Ολοκληρώθηκε το deal των 34 δισ. δολαρίων ανάμεσα σε IBM και Red Hat

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο όταν και ανακοινώθηκε πως οι δύο εταιρείες ήταν σε συζητήσεις εξαγοράς, με την ΙΒΜ να προτίθεται να αγοράσει όλες τις μετοχές της Red Hat προς 190 δολάρια το κομμάτι. 

Η συμφωνία που ήταν υπό τον έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών όλο αυτό το διάστημα τελικά ολοκληρώθηκε και η ΙΒΜ, μια από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες εταιρείες τεχνολογίας στον πλανήτη εξαγόρασε τελικά την μεγαλύτερη ίσως εταιρεία λογισμικού ανοιχτού κώδικα. 

Η συμφωνία είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ στην αγορά της πληροφορικής, ύστερα από αυτή της συγχώνευσης των AOL-Time Warner, την συγχώνευση των Dell με την ΕΜΨ για 67 δισ. δολάρια και την εξαγορά προμηθευτή οπτικών εξαρτημάτων SDL από την JDS Uniphase το 2000 για 41 δισ. δολάρια.

H Red Hat από εδώ και στο εξής θα είναι τώρα μια μονάδα του τμήματος hybrid cloud της IBM, όπως ανακοινώθηκε από τις δύο εταιρείες. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Red Hat, Jim Whitehurst, θα συμμετάσχει στην ανώτερη διευθυντική ομάδα της IBM και θα αναφέρεται στον Διευθύνοντα Σύμβουλο Ginni Rometty.

Η ΙΒΜ προχώρησε σε αυτή την εξαγορά, ελπίζοντας πως η Red Hat θα την βοηθήσει με την εμπειρία της να αναπτύξει το cloud κομμάτι της, το οποίο αποτελεί έναν από τους τέσσερις βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της εταιρείας. Η ΙΒΜ έχει μείνει πίσω στην κούρσα του cloud, με τις Amazon και Microsoft σχεδόν να μονοπωλούν το χώρο, ενώ εδώ και τρία συνεχή τρίμηνα το τμήμα cloud της εταιρείας παρουσιάζει υποχώρηση κερδών. 

Όπως υποστηρίζουν κάποιοι αναλυτές, η οριστικοποίηση της συμφωνίας με την Red Hat θα φέρει “νέο αίμα” πελατών στην ΙΒΜ, μέσα σε αυτούς και η Nomura, η οποία σε πρόσφατο memo προς τους πελάτες της ανέφερε πως οι προοπτικές της ΙΒΜ από αυτή τη συμφωνία αναμένονται ιδιαίτερα θετικές. 

Την συμφωνία επέβλεψαν οι Goldman Sachs, JP Morgan και Lazard από την μεριά της ΙΒΜ και οι Morgan Stanley και Guggenheim από την μεριά της Red Hat

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ