Huawei: Και εγένετο …HarmonyOS

Εδώ και καιρό υπάρχουν φήμες ότι η Huawei θα φτιάξει ένα δικό της λογισμικό και θα το παρουσιάσει στις επόμενες συσκευές της ως τον αντικαταστάτη του Android.

Η παρουσίαση του HarmonyOS

Πριν κάποιες μέρες αυτό επιβεβαιώθηκε από την ίδια την εταιρία στο ετήσιο συνέδριο της Huawei , το HDC 2019, με την ίδια να ανακοινώνει το δικό της λειτουργικό σύστημα με την ονομασία Harmony OS, μια open-source πλατφόρμα που προορίζεται για χρήση σε κάθε είδους συσκευή από smartphones και tablets, μέχρι υπολογιστές, smartwatches, αυτοκίνητα και έξυπνα ηχεία.

Οι δυνατότητες του HarmonyOS

Σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας, Richard Yu, το Harmony OS βασίζεται σε νέο microkernel με συμβατότητα για εφαρμογές HTML5, Linux και Android, υποστηρίζει συσκευές με μνήμη RAM από μερικά KB έως πολλά GB, ενώ το ARK Compiler για την ανάπτυξη εφαρμογών υποστηρίζει τις γλώσσες προγραμματισμού Java, Javascript, C, C++ και Kotlin.

Συγκεκριμένα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Huawei τόνισε ότι το HarmonyOS θα είναι ένα διαφορετικό λογισμικό από το Android και το iOS, εξηγώντας ότι σε αυτό το νέο λογισμικό θα μπορεί κανείς να κατεβάζει τις εφαρμογές μια φορά και στη συνέχεια να τις προωθεί με ευκολία σε ποικίλες άλλες συσκευές.

Η κυκλοφορία του λογισμικού και η είσοδος της στις νέες συσκευές

Το λογισμικό αυτό θα παρουσιαστεί με την νέα τους συσκευή την Honor Vision TV η οποία χάριν στην εφαρμογή HiLink ο χρήστης θα έχει την δυνατότητα να διαχειρίζεται τις “έξυπνες” συσκευές του σπιτιού του μέσα από την τηλεόραση, αλλά θα έχει και άμεση επικοινωνία με smartphones και tablets για ανταλλαγή αρχείων και multimedia μέσω DLNA και Miracast.

Εκτιμάται ότι αργότερα το λογισμικό θα χρησιμοποιηθεί και στα νέα smartphones και tablets της εταιρείας. Το 2020, θα κυκλοφορήσει το Harmony OS 2.0 και θα χρησιμοποιήσει πυρήνα που έχει αναπτυχθεί εσωτερικά και όχι αυτόν του Open Source Android. Το 2021, το Harmony OS 3.0 θα είναι χρονιά ανάπτυξης και “ωρίμανσης» (πρακτικά θα λύσουν όλα τα υπάρχοντα bugs) ενώ μετά το 2022 θα χρησιμοποιηθεί σε εξοπλισμό όπως γυαλιά VR μετά το 2022. Αλλά για την ώρα το λογισμικό θα διατίθεται μόνο στην Κίνα και πιθανότατα στο μέλλον θα είναι διαθέσιμο στις υπόλοιπες χώρες.

Ασφάλεια

Ένα από τα δυνατά χαρακτηριστικά του λειτουργικού κατά τον ίδιο είναι το επίπεδο ασφαλείας που μπορεί να φτάσει. Από αξιολογήσεις που πέρασε από ανεξάρτητους οργανισμούς έφτασε το επίπεδο 5 και 5+ όταν τα άλλα λειτουργικά φτάνουν στα επίπεδα 2 και 3. Ο Richard Yu αποκάλυψε επίσης ότι η έρευνα και ανάπτυξη του Harmony OS βασίστηκε σε περισσότερα από 4000 άτομα.

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνα ως η αιτία της κατασκευής του λογισμικού

Η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι ήταν πάντα ενάντια στην αντικατάσταση του λογισμικού του Android, αλλά λόγω των κατηγοριών της Αμερικής ότι η εταιρεία θεωρείται κατασκοπική και με την εισαγωγή της στην “μαύρη λίστα”, στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου μεταξύ αυτών των δύο χωρών, όλο αυτό είχε ως αποτέλεσμα η εταιρεία να αλλάξει την κατεύθυνση της και να αναπτύξει το δικό της λογισμικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ