Ελλάκτωρ: Αναβλήθηκε για τις 27 Ιανουαρίου η Γενική Συνέλευση

Αποδεκτό έγινε το αίτημα αναβολής της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων κατά 20 ημέρες που κατατέθηκε από τις εταιρείες Ιnvesco και Pemanearo που κατέχουν ποσοστό πάνω από 5% πριν την έναρξη της διαδικασίας συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Για την Τετάρτη Ιανουαρίου αναβλήθηκε η σημερινή έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων του Ομίλου της Ελλάκτωρ, μετά την έγκριση σχετικού αιτήματος που υπέβαλλαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας Ιnvesco Finance (των εφοπλιστών ΔΜπάκου και ι. Καϋμενάκη) και αντίστοιχο αίτημα που κατέθεσε και η εταιρεία Pemanearo Limited (συμφερόντων των βασικών μετόχων Αναστάσιου και Δημήτρη Καλλιτσάντση).

Σύμφωνα με το καταστατικό της εισηγμένης εταιρείας, το διάστημα των 20 ημερών είναι το μέγιστο που μπορεί να αιτηθεί μέτοχος για την αναβολή Γενικής Συνέλευσης για σοβαρούς λόγους εφόσον το μετοχικού του ποσοστό του με δικαίωμα ψήφου ξεπερνά το 5% και όπως προβλέπεται το προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης είναι υποχρεωμένο να αποδεχθεί το σχετικό αίτημα.

Στη Γενική Συνέλευση προήδρευσε ο δικηγόρος κ. Νίκος Πιμπλής, ο οποίος ανέλαβε τη θέση από τον προσωρινό πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης και νυν πρόεδρο της Ελλάκτωρ, Γιώργο Προβόπουλο κατόπιν συμφωνίας ως πρόσωπο κοινής αποδοχής των βασικών μετόχων.

Η Ιnvesco ελέγχει το 5,0002% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ αλλά έχει υπογράψει δεσμευτική συμφωνία για την απόκτηση πρόσθετου ποσοστού 18,33% από την Pemanearo. Όπως έχει ανακοινωθεί η συμφωνία έχει απώτερο όριο υλοποίησης τη 12η Ιανουαρίου, αλλά οι δύο εφοπλιστές έχουν ήδη αποκτήσει τα δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν στις συγκεκριμένες μετοχές.

Την διενέργεια Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης είχε προκαλέσει αίτημα της ολλανδικής επενδυτικής  Reggerborgh Invest B.V., με επιστολή που ζητούσε επισήμως την αλλαγή διοίκησης της εταιρείας, την ανάκληση της παρούσας και την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου.

Η Reggeborgh Invest κατέχει σήμερα ποσοστό 14,17% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας αλλά μετά από την συμφωνία αγοράς των μετοχών του  Λεωνίδα Μπόμπολα (αντιστοιχούν στο 12,5457% ), που επιτεύχθηκε  στα μέσα Σεπτεμβρίου έχει το προαίρεσης αγοράς (Call Option) 26.882.023 μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου στην Ελλάκτωρ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσοστό της στο 26,7218% το αργότερα ως τα μέσα Μαρτίου. Σύμφωνα με τους όρους της σχετικής συμφωνίας η Reggeborgh Invest, μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα αγοράς μέσα σε 180 ημέρες από την 10η Σεπτεμβρίου 2020, δηλαδή μέχρι τον Μάρτιο.

Στην ημερήσια διάταξη της σημερινής έκτακτης Γενικής Συνέλευσης υπήρχαν ακόμα – εκτός από την εκλογή νέου Δ.Σ. – και άλλα σημαντικά θέματα, όπως η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου μέσω μείωσης της ονομαστικής αξίας ώστε να συμψηφιστούν ζημίες 212 εκατ ευρώ και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 50,4 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών (με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων).

Συνολικά, στη Γενική Συνέλευση συμμετείχαν 113 μέτοχοι που ελέγχουν ή αντιπροσωπεύουν το 75,85% του συνόλου των μετοχών του ομίλου της Ελλάκτωρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ