Η Nidec εξαγόρασε την Roboteq και κατευθύνονται στην Αθήνα

Την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 90% της Roboteq Inc, η οποία εδρεύει  στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε η Nidec Corporation στις 4 Δεκεμβρίου του 2019.

Αυτή είναι η Roboteq

Η Roboteq είναι κατασκευάστρια εταιρία Ελεγκτών Ισχύος Ηλεκτροκινητήρων, Συστημάτων διαχείρισης μπαταριών και αισθητήρων πλοήγησης που χρησιμοποιούνται στην ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά των αυτοκινούμενων ρομποτικών συστηματων (Mobile Robots).

Η Roboteq ιδρύθηκε από τον Έλληνα επιχειρηματία Κοσμά Παμπουκτσίδη και εδρεύει στο Scottsdale της Αριζόνα των ΗΠΑ. Το Νοέμβριο του 2018 η Roboteq άνοιξε κέντρο έρευνας και ανάπτυξης ( R&D ) στο Κορωπί.

Αυτή είναι η Nidec και η αναγνώριση της Roboteq

Η Nidec είναι κατασκευαστής ηλεκτρικών μηχανών (electric motors) σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι πωλήσεις της αγγίζουν τα 15δις δολάρια ετησίως και απασχολεί 110 χιλιάδες υπαλλήλους σε ολόκληρο των κόσμο. Ένα από τα τμήματα της κατασκευάζει ηλεκτρικές μηχανές ειδικά για εφαρμογές σε Mobile robots.

H Nidec αναγνώρισε την Roboteq ως εταιρεία κορυφαίας τεχνολογίας στο κομμάτι του ελέγχου ηλεκτροκινητήρων για αυτό το ταχεία αναπτυσσόμενο τμήμα της αγοράς. Μετά την εξαγορά, οι εταιρείες θα μπορούν από κοινού να προσφέρουν το πιο ολοκληρωμένο πακέτο λύσεων για αυτοκινούμενες ρομποτικές εφαρμογές παγκοσμίως.

Η τεχνολογία, τo χαμηλό κόστος παραγωγής και το παγκόσμιο δίκτυο πωλήσεων της Nidec θα εξασφαλίσει πρόσβαση σε ακόμη περισσότερους και μεγαλύτερους πελάτες και θα βοηθήσει στην περαιτέρω ταχεία ανάπτυξη της ήδη πολύ γρήγορης ανάπτυξης της Roboteq. To ελληνικό κέντρο έρευνας και ανάπτυξης αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι στην αξιολόγηση της Rodoteq από τη Nidec. Υπάρχουν σχέδια για πολύ σημαντική ανάπτυξη της ομάδας Ελλήνων μηχανικών στο μέλλον.

«Γεννήθηκα στο εξωτερικό και δεν έχω μείνει ποτέ στην Ελλάδα αλλά πάντα ένιωθα συνδεδεμένος με τη χώρα”, αναφέρει ο Κοσμάς Παμπουκτσίδης. “Η Ελλάδα έχει κορυφαία πανεπιστήμια από τα οποία αποφοιτούν μηχανικοί παγκόσμιας κλάσης. Πολλοί όμως από αυτούς τους αποφοίτους δεν βρίσκουν εργασία στην Ελλάδα και καταφεύγουν στο εξωτερικό. Στήνοντας ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα δημιουργείται ένα μοντέλο που παράγει τα καλύτερα αποτελέσματα για όλους: η ξένη εταιρία βρίσκει ταλαντούχους μηχανικούς και οι μηχανικοί παραμένουν στην Ελλάδα που είναι ένα μέρος πολύ πιο οικονομικό αλλά και πιο όμορφο για να ζει κανείς. Σήμερα, με τις γρήγορες επικοινωνίες και το χαμηλό κόστος μετακινήσεων δημιουργεί μια πολύ αποτελεσματική φόρμουλα, την οποία ελπίζω ότι θα ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας».

Αυτά είναι τα Mobile Robots

Η αγορά των Mobile Robots αναγνωρίζεται ευρέως ως μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες αγορές σήμερα. Οι αναλυτές εκτιμούν την αγορά στα 18 δις $ για το 2018 με ρυθμό ανάπτυξης που φτάνει το 25% ετησίως. Τα mobile robots είναι μικρά αυτόνομα οχήματα που χρησιμοποιούνται κυρίως σε αποθήκες για να μετακινούν τα εμπορεύματα από το ένα μέρος στο άλλο. Πιο κάτω βλέπουμε διάφορους τύπους τέτοιων ρομπότ που έχουν ενσωματωμένη τεχνολογία της Roboteq.

Οι πιο γνωστές τους χρήσεις είναι από εταιρείες όπως η Amazon, Walmart, H&M που χρησιμοποιούν εκατοντάδες τέτοια ρομπότ που συνεργάζονται μεταξύ τους στις αποθήκες τους. Τα ρομπότ της φωτογραφίας έχουν κατασκευαστεί από έναν πελάτη της Roboteq.

Η Amazon φτιάχνει αυτή τη στιγμή ένα ρομπότ, τον “Scout”, για την παράδοση προϊόντων στο σπίτι. Ο Scout ενσωματώνει πολλά από τα προϊόντα της Roboteq. Αυτά τα ρομπότ για κατ’ οίκον παραδόσεις προβλέπεται ότι σύντομα θα παράγονται σε εκατοντάδες χιλιάδες.

Αυτός είναι ο Κοσμάς Παμπουκτσίδης

Ο ιδρυτής της Roboteq γεννήθηκε στην Ελβετία το 1959 από Έλληνες γονείς που μετανάστευσαν εκεί από τις Σέρρες. Σπούδασε στην Γενεύη και πήρε το δίπλωμα του Ηλεκτρονικού Μηχανικού το 1978. Σε ηλικία 23 ετών ο Κοσμάς μετακόμισε στις ΗΠΑ όπου και έμεινε για 21 χρόνια πριν επιστρέψει στην Ελβετία το 2004. Στις ΗΠΑ εργάστηκε σε δύο μεγάλες πολυεθνικές και ίδρυσε δυο επιτυχημένες startups. H δεύτερη εταιρεία που ίδρυσε ήταν η Roboteq. Ξεκίνησε ως παράπλευρη απασχόληση το 2002 όσο εργαζόταν ακόμη σε μεγάλη εταιρία ηλεκτρονικών κατασκευής chip. Η Roboteq εξελίχθηκε σε μια σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα πλήρους απασχόλησης γύρω στο 2010.

Αυτή είναι η τεχνολογία της Roboteq

Ελεγκτές Ισχύος Ηλεκτροκινητήρων. Είναι το προϊόν που προκαλεί την καθορισμένη κίνηση του τροχού ώστε το ρομπότ να ακολουθήσει με ακρίβεια την διαδρομή του. Είναι το πιο σημαντικό από τα προϊόντα που παράγει η Roboteq η οποία διαθέτει την μεγαλύτερη συλλογή Ελεγκτών για mobile robots, στον κόσμο.

Αισθητήρες πλοήγησης. Είναι οι αισθητήρες που χρησιμοποιεί το ρομπότ για να αντιλαμβάνεται που βρίσκεται και με τους οποίους μπορείς να το κατευθύνεις. Η Roboteq έχει τον μεγαλύτερο σε πωλήσεις μαγνητικό αισθητήρα στον κόσμο, με την μέγιστη ευκολία χρήσης που επιτρέπει στο ρομπότ να ακολουθεί μια μαγνητική ταινία που είναι κολλημένη στο πάτωμα χωρίς να χρειάζεται καμία φυσική επαφή.

  • Συστήματα Διαχείρησης Μπαταριών: τα ηλεκτρονικά που περικλείουν μια σύγχρονη μπαταρία λιθιού προκειμένου να παραμένει πάντα σε κατάσταση βέλτιστης φόρτισης και να λειτουργεί με ασφάλεια.
  • Ηλεκτροκινητήρες: Προς το παρόν η Roboteq δεν κατασκευάζει αυτούς τους κινητήρες αλλά με την εξαγορά της από την συγχώνευση της Nidec, ή με τη συγχώνευση της με την Nidec θα έχει τη δυνατότητα να παράξει και αυτό το εξάρτημα.

Η εικόνα δείχνει ένα χαρακτηριστικό τύπο Mobile Robot και τα διάφορα εξαρτήματα του. Μπορούμε να διακρίνουμε τα εξαρτήματα που παράγονται από την Roboteq. Τα εξαρτήματα που διαφαίνονται αχνά είναι όσα έχει ένα τέτοιο μηχάνημα και δεν παράγονται (ακόμη) από την Roboteq. Καμία άλλη εταιρεία δεν προσφέρει μια τόσο ολοκληρωμένη συλλογή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ