Ο κορωνοϊός συρρικνώνει το δίκτυο καταστημάτων του «Βενέτη»

Η εταιρεία προχωρά στο κλείσιμο καταστημάτων της καθώς αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ή να βρει κάποια «συμβιβαστική λύση»

Στο κλείσιμο πέντε καταστημάτων εντός της Αττικής προχωρά η αλυσίδα φούρνων «Βενέτης» καθώς η εταιρεία αδυνατεί να πληρώσει τα ενοίκια των συγκεκριμένων ακινήτων και δεν έχει καταφέρει να βρει μια συμβιβαστική λύση με τους ιδιοκτήτες αυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνονται από τη διοίκηση του «Βενέτη», η απόφαση αυτή είναι απόρροια του «αποκλεισμού» της επιχείρησης από το μέτρο μείωσης του ενοικίου κατά 40%. Ένα γεγονός, που όπως φαίνεται θα οδηγήσει σε περισσότερα «λουκέτα».

Εκτός από τα πέντε καταστήματα τα οποία πρόκειται να κλείσουν άμεσα, θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως, αν δεν αλλάξει κάτι στη σχετική ρύθμιση, από την επόμενη χρονιά θα κλείσουν περισσότερα. Πριν από την πανδημία, η εταιρεία διατηρούσε 110 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.  

Φυσικά, ο «αποκλεισμός» του λιανεμπορίου από το μέτρο μείωσης ενοικίου δεν πλήττει μόνο τους φούρνους Βενέτη. Αντιθέτως αποτελεί «αγκάθι» για ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και γι’ αυτό το λόγο επίσημοι φορείς τοποθετούνται συχνά επί του θέματος.  Πρόσφατα, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, σε επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, και στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ζήτησε τη μείωση του ενοικίου για όλους τους ΚΑΔ του εμπορίου.

«Παρά το γεγονός ότι η αγορά έχει παγώσει και τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων στερείται της δυνατότητας να εκπληρώσει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους, η απόφαση για την προαιρετική απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής, τουλάχιστον του 30% του συνολικού μισθώματος για το μήνα Σεπτέμβριο, δεν συμπεριλαμβάνει το σύνολο των ΚΑΔ του εμπορίου, αλλά μόνο επιλεγμένους ΚΑΔ της λιανικής», ανέφερε στη σχετική επιστολή και συμπλήρωσε ότι «οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν μεγάλη ανάγκη στήριξης για να μπορέσουν να διαχειριστούν την κρίση, να ανταπεξέλθουν σε πρωτοφανείς δυσκολίες, και να καταφέρουν να επιβιώσουν διατηρώντας τις θέσεις εργασίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ