Σήκωσε ρολά η αγορά: Προβληματισμός και συγκρατημένη αισιοδοξία

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας “φοβάται” πως το καλοκαίρι θα βάλουν λουκέτο ένα στα τρία καταστήματα

Ολοκληρώθηκε σήμερα το δεύτερο “κύμα” ανοίγματος καταστημάτων και της απόπειρας επιστροφής σε μια νέα κανονικότητα, καθώς μετά τα μικρά βιβλιοπωλεία, καταστήματα αθλητικών ειδών και κομμωτήρια που σήκωσαν τα ρολά τους την προηγούμενη εβδομάδα, σήμερα είχαν σειρά όλα σχεδόν τα καταστήματα λιανικής. 

Τα μόνα που δεν έχουν ανοίξει ακόμα είναι τα εμπορικά κέντρα και η εστίαση, ενώ αν ήταν κάτι που μονοπώλησε το πρωί το ενδιαφέρον των μέσων,αυτό ήταν η επαναλειτουργία της ΔΕΗ. 

“Είδες η ΔΕΗ;”

Παρά την οργάνωση της επιχείρησης, η οποία είχε φροντίσει να αναρτήσει αφίσες με ενημερωτικό υλικό και να διαγραμμίσει με ειδικές σημάνσεις το χώρο, προκειμένου η είσοδος στα καταστήματα να γίνεται με τρόπο οργανωμένο και ασφαλή για όλους, η πραγματικότητα αποδείχτηκε τελείως διαφορετική. 

Το emea επικοινώνησε με την εταιρεία και όπως έγινε γνωστό, αν και πριν το άνοιγμα η τεράστια ουρά που περίμενε υπομονετικά και με τάξη να εισέλθει στο κατάστημα, “όρμησε” μέσα σε αυτό μόλις άνοιξαν οι πόρτες, δημιουργώντας μια εικόνα χάους και μια κατάσταση στην οποία τα μέτρα ασφαλείας και οι αποστάσεις “πήγαν περίπατο”. Προς στιγμή χρειάστηκε ακόμα και η συνδρομή της αστυνομίας, ενώ όπως έμαθε το emea, υπήρξαν πολλοί καταναλωτές οι οποίοι αδιαφόρησαν για τους εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής και είδαν την “επίσκεψη” στην ΔΕΗ, σαν μια ακόμα ευκαιρία για βόλτα στην Αθήνα. 

Ευτυχώς η κατάσταση εξομαλύνθηκε σχετικά σύντομα, καθώς μετά την αρχική “επίθεση” των καταναλωτών στα (περιορισμένα για λόγους ασφαλείας) ταμεία, η τάξη αποκαταστάθηκε και οι καταναλωτές υπάκουσαν σε μεγάλο βαθμό στις υποδείξεις του προσωπικού ασφαλείας. 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως όλοι οι πελάτες που πήγαν σήμερα στην ΔΕΗ, ήταν εφοδιασμένοι με τις απαραίτητες μάσκες, άλλωστε χωρίς αυτές δεν θα τους επιτρεπόταν η είσοδος στο χώρο. 

Αντίστοιχα μεγάλο ποσοστό χρήσης μάσκας παρατηρήθηκε σε όλα σχεδόν τα μέσα μεταφοράς, τα οποία με αυξημένα δρομολόγια καλύπτουν μεγάλο μέρος των μετακινήσεων. Αυξημένη κίνηση παρουσιάστηκε στο Μετρό, το οποίο έχει επίσης αυξήσει τα δρομολόγια του, ενώ οι πολίτες ακολουθούν σχεδόν πιστά τις οδηγίες που υπάρχουν αναρτημένες εντός των μέσων. 

Ερημιά στα μικρά καταστήματα

Αν κάτι προβληματίζει τα καταστήματα, αυτό είναι η καταναλωτική κίνηση η οποία είναι αρκετά περιορισμένη. 

Σε συζητήσεις με καταστηματάρχες, πολλοί ήταν αυτοί που τόνισαν στο emea ότι η σημερινή κίνηση από το πρωί δεν είναι σε τίποτα διαφορετική από αυτή της προηγούμενης εβδομάδας, με φωτεινή εξαίρεση τα καταστήματα υπηρεσιών, όπως αυτά των δικτύων κινητής τηλεφωνίας τα οποία είναι και αυτά που εξακολουθούν να έχουν συντεταγμένες ουρές αναμονής έξω από αυτά. 

Το emea μίλησε επίσης και με καταστήματα εστίασης, τα οποία όπως δηλώνουν περιμένουν την ημέρα που θα λειτουργήσουν τα τραπεζοκαθίσματα καθώς μέχρι τώρα η κατάσταση είναι “σαν να μην ανοίξαμε” όπως δήλωσε στο emea ο Κωνσταντίνος Κορακάκης, ιδιοκτήτης cafe στο κέντρο της πρωτεύουσας. 

“Ο κόσμος είναι ακόμα “μουδιασμένος” και περιμένει να δει ποια θα είναι η εξέλιξη της εξάπλωσης του ιού από την μέρα που άρθηκαν τα μέτρα. Μέχρι στιγμής το σημερινό άνοιγμα των καταστημάτων δεν έχει μεταφραστεί σε ανάλογη αύξηση των πωλήσεων στα καφέ”.

Αισιοδοξία και αυξημένη κίνηση στα μεγάλα καταστήματα

Αντίθετα με τα μικρά καταστήματα, η κίνηση στα μεγάλες αλυσίδες που άνοιξαν σήμερα ολοκληρωτικά τις πόρτες τους είναι αρκετά πιο αυξημένη. 

Να θυμίσουμε, πως οι μεγάλες αλυσίδες και τα καταστήματα τεχνολογίας είχαν ξεκινήσει την λειτουργία τους από την πρώτη μέρα άρσης των μέτρων απαγόρευσης, αλλά με περιορισμό σε πωλήσεις μόνο κινητής τηλεφωνίας και τεχνολογίας. 

Όπως καταγράφεται οι πωλήσεις τις πρώτες μέρες είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές και μέχρι στιγμής έχουν καταγράψει μεγαλύτερα νούμερα σε σχέση με πέρυσι, ενώ σύμφωνα με όσα καταγράφει το emea, ήταν πολλοί οι καταναλωτές οι οποίοι προτίμησαν να περιμένουν να ανοίξουν τα φυσικά καταστήματα και να μην προχωρήσουν σε ηλεκτρονικές αγορές. 

Το γεγονός αυτό και σε συνδυασμό με το “κύμα προσφορών” στο οποίο έχουν επιδοθεί όλα σχεδόν τα καταστήματα λιανικής, οδηγεί σε συγκρατημένη αισιοδοξία τον εμπορικό κόσμο της χώρας για την επόμενη κρίσιμη περίοδο.

“Ο εμπορικός κόσμος επανέρχεται στη ζωή. Και αυτό από μόνο του λέει πολλά” αναφέρει σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης. Όπως σημειώνει σχεδόν το σύνολο της αγοράς επανέρχεται από σήμερα με μεγάλες προσφορές προκειμένου να ξεστοκάρει από τα προϊόντα που έμειναν αδιάθετα την άνοιξη. “Όλοι δουλεύουμε πυρετωδώς προκειμένου να ανοίξουμε τις πόρτες μας για το καταναλωτικό κοινό και να είναι όλα έτοιμα με βάση τους κανόνες ασφάλειας που έχουν τεθεί. Από πλευράς εμπορικού συλλόγου έχουμε σημαντικό στοκ από αντισηπτικά και μάσκες από δωρεές που μας έγιναν και τις οποίες διαθέτουμε στα καταστήματα για την ασφάλεια εργαζομένων και κοινού”. 

“Ένα στα τρία καταστήματα δεν θα επιβιώσει το καλοκαίρι”

Η επιστροφή στην κανονικότητα όμως παρά την αισιοδοξία των στελεχών της αγοράς, δεν είναι ρόδινη. Τα προβλήματα που δημιούργησε στην πραγματική οικονομία το lockdown σε συνδυασμό με την μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, δημιουργεί ισχυρούς προβληματισμούς στην αγορά. 

Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σταύρος Καφούνης, “Όλοι έχουμε καταλάβει ότι η επάνοδος σε μία κανονικότητα στα προ κορωνοϊού δεδομένα θα είναι μία αργή και βασανιστική διαδικασία. Γι αυτό και είναι τόσο σημαντικό να εφαρμοστούν τα μέτρα που ζητήσαμε απ’ την κυβέρνηση και κυρίως η επέκταση του μέτρου της μείωσης των ενοικίων 40% ως το τέλος της χρονιάς, διευκολύνσεις στις δανειακές υποχρεώσεις και φοροελαφρύνσεις”, σημειώνει. 

“Χωρίς δραστικά μέτρα δυστυχώς ένας στους τρεις δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν μέσα στο καλοκαίρι”, προειδοποιεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ΕΣΕΕ η οποία με ανακοίνωση του προέδρου της Γιώργου Καρανίκα, ζητάει άμεσα από την κυβέρνηση την έμπρακτη στήριξη των καταστημάτων μέσω στοχευμένων λύσεων και διευκολύνσεων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα. 

Όπως αναφέρει η ανοιχτή επιστολή που έστειλε στην κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα ο κ. Καρανίκας, απαιτείται μια “ισχυρή ασπίδα ρευστότητας” στην αγορά, ενώ όπως αναφέρει στο νέο ιδιαίτερα απαιτητικό και ρευστό οικονομικό περιβάλλον αναδεικνύεται επιτακτική η αναγκαιότητα να αναθεωρηθούν σημαντικά προς τα κάτω όλες οι προ – COVID 19 προβλέψεις της κυβέρνησης για τα δημόσια έσοδα τόσο από τη φορολογία των επιχειρήσεων όσο και από τις εργοδοτικές και εργατικές ασφαλιστικές εισφορές και να εφαρμοσθούν τάχιστα τα αντίστοιχα μέτρα ελάφρυνσης ΜμΕ και επαγγελματιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ