Ναυπηγεία Ελευσίνας: Η ΟΝΕΧ αναλαμβάνει το σχέδιο εξυγίανσης

Για την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου διάσωσης και ανάπτυξης των ναυπηγείων θα υλοποιηθεί μια τεράστια επένδυση ύψους 400 εκατ. δολαρίων σε συνεργασία με την αμερικανική επενδυτική εταιρεία Chatsworth Securities και τον φορέα Development Financial Corporation (DFC).

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικασία της προτεινόμενης συμφωνίας από την ΟΝΕΧ, σε συνεργασία με τον αμερικανικό φορέα επενδύσεων στο εξωτερικό Development Financial Corporation (DFC), με τους παλαιούς μετόχους της εταιρείας ΝΕΩΡΙΟΝ Α.Ε. που ελέγχει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας η ONEX συγκεντρώθηκε τελικά ποσοστό 53,22%  του μετοχικού κεφαλαίου, υπερκαλύπτοντας το απαιτούμενο ποσοστό του 51% για τον έλεγχο της εταιρείας. Έτσι, ουσιαστικά από σήμερα η ΟΝΕΧ αναλαμβάνει το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, προχωρώντας αρχικά στην διαδικασίας της “δέουσας επιμέλειας” (due diligence), τον οικονομοτεχνικό έλεγχο και στην συνέχεια και τις υπόλοιπες νομικές διαδικασίες.

Η αμερικανική θυγατρική της ONEX, η ONEX ELEFSIS SHIPYARDS, LLC θα αποκτήσει το δεύτερο μεγαλύτερο Ναυπηγείο στην Ελλάδα, μέσω του Ελληνικού Πτωχευτικού Δικαίου και ειδικότερα δια υποβολής Σχεδίου Εξυγίανσης προς έγκριση από τα Ελληνικά Δικαστήρια σε ορίζοντα 3 ως 6 μηνών.

Λόγω  της ιδιαίτερης σημασίας για τον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα στην Ελλάδα και την αμυντική βιομηχανία της χώρα, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, με την οποία ευχαριστεί δημόσια όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της συμφωνίας και επιβεβαιώνει ότι θα παρακολουθεί στενά την διαδικασία μέχρι την ολοκλήρωση της εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. 

Επένδυση 400 εκατ. δολ. με αμερικανική “βοήθεια”

Με την είσοδο της ONEX στην εταιρεία ΝΕΩΡΙΟΝ Α.Ε. θα ξεκινήσει το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας με σκοπό να αποτελέσει (και πάλι) μια από τις πρώτες επιλογές των αμερικανικών και ελληνόκτητων πλοίων  με εγκαταστάσεις διεθνούς κλάσης. Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα μπορέσουν να αναλάβουν τις εργασίες συντήρησης και επισκευών  πλοίων LNG, πλωτών δεξαμενών επανυγροποίησης φυσικού αερίου, πλωτών κατασκευών αλλά και ναυπήγησης αμυντικών και εμπορικών πλοίων ενώ φημολογείται πως θα εξετασθεί και ως επιλογή για εργασίες σε πλοία του 6ου Αμερικανικού Στόλου.

Σύμφωνα με την εταιρία ONEX ELEFSIS SHIPYARDS, LLC , η επένδυση για την υλοποίηση της συμφωνίας θα ξεπεράσει τα 400 εκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα 15 χρόνια και υποστηριχθεί από την αμερικανική επενδυτική εταιρεία Chatsworth Securities LLC, μετά την  σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο μερών και την επίσημη υποστήριξη τουοργανισμού Development Financial Corporation (DFC). Έτσι, θα καταστεί η μεγαλύτερη διάσωση επιχείρησης στην ιστορία των ελληνικών ναυπηγείων και μία από τις μεγαλύτερες στην σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία. 

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων

“Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα είναι ο θεματοφύλακας αυτής της συμφωνίας, με στόχο τους επόμενους μήνες να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξυγίανσης σύμφωνα με το άρθρο 106 ΒΔ ώστε να τελειώσει η οδύσσεια των εργαζομένων και να υπάρξει αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα. Ευχαριστώ όλους τους υπογράφοντες για το εποικοδομητικό πνεύμα με το οποίο χειρίστηκαν αυτήν την υπόθεση, καθώς και τον αρμόδιο υφυπουργό Βιομηχανίας, κ. Νίκο Παπαθανάση για τη σκληρή δουλειά. Άμεσα καταθέτουμε στη Βουλή, από κοινού με τον υπουργό Εθνικής  Άμυνας, κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, νομοθετική διάταξη για την παράταση του ισχύοντος καθεστώτος, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού και να μην έχουν καμιά ανησυχία οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων” αναφέρει η σχετική δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη. 

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων περί παλαιών μετόχων της εταιρείας ΝΕΩΡΙΟΝ Α.Ε. που ελέγχει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, αφορά συγκεκριμένα στους μετόχους Ν. Ταβουλάρη, Ι. Στεφάνου, Φωτ. Κολοκυθά, Ευ. Πανουτσόπουλο, Αθ. Αθανασιάδη, Δ. Καλλιγέρη, Ι. Κωστούρου, Χρ. Κωστούρου, Ι. Αλεβίζο, Νικηφοράκη και την οικογένεια Κοκκάλα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ