Intrakat: Απώλειες 40% στον τζίρο το 2020 – Στα 7,1 εκατ. ευρώ οι ζημίες

Αρνητικά αποτελέσματα παρουσίασε ο όμιλος για την περσινή χρονιά εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας στον κλάδο των κατασκευών

Σε 174,5 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι πωλήσεις του Ομίλου Intrakat το 2020 έναντι 286 εκατ. ευρώ του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας μείωση κατά 39%.

Τα αποτελέσματα προ φόρων του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε ζημίες 12,8 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 2,3 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημίες 12,4 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 0,6 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. Το EBITDA του Ομίλου διαμορφώθηκε σε κέρδη 1,7 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 15,7 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, ενώ το προσαρμοσμένο EBITDA σε κέρδη 2 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 14,2 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα oι πωλήσεις της εταιρείας από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 159 εκατ. ευρώ έναντι 272 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση κατά 41,7% σε σχέση με το 2019.

Τα αποτελέσματα προ φόρων της εταιρείας από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε ζημίες 7,1 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 5,5 εκατ. ευρώ του 2019. Τα αποτελέσματα μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε ζημίες 6,6 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 3,5 εκατ. ευρώ. Το EBITDA της εταιρείας από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκε σε κέρδη 3,3 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 15,9 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, ενώ το προσαρμοσμένο EBITDA σε κέρδη 3,6 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 14,4 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.

Στις 31.12.2020 το ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων συμβάσεων του Ομίλου ανερχόταν σε 380,9 εκατ. ευρώ πλέον 225,6 εκατ. ευρώ νέα έργα που έχει μειοδοτήσει η εταιρεία και αναμένεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την υπογραφή τους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, από τα προς υπογραφή έργα ύψους 225,6 εκατ. ευρώ, λόγω του COVID-19 υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις, αλλά από τις αρχές του έτους έως σήμερα υπεγράφησαν συμβάσεις ύψους 16 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων η αποκατάσταση ζημιών των οδικών υποδομών του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, του Υπουργείου Υποδομών και η επέκταση αιολικού πάρκου στον Κιθαιρώνα. Επίσης στα σημαντικά έργα προς υπογραφή, για τα οποία εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο μέρος θα έχει υπογραφεί έως τα τέλη του 2021, συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

  • Ο αυτοκινητόδρομος Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, Φάση (Α), προϋπολογισμού 73 εκατ. ευρώ
  • Η κατασκευή ηλεκτροκίνησης Λάρισας – Βόλου, προϋπολογισμού 42,4 εκατ. ευρώ
  • Τα δίκτυα αποχέτευσης λυμάτων παραλιακών οικισμών Αιγιαλείας, προϋπολογισμού 24,4 εκατ. ευρώ
  • Οι πρόδρομες εργασίες ΒΔ Επέκτασης ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 13,6 εκατ. ευρώ
  • Η κατασκευή επέκτασης επεξεργασίας νερού Θεσσαλονίκης Φάση Α2, προϋπολογισμού 9,6 εκατ. ευρώ
  • Η κατασκευή αρδευτικού δικτύου Πρεσπών Ν. Φλώρινας, προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ
  • Η κατασκευή δικτύου ομβρίων στους Δήμους Κορυδαλλού και Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, προϋπολογισμού 7,6 εκατ. ευρώ
  • Η λειτουργία και συντήρηση του έργου ύδρευσης Πάτρας από τους ποταμούς Πείρο και Παραπείρο, προϋπολογισμού 6,9 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι παρότι ο όμιλος στο 2020 υπέστη απώλειες στις συνολικές πωλήσεις σε ένα ποσοστό 39% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η διοίκηση αναμένει ότι θα αντισταθμίσει στο 2021 τις απώλειες αυτές και θα επαναφέρει τα μεγέθη πωλήσεων και κερδοφορίας στα αναμενόμενα επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό η Intrakat μελετά την δυνατότητα διοικητικής και οικονομικής αναμόρφωσης με σκοπό την επικέντρωση καθαρά στους τομείς των δημοσίων έργων υποδομών, έργων παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ, έργων ενέργειας και ανάπτυξης Real Estate στον τομέα του τουρισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ