emea business monitor

180 μέρες μετά την απαγόρευση των ΗΠΑ, η Huawei είναι “πολύ σκληρή για να πεθάνει”

Έχουν περάσει 180 μέρες ή αλλιώς 6 μήνες από την μέρα που η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να συμπεριλάβει την Huawei στην λίστα των εταιρειών που δεν μπορούν να αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες από αμερικανικές εταιρείες, με τον αόριστο χαρακτηρισμό της επικινδυνότητας για την εθνική ασφάλεια της χώρας. 

Η απειλή των ΗΠΑ αποδείχτηκε κάτι παραπάνω από μια απλή ανακοίνωση και μόλις λίγες μέρες μετά η Google ανακοίνωσε πως δεν θα μπορούσε πια να συνεργάζεται με τον Κινεζικό κολοσσό ενώ λίγες μέρες αργότερα ακολούθησαν και άλλες εταιρείες. 

Πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να προϊδεάσουν για τον σύντομο “θάνατο” της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών στον κόσμο, όμως η πραγματικότητα αποδείχτηκε τελείως διαφορετική. 

Έξι μήνες μετά την απαγόρευση, η Huawei όχι μόνο δεν έχει “πεθάνει” αλλά συνεχίζει να είναι ακμαία και να ανακοινώνει νέα μοντέλα και όλο και πιο κερδοφόρα αποτελέσματα.

Παρά την απαγόρευση, η Huawei βγάζει δισεκατομμύρια

Μόλις πριν από λίγες μέρες η Huawei ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της για το τελευταίο τρίμηνο, στο οποίο όχι μόνο δεν είδε τις πωλήσεις της να πέφτουν, αλλά αντίθετα σημείωσε τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης από όλους τους κατασκευαστές smartphones με πωλήσεις 66,7 εκατομμυρίων συσκευών, από 51,8 εκατομμύρια το αντίστοιχο περσινό διάστημα (αυξάνοντας το μερίδιο της στην αγορά από 14,4% σε 18,2%).

Ταυτόχρονα πούλησε 200.000.000 smartphones σε χρόνο ρεκόρ μέσα στη χρονιά, πολύ νωρίτερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

Στους πρώτους 9 μήνες του 2019, η Huawei είχε έσοδα 87,3 δισ. δολάρια αυξημένα κατά 24,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, μια εντυπωσιακή ανάπτυξη για μια εταιρεία “που αγωνίζεται για την επιβίωση της”, ενώ όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία η εταιρεία θα καταφέρει να υπερκεράσει τον στόχο των 100 δισ. δολαρίων σε πωλήσεις που είχε θέσει στην αρχή της χρονιάς. 

Το 5G δείχνει το δρόμο

Πως όμως τα κατάφερε η Huawei να ξεπεράσει τον σκόπελο της αμερικανικής πολιτικής; Η απάντηση βρίσκεται σε δύο μεριές. Από την μία είναι τα δίκτυα 5G στα οποία η κινεζική εταιρεία είναι μακράν πρώτη από τις υπόλοιπες εταιρείες του χώρου, με τεράστια ανάπτυξη και πωλήσεις, παρά τις απαγορεύσεις των ΗΠΑ σε συμμάχους τους να την χρησιμοποιήσουν. 

Επίσης η Huawei πραγματοποιεί τα μισά της έσοδα από τις πωλήσεις smartphones, οι οποίες αν και είχαν μια μικρή πτώση στην Ευρώπη, αυξήθηκαν τρομακτικά στην Κίνα, απόρροια και μιας αντίδρασης των Κινέζων καταναλωτών που αποφάσισαν να στηρίξουν την δική τους εταιρεία. 

Αν και η ίδια η Huawei δεν αποκαλύπτει τα ακριβή νούμερα των πωλήσεων smartphones, οι αναλυτές Canalys και Counterpoint εκτιμούν πως μόνο στο τρίτο τρίμηνο η Huawei πούλησε περίπου 67 εκατομμύρια τηλέφωνα, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 29% στις πωλήσεις της, κλείνοντας ακόμα περισσότερο την ψαλίδα από την Samsung η οποία βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση. 

Είναι φανερό πως αν η Huawei είχε διαθέσιμη την παγκόσμια αγορά χωρίς περιορισμούς, όπως την έχει η Samsung, τότε η πρώτη θέση θα ήταν απλά θέμα χρόνου. 

Η καινοτομία αποδίδει

Παρά το γεγονός ότι η Google έχει (χωρίς την δική της θέληση) αποκλείσει την Ηuawei από τις εταιρείες που έχουν τις υπηρεσίες της, οι κόποι των προηγούμενων χρόνων απέδωσαν στην Ηuawei ακριβώς την στιγμή που το χρειαζόταν περισσότερο. Με την ικανότητα να παρουσιάζει συσκευές με πρωτοποριακά χαρακτηριστικά, η κινεζική εταιρεία έχει την δυνατότητα να επαναλανσάρει συσκευές στις οποίες αλλάζει κάποια κομμάτια του hardware έχοντας έτσι ακόμα στην αγορά συσκευές με κορυφαία χαρακτηριστικά και την πλήρη κάλυψη της Google, διατηρώντας την δυναμική της στην αγορά. 

Ταυτόχρονα, η Huawei έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιεί και άλλες κατηγορίες προϊόντων διατηρώντας την παρουσία της στα ράφια και την φήμη της στην αγορά, όπως τα καταπληκτικά ακουστικά freebuds 3 αλλά και το smart ρολόι GT Watch 2.

Προκειμένου να τα καταφέρει όλα αυτά η Huawei, ίσως κοιτώντας πολύ μπροστά, αποφάσισε κάποια στιγμή στο παρελθόν να επενδύσει πάρα πολλά εκατομμύρια στις δικές της γραμμές παραγωγής και καινοτομίας. Αυτό της έχει δώσει την δυνατότητα να παράγει τα δικά της εξαρτήματα και να έχει αποθηκεύσει υλικά για τουλάχιστον ένα χρόνο μπροστά από την στιγμή που οι ΗΠΑ την έβαλαν στη μαύρη λίστα. 

Τι θα γίνει αύριο;

Μπορεί η Huawei να έχει ικανό απόθεμα και να έχει την στήριξη της τοπικής αγοράς, όμως η απαγόρευση θα δημιουργήσει κάποια στιγμή ελλείψεις. Εκτός αυτού, η ευρωπαϊκή αγορά χρειάζεται τις υπηρεσίες της Google και δεν νοείται επιτυχία χωρίς αυτές. 

Πόσο θα διαρκέσουν τα αποθέματα; Ήδη πολλές αμερικανικές εταιρείες πιέζουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να άρει το εμπάργκο και να δώσει άδειες συνεργασίας, καθώς έχουν χάσει τεράστιο κομμάτι των πωλήσεων τους, με την ARM, η οποία συμμετέχει στην παραγωγή επεξεργαστών για την Huawei να έχει κάνει επίσημο διάβημα στην κυβέρνηση, το οποίο και κέρδισε, συνεχίζοντας να προμηθεύει την Huawei.

Στις 19 Νοεμβρίου λήγει η παράταση που έχει δώσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στις εταιρείες που συνεργάζονται με την Huawei και δείχνει μάλλον απίθανο να δοθεί νέα παράταση. Μια τέτοια εξέλιξη θα αφαιρέσει από την εταιρεία την άδεια χρήσης εφαρμογών Google, κάτι που ευθύνεται για την μη κυκλοφορία του καλύτερου ίσως smartphone που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά, του Mate 30 Pro.

Ήδη πάνω από 260 εταιρείες έχουν υποβάλει αίτηση εξαίρεσης της Huawei από την λίστα, ανάμεσα τους μερικές από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες στον κόσμο, όμως η απόφαση αυτή είναι αποκλειστικά και μόνο στα χέρια του επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ. 

Με τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα να δείχνουν ότι μπαίνουν σε μια φάση εξομάλυνσης και τις δύο πλευρές να έχουν ανακοινώσει πως ετοιμάζοντας για μια “κατ’ αρχήν συμφωνία” είναι πολύ πιθανό ο Άγιος Βασίλης να φέρει στη Σεντζέν ένα τεράστιο δώρο. 

Και η Huawei έχει “υποσχεθει” με τη σειρά της ένα τεράστιο δώρο στους καταναλωτές, με το επερχόμενο P30 Pro, οι πληροφορίες για το οποίο δείχνουν πως θα πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα και εντυπωσιακότερα smartphones στην ιστορία των κινητών.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.