Το μήνυμα του «Mr Jumbo» στην κυβέρνηση και η απειλή από την Ασία

Αυξημένα έσοδα και κέρδη προ φόρων και τόκων παρουσίασε η Jumbo, μεγαλύτερο όμως ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σαφή μηνύματα που στέλνει η εταιρεία μέσω της ανακοίνωσής της.

Αντέχει, παρά την πανδημία, η Jumbo, παρουσιάζοντας ισχυρές αντιστάσεις στις προκλήσεις της εποχής.

Αυτό αποδεικνύεται και από τα οικονομικά αποτελέσματα τα οποία ανακοίνωσε, στα οποία παρουσίασε αυξημένα έσοδα κατά 7,87%, αλλά και αυξημένα κέρδη προ φόρων και τόκων κατά 26,71%, σε ετήσια βάση, στο εννεάμηνο του 2021.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως έχουν όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση και έχουν ως αποδέκτη την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και την κυβέρνηση της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία σημειώνει ότι: «Καθώς οδεύουμε στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα, η επιβολή τυχόν επιπλέον περιοριστικών μέτρων στην λειτουργία του λιανεμπορίου στην Ελλάδα και στην Κύπρο, θα έχει αρνητική επίδραση στις πωλήσεις», και συνεχίζει:

«Η διοίκηση του ομίλου εκτιμά συνεχώς την κατάσταση και προσπαθεί να ισορροπήσει σε ένα περιβάλλον με: περιορισμούς στην λειτουργία του λιανεμπορίου που επιβάλλονται από τις κατά τόπους κυβερνήσεις για τον έλεγχο της πανδημίας, τις τιμές της ενέργειας να είναι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα , το κόστος των ναύλων να μην έχει αποκλιμακωθεί για χρονικό διάστημα σχεδόν έτους και πληθωριστικές πιέσεις που επιφέρουν σημαντική επίδραση στις τιμές αγοράς των προϊόντων.

Είναι εμφανές ότι οι επιβραδυντικοί αυτοί παράγοντες δεν αναμένονται να βελτιωθούν κατά τους πρώτους μήνες του 2022. H διοίκηση των Jumbo σε αυτή τη συγκυρία, αντιστέκεται σθεναρά μέσω της κερδοφορίας και της ισχυρής χρηματοοικονομικής της θέσης, με πυλώνες: 1. τη διαφύλαξη του μοντέλου της JUMBO απέναντι στον καταναλωτή όσον αφορά την σχέση τιμής με το προσφερόμενο προϊόν και 2. να παραμένει πιστή στη δέσμευσή της για χρηματική διανομή κάθε χρόνο», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τι ζητά η εταιρεία

Είναι φανερό λοιπόν ότι η Jumbo ουσιαστικά «ζητά» από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου να μην κλείσουν το εμπόριο, το οποίο άλλωστε ακόμα προσπαθεί να γιατρέψει τις πληγές του από τα δύο προηγούμενα lockdown.

Ακόμα, αναφέρει το ζήτημα των τιμών της ενέργειας, πετώντας ουσιαστικά το «μπαλάκι» στην κυβέρνηση προκειμένου να αναλάβει ακόμα μεγαλύτερες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Άλλωστε, αρκετές ήταν οι «φωνές» από τον επιχειρηματικό κόσμο που σημείωναν την ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωνε από το βήμα της Βουλής το νέο πακέτο στήριξης για χαμηλοσυνταξιούχους, ΑΜΕΑ και υγειονομικό προσωπικό, ότι τα μέτρα αυτά είναι θετικά, θα περίμεναν όμως η κυβέρνηση να κοιτάξει και προς την δική τους πλευρά για το φλέγον αυτό ζήτημα.

Ο κίνδυνος από την Ασία

Ένα ακόμα στοιχείο που δεν έχει εκτιμηθεί ιδιαιτέρως στην Ελλάδα, είναι το κόστος των ναύλων που απαιτείται για την εισαγωγή προϊόντων από την Ασία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Απόστολος Βακάκης πρόσφατα είχε κάνει λόγο για δεκαπλασιασμό του κόστους, που έχει δημιουργήσει πρωτόγνωρες συνθήκες για την ισορροπία της αγοράς.

Μάλιστα, η εταιρεία έχει σταματήσει να αγοράζει προϊόντα, προκειμένου να αποφύγει την επιβάρυνση του κόστους από τους καταναλωτές. Μάλιστα, όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο «Mr Jumbo»: «Αναγκαστικά ακολουθούμε την πολιτική του Γκάντι, δεν τρώμε ελπίζοντας ότι θα νικήσουμε το τέρας.»

Η πολιτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται το στοκ που υπάρχει στις αποθήκες, κανείς όμως δεν γνωρίζει μέχρι πότε αυτό θα επαρκεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατάσταση αυτή έχει επιπτώσεις και στη στρατηγική ανάπτυξης που ακολουθεί η εταιρεία. Για τον λόγο αυτό δεν έχει προχωρήσει η λειτουργία νέων καταστημάτων, αφού, επί της ουσίας, δεν υπάρχουν επαρκή προϊόντα για να τα υποστηρίξουν.

Επίσης, στα συνεργαζόμενα καταστήματα του εξωτερικού (franchise) το εμπόρευμα το οποίο δίνεται είναι εξαιρετικά μικρό, προκειμένου να υπάρχει στοκ για τα μητρικά καταστήματα.

Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα του Απόστολου Βακάκη προς την κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο. Η εταιρεία του έχει βαθιές ρίζες στην αγορά, και την προτίμηση του καταναλωτικού κοινού. Μπροστά όμως στον κίνδυνο να απωλέσει ένα βασικό στρατηγικό της πλεονέκτημα, την χαμηλή τιμή των προϊόντων της, ζητά την στήριξη των αρμοδίων.

Άλλωστε, οι περισσότερες από 6.500 θέσεις εργασίας που προσφέρει, είναι από μόνες τους ένα καλό διαπραγματευτικό χαρτί σε μια χώρα που «διψά» για επενδύσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ