Ψηφιακοί βοηθοί και έξυπνα σπίτια θα κυριαρχήσουν από το 2020

Amazon, Google, Apple και Zigbee Alliance ένωσαν τις δυνάμεις τους και παρουσίασαν μια νέα ομάδα εργασίας με σκοπό την προώθηση και την υιοθέτηση ενός νέου προτύπου σύνδεσης χωρίς δικαιώματα

Μπορεί να μην έχουμε μαντικές ικανότητες, όμως δεν χρειάζεται κιόλας για να πούμε με σχετική σιγουριά πως τα έξυπνα σπίτια και οι ψηφιακοί βοηθοί θα κυριαρχήσουν στην παγκόσμια αγορά από το 2020. 

Σε αυτή την κατεύθυνση δείχνουν και οι πρόσφατες ειδήσεις και οι τάσεις που έχουν διαμορφωθεί στο εξωτερικό, οι οποίες αργά ή (ελπίζουμε) γρήγορα θα φτάσουν και στη χώρα μας. 

Η μεγάλη συμμαχία

Amazon, Google, Apple και Zigbee Alliance ένωσαν τις δυνάμεις τους και παρουσίασαν μια νέα ομάδα εργασίας με σκοπό την προώθηση και την υιοθέτηση ενός νέου προτύπου σύνδεσης χωρίς δικαιώματα, ώστε τα έξυπνα οικιακά προϊόντα να είναι πιο συμβατά μεταξύ τους σε όλες τις πλατφόρμες. Και αν οι τρεις πρώτες εταιρείες είναι πασίγνωστες, η Zigbee Alliance έχει στο διοικητικό της συμβούλιο, μεταξύ άλλων μέλη όπως το ΙΚΕΑ, η Samsung και η Silicon Labs τα οποία είναι επιφορτισμένα να συμμετάσχουν στην ομάδα εργασίας για να συμβάλουν στην προσπάθεια.

Η ιδέα είναι να προωθηθεί η συμβατότητα για τους καταναλωτές και να καταστεί η “έξυπνη ανάπτυξη” γενικά απλούστερη για τους κατασκευαστές. Οι δραστηριότητες της ομάδας υποτίθεται ότι επικεντρώνονται στην ιδέα ότι οι έξυπνες οικιακές συσκευές πρέπει να είναι απρόσκοπτες, αξιόπιστες και ασφαλείς. Η διαλειτουργικότητα, η συμβατότητα και οι ανοιχτές πηγές συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών των προσπαθειών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση σχετικά με τη δημιουργία αυτής της προσπάθειας, “με βάση το πρωτόκολλο Internet (IP), το έργο στοχεύει στην επικοινωνία μεταξύ των έξυπνων οικιακών συσκευών, των εφαρμογών για κινητά και των υπηρεσιών cloud και για να καθορίσει ένα συγκεκριμένο σύνολο τεχνολογιών δικτύωσης με βάση την IP για πιστοποίηση συσκευών. “

Συνομιλήστε με το σπίτι σας

Όπως είναι λογικό, το επίκεντρο του σχεδίου αυτού θα είναι σίγουρα δομημένο γύρω από την φωνητική αλληλεπίδραση με το σπίτι και τις συσκευές, όπως η Alexa, o Google Assistant και η Siri. Η μέχρι στιγμής αδιαμφισβήτητη επιτυχία των ψηφιακών βοηθών, ειδικά σε μια μεταβατική εποχή στην τεχνολογία, σχεδόν εγγυάται πως όλο αυτό θα “εκτιναχθεί” όταν αρχίσει η διάδοση και επικράτηση του 5G. 

Οι ψηφιακοί βοηθοί το 2020 θα προχωρήσουν όμως πέρα από την αλληλεπίδραση με το σπίτι και τις έξυπνες συσκευές, αλλά θα αναλάβουν και σημαντικό ρόλο σε πολλές δραστηριότητες, ενώ αναμένεται να αναλάβουν ακόμα και τις τραπεζικές υποχρεώσεις των καταναλωτών. Άλλωστε ήδη χρησιμοποιούνται για τις αγορές μέσω του διαδικτύου. 

Η διείσδυση των ψηφιακών βοηθών αναμένεται να είναι “εντυπωσιακή” ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι το 2017, το ποσοστό των καταναλωτών που είχαν μια φωνητικά ενεργοποιούμενη συσκευή ήταν 14%, ενώ το 2019, είχε σχεδόν ένας στους τρεις καταναλωτές (31%).

“Έκρηξη” του ηλεκτρονικού εμπορίου

Όχι μόνο το μερίδιο των καταναλωτών που κατέχουν συνδεδεμένες συσκευές υπερδιπλασιάστηκε από το 2017, αλλά είναι επίσης πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν αυτές τις συνδεδεμένες συσκευές για να κάνουν ηλεκτρονικές αγορές. Στην πραγματικότητα, περίπου ένας στους δέκα καταναλωτές σήμερα χρησιμοποιεί συσκευές και εφαρμογές με δυνατότητα φωνής για να “σερφάρει” και να αγοράζει προϊόντα στο διαδίκτυο. Είναι μια αξιοσημείωτη επιτάχυνση μιας τεχνολογίας που εξακολουθεί να είναι σχετικά νέα και για την οποία οι περιπτώσεις χρήσης για το εμπόριο είναι τόσο νεογέννητες όσο και πολύ εξελισσόμενες. 

Ένα άλλο μεγάλο στοιχείο δείχνει πως τα έξυπνα σπίτια θα αποτελέσουν μεγαλύτερο τμήμα του τοπίου πληρωμών και του εμπορίου και γιατί οι μεγάλες αυτές εταιρείες προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να παίξουν ωραία μαζί, τουλάχιστον σε αυτό το θέμα και τουλάχιστον για τώρα.

Σύμφωνα με έρευνες, ότι το 76% των καταναλωτών έχουν εντάξει τις αγορές στις καθημερινές τους συνήθειες. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς δεν είναι πολλά πράγματα που ο σύγχρονος καταναλωτής θεωρεί χειρότερη ρουτίνα όταν βρίσκεται σπίτι, από το να ασχολείται με τα οικιακά logistics και οι εταιρείες δεν θα ενοχληθούν καθόλου αν μπορέσουν να σπρώξουν μερικές αγορές μέσα σε αυτή την διαδικασία, χάρη στην ευκολία που προσφέρει η τεχνολογία των ψηφιακών βοηθών. 

Και αυτό το προέβλεψε η Amazon

Όλες οι εταιρείες θέλουν να πάρουν ένα μεγάλο κομμάτι των οικιακών logistics, όμως η Amazon δείχνει να είναι ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό. Σε πρόσφατη ανάρτηση του, ο Prashanth Halappa, διευθυντής προϊόντων στην Amazon, έβγαλε στο προσκήνιο ένα νέο χαρακτηριστικό της Alexa που απλώς «θα εξασφαλίσει ότι οι πελάτες θα έχουν πάντα τα απαραίτητα εφόδια για τη λειτουργία του νοικοκυριού.. Οποιαδήποτε συνδεδεμένη συσκευή που χρησιμοποιεί αναλώσιμα – όπως εκτυπωτές (μελάνι), θερμοστάτες (φίλτρα αέρα), οδοντόβουρτσες (κεφαλές οδοντόβουρτσας), πλυντήρια ρούχων (απορρυπαντικά), πλυντήρια πιάτων (απορρυπαντικά) ή ανταλλακτικά – όπως ηλεκτρικές σκούπες , βούρτσες) – μπορούν να επωφεληθούν από αυτή τη λειτουργία”.

Η ιδέα πίσω από την καινούργια αυτή λειτουργία της Alexa, είναι αυτή (δηλαδή το σύστημα πάνω στο οποίο λειτουργεί) να χρησιμοποιεί αισθητήρες απογραφής οι οποίοι συνδεμένοι με το έξυπνο σπίτι σας, να έχουν στοιχεία για το “αποθεματικό” του νοικοκυριού, να ενημερώνουν και η Alexa να κάνει τα υπόλοιπα. Η Alexa δηλαδή θα ενημερώνει τον καταναλωτή ότι κάποιο αναλώσιμο κοντεύει να τελειώσει και η καταφατική απάντηση από την μεριά του θα οδηγεί στην άμεση αγορά του προϊόντος, φυσικά από την Amazon. 

Ένας “υπέροχος, νέος κόσμος”

Η σταδιακή μετάβαση σε μια αμιγώς καταναλωτική κοινωνία δεν είναι κάτι καινούργιο, όμως η σύγχρονη τεχνολογία το κάνει ακόμα πιο εύκολο. Οι τάσεις που ξεκίνησαν τα προηγούμενα χρόνια έχουν πια βρει την τεχνολογία που τις επιτρέπει και οι καταναλωτές εκπαιδεύτηκαν γρήγορα στην χρήση τους. Η ευκολία με την οποία εκατομμύρια προϊόντα είναι μόλις ένα απλό “ναι” μακριά δείχνει πως η νέα δεκαετία θα μπορούσε να αποτελέσει την σκηνή πάνω στην οποία οι πληρωμές και το εμπόριο θα πρωταγωνιστήσουν. 

Και είναι σχεδόν βέβαιο πως τα έξυπνα σπίτια και οι ψηφιακοί βοηθοί θα είναι από τις μεγαλύτερες ιστορίες των επόμενων 10 ετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ