Η Rolex χάνει το παιχνίδι από τα smart watches

Μέχρι πριν λίγο καιρό, η διαπίστωση πως τα smart watches θα υπερκεράσουν τις πωλήσεις των ρολογιών πολυτελείας προκαλούσε καγχασμό από τους “ειδικούς” της βιομηχανίας, οι οποίοι δεν έβλεπαν κάποιο λόγο τα smart watches να πάρουν το κοινό των πολυτελών προϊόντων. 

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν μόλις χθες, έχουν κάνει τους “ειδικούς” να ψάχνουν δικαιολογίες, καθώς οι εξαγωγές πολυτελών ρολογιών έχουν πτώση 13% σε σχέση με τον Νοέμβριο του προηγούμενου έτους, αλλά και πως οι φετινές εξαγωγές θα είναι οι χαμηλότερες των τελευταίων 35 ετών!

Η άνοδος των smart watches έχει προκαλέσει disrupt στην ωρολογοποιία και ειδικά σε αυτή των κατασκευαστών πολυτελείας, αν και άργησαν να το καταλάβουν. 

Από τη στιγμή που η Apple έγινε fashion icon και τα προϊόντα της προωθήθηκαν σαν lifestyle, με τα ρολόγια της να κοσμούν τα χέρια διασήμων, η πολυτελής ωρολογοποιία είδε την παντοκρατορία της να κλονίζεται. 

Η ύπαρξη στην αγορά smart ρολογιών προτάσεων που κοστίζουν μέχρι και 200 ευρώ και προσφέρουν επιδόσεις και στυλ, έχει δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε μα βιομηχανία που δεν είδε το τρένο της εξέλιξης να έρχεται κατά πάνω της με δύναμη. 

Οι ωρολογοποιοί είδαν ένα μέρος της αλλαγής και προσπάθησαν να προσθέσουν έξυπνα στοιχεία στα κλασικά τους σχέδια, μια προσπάθεια όμως η οποία δεν στέφθηκε από επιτυχία. 

Ένα ακόμα σημείο στο οποίο οι παραδοσιακοί ωρολογοποιοί δεν μπορούν να “χτυπήσουν” την σύγχρονη αγορά είναι στο δίκτυο πωλήσεων, το οποίο στην περίπτωση των smart watches είναι γεμάτο μεταπωλητές οι οποίοι προμηθεύονται προϊόντα από όλο τον κόσμο και έχουν την δυνατότητα να πουλάνε με μεγάλες εκπτώσεις. 

Η ελπίδα των πολυτελών ρολογιών βρίσκεται στην ανατολή και τις πωλήσεις στην μαζικά ανερχόμενη μεσαία και ανώτερη τάξη. Όμως οι πρόσφατες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν, έχει προκαλέσει προβλήματα στην αγορά της χώρας, με τις πολυτελείς μάρκες να έχουν αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα τα οποία αναμένεται επίσης να συνεχιστούν μέσα στο 2020

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ