H Citi εκθειάζει ΟΤΕ: “Πρόκειται για το απόλυτο buy”

“Ο ΟΤΕ είχε τα καλύτερα αποτελέσματα εταιρείας τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη” επισημαίνει η Citi

Τα χθεσινά αποτελέσματα του ΟΤΕ όπως ήταν φυσικό δεν άφησαν ανεπηρέαστες τις διεθνείς αγορές και τους αναλυτές, οι οποίοι είδαν με πολύ θετική διάθεση τις επιδόσεις του ομίλου, ειδικά την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. 

Μεταξύ αυτών και η Citi, η οποία έσπευσε σε σημείωμα της προς τους επενδυτές να εκθειάσει τον ΟΤΕ, τα αποτελέσματα του οποίου επεσήμανε πως είναι “τα καλύτερα αποτελέσματα εταιρείας τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη” δίνοντας σύσταση “buy”. H Citi μάλιστα όρισε τιμή στόχο για τον ΟΤΕ τα 20 ευρώ, τιμή που σημαίνει πως υπάρχουν περιθώρια ανόδου 45% από την τρέχουσα τιμή! 

Η Citi επεσήμανε παράλληλα τις επιδόσεις του ομίλου στην Ρουμανία κατά το τελευταίο τρίμηνο, ισχυροποιώντας ακόμα περισσότερο τα μεγέθη του ΟΤΕ. 

Σύμφωνα με το σημείωμα της Citi, η χρονιά που ξεκίνησε πριν λίγο καιρό, επιφυλάσσει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα για τον ΟΤΕ με σημαντικές επιδόσεις στο μέτωπο των ελεύθερων ταμειακών ροών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο ΟΤΕ να προτείνει μέρισμα ύψους 0,55 ευρώ ανά μετοχή, κάτι που σημαίνει αύξηση 20% σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με την Citi ο ΟΤΕ έχει σημαντικά περιθώρια ακόμα καλύτερων επιδόσεων κατά τη διάρκεια αυτού του έτους όπου αναμένονται σημαντικοί καταλύτες στη συνέχεια.

Στο ενημερωτικό της σημείωμα προς τους επενδυτές, η Citi τονίζει κάποια από τα σημαντικά στοιχεία των αποτελεσμάτων του ΟΤΕ, όπως τις νέες συνδέσεις ευρυζωνικών υπηρεσιών σε επίπεδα ρεκόρ αλλά και το γεγονός ότι οι συνδρομητές FttC φτάνουν το 37% της βάσης. Στο τέλος του έτους, 742 χιλιάδες συνδρομητές ή το 37% του συνόλου των συνδρομητών ευρυζωνικών υπηρεσιών σταθερής, είχαν επιλέξει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Εάν υπάρχει κάτι αρνητικό να επικεντρωθεί κανείς είναι η συνεχιζόμενη μείωση της προπληρωμένης βάσης, επισημαίνει η Citi.

Σε ό,τι αφορά τους στόχους της διοίκησης για το 2020, όπως αναφέρει η Citi, είναι οι εξής: προσαρμοσμένες δαπάνες κεφαλαίου στα 600 εκατ. ευρώ, ελεύθερες ταμειακές ροές στα 610 εκατ. ευρώ (+25%ν ετησίως), πολιτική αμοιβών μετόχων στα 400 εκατ. ευρώ και άνοδος κατά 20% στο μέρισμα και στα 0,55 ευρώ από 0,46 ευρώ το 2019.

Όπως επισημαίνει η Citi, το κύριο πρόβλημα είναι η πιθανότητα ο όμιλος ΟΤΕ να πάει καλύτερα των προσδοκιών και να ξεπεράσει τους στόχους. 

Στα αρνητικά προβλήματα, ο όμιλος θα μπορούσε να επηρεαστεί ίσως από την επιβράδυνση της οικονομίας στην νοτιο-ανατολική Ευρώπη και τις μακροοικονομικές συνθήκες. 

Οδηγός για την ανάπτυξη των εσόδων του ΟΤΕ στο τελευταίο τρίμηνο, ήταν η αγορά της Ρουμανίας, στην  οποία οι πωλήσεις επηρεάστηκαν και από άλλα έσοδα (+84%) τα οποία τείνουν να είναι ευμετάβλητα, ενώ το EBITDA εξέπληξε θετικά καθώς υπερδιπλασιάστηκε. Πιο αναλυτικά, το δ´ τρίμηνο του 2019 τα συνολικά έσοδα από τις δραστηριότητες αυξήθηκαν κατά 19,3%, σε 288,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από ευρυζωνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες τηλεόρασης συνεχίζουν να ανακάμπτουν. Σε επίπεδο έτους, οι δραστηριότητες στη Ρουμανία σημείωσαν πρόοδο σε όλους τους βασικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες και τα έσοδα, ενώ το EBITDA και οι ελεύθερες ταμειακές ροές ενισχύθηκαν παράλληλα, για πρώτη φορά μετά από πάνω από τρία χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ