Είναι το Libra ο “θάνατος” του Bitcoin;

Μπορεί η ανακοίνωση του Libra πριν μερικές μέρες να δημιούργησε μια “φρενίτιδα” στην αγορά των κρυπτονομισμάτων τα οποία έχουν αρχίσει και τραβάνε πάλι την ανηφόρα, όμως τα πράγματα μάλλον δεν είναι όπως φαίνονται.

Μπορεί το Libra να “διαφημίζεται” σαν κρυπτονόμισμα, όμως αυτό έγινε για να έχει ο κόσμος ένα σημείο αναφοράς σε κάτι που ξέρει, καθώς το νέο ψηφιακό νόμισμα του Facebook, είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομα του, ένα ψηφιακό νόμισμα. Μπορεί η χρήση της έννοιας “ψηφιακό νόμισμα” να έχει χρησιμοποιηθεί σαν ομπρέλα για να περιγράψει ότι δεν είναι κανονικό νόμισμα, όμως υπάρχουν διαφορές. 

Σε αντίθεση με το bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα, το Libra θα έχει το αντίτιμο του σε τράπεζες, όπως ακριβώς με τα πραγματικά νομίσματα. Η ισοτιμία του λοιπόν δεν θα είναι αντικείμενο χρηματιστηριακής (και κερδοσκοπικής) διαπραγμάτευσης, αλλά όπως τα κανονικά νομίσματα θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός παραδοσιακού νομίσματος και μπορεί από την μια μέρα την άλλη να βρίσκεται στα χέρια μερικών δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε Αμερική, Ευρώπη και Αφρική οι οποίοι θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν online και offline, κάτι που δεν γίνεται με τα σημερινά κρυπτονομίσματα, είτε γιατί στην ουσία πρόκειται για επενδυτικά προϊόντα είτε γιατί οι λιγοστοί κάτοχοί τους δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν εύκολα.

Σε αντίθεση επίσης με τα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin, το Libra θα υπόκειται σε έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές και η διαχείριση του θα ελέγχεται από το Libra Associationμε έδρα την Ελβετία, μια ένωση μεγάλων ιδρυτικών εταιρειών και οργανισμών, ακόμα και μη κερδοσκοπικών.

Το  Libra θα μπορεί να κάνει αυτό που δεν έχει καταφέρει να κάνει το Bitcoin και κανένα άλλο κρυπτονόμισμα. Να χρησιμοποιηθεί στον πραγματικό κόσμο, είτε για offline είτε για online συναλλαγές. Τέλος τα ψηφιακά πορτοφόλια ανεξάρτητων εταιρειών, τέλος τα σκάνδαλα υπεξαίρεσης και τέλος οι “σκιώδεις πρακτικές” και τα παιχνίδια με την τιμή του. 

Για τους ιδεαλιστές του bitcoin, η γέννηση του Libra αντιπροσωπεύει όλα αυτά που φτιάχτηκε για να πολεμήσει το Bitcoin. Την ελευθερία, την ανωνυμία, την μη εξάρτηση από ρυθμιστικές αρχές, αυτά δηλαδή που οδηγούν στην “καταστροφή” του. 

Τα κρυπτονομίσματα “άνοιξαν” τον δρόμο και εκπαίδευσαν καταναλωτές και επενδυτές για το τι θα ακολουθούσε. Χρησιμοποιήθηκε από τους ισχυρούς της αγοράς για να “βγάλει” όλες τις παιδικές ασθένειες που θα εμφάνιζε μια τέτοια τεχνολογία και για να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης τους. 

Για να γίνουμε τελείως κυνικοί, όλο το θέμα των κρυπτονομισμάτων ήταν πολύ μεγάλο και πολύ προσοδοφόρο για να το αφήσουν ανεκμετάλλευτο και αρύθμιστο οι μεγάλες εταιρείες και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, οι οποίοι τελικά βρήκαν τον τρόπο να φέρουν την εξειδικευμένη γνώση των λίγων στα χέρια των πολλών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ