Νίκος Ταβουλάρης: Ποιος ήταν ο πρώην αξιωματικός και ιθύνων νους των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Ο πρώην αξιωματικός που όρισε την σύγχρονη εποχή της ναυπηγικής βιομηχανίας.

Φτωχότερος είναι από την Κυριακή ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος μετά το θάνατο του Νίκου Ταβουλάρη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 93 ετών. Ο πρώην πρόεδρος στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Νεωρίου στη Σύρο, επί σειρά ετών συνέδεσε το όνομά του με την ναυτιλία και την ναυπήγηση στην Ελλάδα.

Υπό την ηγεσία του Νίκου Ταβουλάρη, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, τα δεύτερα μεγαλύτερα ναυπηγεία στην Ελλάδα, παρά τα συνεχή σκαμπανεβάσματα και την πτωτική πορεία των τελευταίων ετών, συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάπτυξη του κραταιού ελληνικού εμπορικού και πολεμικού στόλου. Τις τελευταίες δεκαετίες, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Νεωρίου ανέλαβαν την κατασκευή μεγάλου αριθμού υπερσύγχρονων σκαφών για το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ η Ελευσίνα λειτούργησε ως ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη για εκατοντάδες εμπορικά πλοία.

Ο Νίκος Ταβουλάρης με σπουδές οικονομικών στο Λονδίνο και τη Λωζάννη, στις αρχές της δεκαετίας του ’60 υπηρέτησε ως αξιωματικός στον ελληνικό στρατό. Παρά το γεγονός πως αποστρατεύθηκε το 1963 οικειοθελώς με τον βαθμό του ταγματάρχη, ο μετέπειτα εμβληματικός επιχειρηματίας είχε ήδη αποκτήσει την πειθαρχία, την επιμονή και την πίστη του στη σκληρή δουλειά, στοιχεία τα οποία θα χαρακτήριζαν όλη τη μετέπειτα πορεία του στην ελληνική ναυτιλία.

Από την πρώτη στιγμή που ο Σταύρος Νιάρχος ίδρυσε τα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, ο Νίκος Ταβουλάρης άνηκε στο στενό κύκλο των συνεργατών του επιχειρηματία. Η θητεία στο πλευρό του Νιάρχου, παρείχε στον Νίκο Ταβουλάρη μια άμεση εικόνα σχετικά με τα τεκταινόμενα στην ελληνική ναυτιλία αλλά και στο ελληνικό επιχειρείν γενικότερα αποκομίζοντας σημαντική εμπειρία για τη δικιά του πορεία ως πρόεδρος των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Ο Νίκος Ταβουλάρης “μπήκε” στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία τη δεκαετία του ’90, αποκτώντας από κοινού με ομάδα συνεργατών αρχικά τα Ναυπηγεία Νεωρίου στη Σύρο και σε δεύτερο χρόνο το 70% των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Τα πρώτα χρόνια, το σχέδιο του Νίκου Ταβουλάρη στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας εξελίχθηκαν γρήγορα σε αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ναυτιλίας, με το Πολεμικό Ναυτικό και κραταίες ναυτιλιακές εταιρείες να επιλέγουν την Ελευσίνα για την κατασκευή, την επισκευή και τον εκσυγχρονισμό των πλοίων τους. Λίγο νωρίτερα ο Νίκος Ταβουλάρης πέρασε και από το χώρο της πολιτικής, πλάι στους Α. Ανδριανόπουλο και Α. Σαμαρά.

Σημείο καμπής στην πορεία του ίδιου αλλά και των Ναυπηγείων της Ελευσίνας, ήταν το περίφημο deal με την γαλλική DCNS, το 2008, για την από κοινού ναυπήγηση φρεγατών εκ μέρους του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ, παρά το γεγονός πως οι δύο πλευρές είχαν αρχικά φτάσει σε συμφωνία. Ο Νίκος Ταβουλάρης δεν έκρυψε ποτέ την πικρία του για το “ναυάγιο” της συμφωνίας με τη γαλλική εταιρεία, αφήνοντας κατά καιρούς έντονες αιχμές κατά της τότε κυβέρνησης.

Φυσικά ο όμιλος του Νίκου Ταβουλάρη δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος από τη δεκαετή οικονομική κρίση που έπληξε βαθύτατα σύσσωμο το ελληνικό επιχειρείν. Εν μέσω των πρωτοφανών προκλήσεων για τον ελληνικό ναυτιλιακό και ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Νεωρίου απώλεσαν μεγάλο μέρος της δυναμικής τους, οι παραγγελίες μειώθηκαν αισθητά, ενώ άρχισε να γίνεται φανερή η εξάρτηση από τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού.

Παράλληλα, τα χρέη αυξάνονταν πλέον με ανηλεείς ρυθμούς, δημιουργώντας, εκτός των άλλων, φέρνοντας την Νεώριον Συμμετοχών σε δεινή οικονομική θέση και δημιουργώντας μεγάλες προστριβές ανάμεσα στην εταιρεία και στους εργαζόμενους. Τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο της δράσης του ομίλου που ίδρυσε ο επιχειρηματίας πριν από τρεις δεκαετίες βρέθηκε η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή ώστε να οδηγήσει τα πάλαι ποτέ εμβληματικά ναυπηγεία στην επόμενη ημέρα. Το 2018, ο όμιλος του Νίκου Ταβουλάρη, μεταβίβασε τις μετοχές του στην Onex Shipyards του Πάνου Ξενοκώστα, σηματοδοτώντας την αλλαγή σελίδας του ιστορικού ναυπηγείου της Ελευσίνας

Η είδηση του θανάτου του Νίκου Ταβουλάρη, προκάλεσε θλίψη στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή. Πλήθος επιχειρηματιών και εκπροσώπων της πολιτικής σκηνής έσπευσε να χαιρετίσει τον επιχειρηματία που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας, ιδίως μέχρι το 2010. Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Νίκου Ταβουλάρη, προσθέτοντας πως παρά τα πρόσφατα προβλήματα, ο επιχειρηματίας πρόσφερε στην ελληνική οικονομία. “Είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί του και όχι πάντα υπό εύκολες συνθήκες, αλλά ήταν στη συμπεριφορά του κύριος” σημείωσε κλείνοντας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ