” τρόπο δηλαδή να τις “κατεβάζεις” παράνομα από το διαδίκτυο.

Το φαινόμενο “Streaming υπηρεσίες”

Αυτό το νέο φαινόμενο πρωτοεμφανίστηκε στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αμερική με την πρώτη υπηρεσία να είναι αυτή του Netflix

Πολλοί ήταν ανήσυχοι για το τι θα επιφέρει μια τέτοια υπηρεσία αλλά και το ότι θα κάνει μεγάλη ζημιά στον χώρο του κινηματογράφου αλλά και ειδικά στον χώρο ενοικίασης ταινιών.

Το καλό με όλο αυτό ήταν ότι το Netflix την περίοδο εκείνη άλλαξε τα δεδομένα για πολύ κόσμο γιατί τους πρόσφερε πολλά πράγματα και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από ότι μπορούσε να είχε ο καθένας από την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Όπως πρόσβαση σε αρκετές ταινίες όπου και αν βρίσκονται, όποια στιγμή θέλουν.

Για αρκετό καιρό αυτή η υπηρεσία, το Netflix, κατάφερε να κερδίσει την προσοχή του κόσμου, κάποιους τους κέρδισε με την γκάμα που περιείχε και κάποιους άλλους τους “απορρόφησε” αρκετά ξοδεύοντας τον χρόνο τους εκεί και σχεδόν όλη μέρα με το νέο και παλιό υλικό που παρείχε.

Η “επιδημία” των Streaming υπηρεσιών

Με το Netflix να έχει κάνει σχεδόν συμφωνίες με πάρα πολλές εταιρείες παραγωγής ταινιών και άλλες γενικά που συσχετίζονται σε αυτό τον χώρο, κατάφερε με αυτό τον τρόπο να εξασφαλίσει συμβόλαια όπου του παραχωρούνταν το δικαίωμα να φιλοξενεί στην πλατφόρμα του ταινίες και σειρές που έχουν κάνει μεγάλες επιτυχίες στο κοινό.

Αυτό όμως δεν άργησε να φανεί στις εταιρείες αυτές όπου και δεν τους άρεσε το αποτέλεσμα γιατί φαινόταν ότι έχαναν πολλά παρά να κερδίζουν από τις συνεργασίες που είχαν.

Εταιρείες όπως οι Disney και Apple ξεκίνησαν τις δικές τους διαδικασίες ώστε και εκείνες με την σειρά τους να δημιουργήσουν μια αντίστοιχη πλατφόρμα η κάθε μία ώστε να φιλοξενούν τις δικές τους παραγωγές και να καταφέρουν να “χτυπήσουν” το Netflix προσφέροντας ακόμα περισσότερα από αυτό.

Με αυτό τον τρόπο ανάγκασαν να σπάσουν τα συμβόλαια που είχαν με το Netflix για να προχωρήσουν με τα δικά τους σχέδια με αποτέλεσμα να υπάρχει σήμερα το Apple TV αλλά και το Disney+.

Με αυτό που έγινε άλλες εταιρείες όπως οι Universal, Amazon, CBS, NBC και άλλες πολλές ακολούθησαν ανακοινώνοντας ότι θα κάνουν και εκείνες τις δικές τους streaming υπηρεσίες.

Όμως το Netflix δεν έμεινε τελείως “γυμνό” διότι από ότι φαίνεται είχε προβλέψει κάτι τέτοιο για αυτό και είχε ξεκινήσει να κάνει δικές του παραγωγές και να “χτίζει” και ένα δεύτερο όνομα στη βιομηχανία των ταινιών, με αποτέλεσμα να φτάσει μέχρι και στα Όσκαρ.

Το “μπούχτισμα” με τις Streaming υπηρεσίες

Οι περισσότερες από αυτές δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα, αλλά και όταν γίνει αυτό θα είναι πρώτα στην Αμερική και αργότερα στις υπόλοιπες χώρες, με την Apple TV να κυκλοφορεί ήδη στην Ελλάδα και το Disney+ πιθανότατα να κάνει την είσοδο του το 2020.

Όταν όμως κάποιος ακούει για όλες αυτές τις υπηρεσίες μπαίνει σε ένα μεγάλο δίλημμα στο ποια να επιλέξει λόγω του κόστος που θα έχει η κάθε μία διότι είναι αδύνατο να τις έχει όλες μαζί αλλά και του περιεχομένου τους.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κάθε μία είναι συνδρομητική με διάφορα πακέτα και γενικά διαφορετική τιμή η μία από την άλλη.

Εκτός από αυτό η κάθε μία θα έχει τις δικές τις ταινίες, σειρές που τους ανήκουν είτε είναι νέες είτε παλιές αλλά και τα δικά του διάφορα προγράμματα διασκέδασης.

Όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην διασκεδάζει τον θεατή αλλά να τον ενοχλεί και να τον κάνει να αδιαφορεί για την κάθε μία υπηρεσία για το λόγο ότι δεν θα έχει όλα αυτά που θέλει σε μία πλατφόρμα αλλά σκορπισμένα σε διάφορες.

Η “μαγεία” των streaming υπηρεσιών από ότι φαίνεται χάνεται μαζί με το ενδιαφέρον του θεατή επειδή κάτι που γινόταν τόσο εύκολα γίνεται λίγο απίθανο όταν πολλαπλασιάζεται ώστε να ικανοποιήσει μόνο την εταιρεία που έχει την δικιά της πλατφόρμα.

Το Netflix ήταν μία μεγάλη ιδέα που πρόσφερε σχεδόν τα πάντα για τον θεατή κάθε μήνα σε λογικές τιμές αλλά σε αυτό το “παιχνίδι” όταν κάποιος κερδίζει και σε μεγάλο βαθμό όλοι τότε θέλουν να πάρουν μέρος για να γευτούν και εκείνοι την νίκη ξεχνώντας πάντοτε στην πορεία για ποιον γινόταν όλο αυτό εξ’ αρχής. 

Επιστροφή στα παλιά “λημέρια” 

Με το χάος των streaming υπηρεσιών να απλώνεται παντού και τον κόσμο να χάνει το ενδιαφέρον του γιατί πολύ απλά δεν θέλει να μπει στην διαδικασία να τις έχει όλες ή να ψάχνει ποια υπηρεσία έχει κάτι που δεν έχει μια άλλη και να κάνει άσκοπες συνδρομές, όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιστρέψουν σε κάτι που πολλοί θέλανε να εξαλείψουν.

Αυτό είναι η “πειρατεία”, κάτι που πολλές κυβερνήσεις εδώ και χρόνια προσπαθούν να καταρρίψουν όπως μπορούν.

Το download πάντα ήταν η πιο εύκολη λύση για κάποιον όταν δεν είχε την δυνατότητα ή την πρόσβαση να παρακολουθήσει κάτι που δεν υπήρχε στην χώρα του ή δεν είχε κυκλοφορήσει ακόμα.

Οι πολλές Streaming υπηρεσίες από ότι φαίνεται κατάφεραν να κάνουν τον κόσμο να μην ενδιαφέρεται παρά τα πολλά προγράμματα που προσφέρουν ή και γενικά ότι καινούργιο και πρωτοπόρο παρουσιάσουν, με αποτέλεσμα να φέρουν την “πειρατεία” πίσω χωρίς να το έχουν καταλάβει.

Η μοναδική λύση

Το μόνο που μπορεί να γίνει ώστε να μπορέσουν να μειώσουν και να εξαλείψουν σε μεγάλο βαθμό την “πειρατεία” αλλά και να επαναφέρουν τον κόσμο πίσω σε αυτές τις υπηρεσίες είναι μόνο μέσα από την συνεργασία.

Μία μεγάλη λύση σε όλο αυτό το θέμα θα ήταν να συνεργάζονταν όλες οι streaming υπηρεσίες μαζί σε μία και να γίνονταν κάτι ξεχωριστό όπως η Nova, το Cosmote TV ή το Vodafone TV, με τους θεατές να πληρώνουν συγκεκριμένα πακέτα συνδρομών που θα τους “ξεκλείδωνε” κάποιες εταιρείες και να επιλέγουν τι θα παρακολουθήσουν.

Με λίγα λόγια μία μεγάλη Streaming υπηρεσία χωρίς περιορισμούς στο υλικό που θα υπάρχει και θα έχει αγοράσει ο θεατής, όπως υπήρχε στο Netflix με την ανανέωση κάθε μήνα όπου κάποιες ταινίες και σειρές “έφευγαν” από την πλατφόρμα και έμπαιναν άλλες στην θέση τους.

Το να υπάρχουν πολλές Streaming υπηρεσίες δεν είναι κάτι το μοναδικό αλλά κάτι το κουραστικό και βαρετό όταν δεν θα υπάρχει αρκετό υλικό όταν ξεκινήσουν ή μέχρι να κυκλοφορήσει κάτι αποκλειστικό από την υπηρεσία.

Αυτές οι υπηρεσίες θα είναι κενές για αρκετό καιρό και οι θεατές θέλουν να το αποφύγουν αυτό διότι δεν θέλουν να πληρώνουν κάτι που δεν θα έχει νόημα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ