Κορωνοϊός: 5% ο δείκτης θετικότητας για πρώτη φορά στους τελευταίους μήνες

Μήνυμα αισιοδοξίας δίνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, δήλωσε πως ο δείκτης θετικότητας ύψους 5% αποτελεί μία σπίθα αισιοδοξίας για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, σε συνέντευξή του στο κανάλι του ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα, είπε: «Είμαστε λίγο πριν από το τέλος της πανδημίας, στον τερματισμό. Βρισκόμαστε στην περίοδο αποκλιμάκωσης της πανδημίας, αν και θα χρειαστεί λίγες εβδομάδες ακόμα. Αυτή την εβδομάδα έγιναν πάρα πολλά τεστ. Ενδεικτικά, χθες έγιναν 58.000 τεστ και είχαμε τον μικρότερο δείκτη θετικότητας για πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό, ήταν γύρω στο 5% και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Υπενθυμίζω ότι το 4% είναι το όριο συναγερμού κατά το ECDC για να βάψει μια περιοχή κόκκινη».

9.500 θάνατοι έως τα τέλη του Απριλίου

Ωστόσο, ο κ. Τζανάκης εξέφρασε την ανησυχία του για την πίεση του υγειονομικού συστήματος και την ραγδαία αύξηση των θανάτων λόγω του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του, μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, οι θάνατοι θα ανέβουν γύρω στους 9.500. 

«Στις ΜΕΘ υπάρχει μια μικρή αύξηση τις τελευταίες 2-3 μέρες, αλλά είμαστε γύρω στο 750. Η θνησιμότητα είναι ο σκληρότερος δείκτης της πανδημίας, ο οποίος έχει προεξοφληθεί για το επόμενο διάστημα. Θα ξεπεράσουμε τους 9.000 θανάτους και θα πάμε γύρω στους 9.500 θανάτους στο τέλος Απριλίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το επικείμενο άνοιγμα των Λυκείων την ερχόμενη Δευτέρα, ο καθηγητής επισήμανε ότι η ατομική ευθύνη των γονέων και των μαθητών θα καθορίσουν την επίδραση που θα έχει στην πανδημία η απόφαση αυτή. Γονείς και παιδιά θα πρέπει να ακολουθήσουν με ακρίβεια τις οδηγίες της κυβέρνησης, που προβλέπουν την διενέργεια των self tests δύο φορές την εβδομάδα. 

Υπέρ στην απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων το Πάσχα

Ο κ. Τζανάκης δήλωσε: «είναι προτιμότερο να στείλουμε τον κόσμο στα χωριά του σε εξωτερικούς χώρους το Πάσχα παρά να τον αφήσουμε σε εσωτερικούς χώρους στα μεγάλα αστικά κέντρα, σε παρέες, μέσα σε διαμερίσματα». Έτσι, τάχθηκε υπέρ της απελευθέρωσης των διαδημοτικών μετακινήσεων το Πάσχα, τονίζοντας μάλιστα ότι έως το τέλος Απριλίου η χώρα μας θα έχει αγγίξει τα 3 εκατ. εμβολιασμένων, δηλαδή γύρω στο 30% του πληθυσμού, εκ των οποίων το 18-20% θα έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.

Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αναφέρθηκε για άλλη μία φορά στην ατομική ευθύνη που φέρουν οι καταναλωτές και οι εργαζόμενοι, υπογραμμίζοντας ότι «δεν πάμε να ψωνίσουμε ενώ είμαστε άρρωστοι, φοράμε μάσκα και αν είναι δυνατόν διπλή και πειθαρχούμε σε αυτά που μας λένε οι καταστηματάρχες. Οι εργαζόμενοι να κάνουν κάθε εβδομάδα τεστ. Όλα μπορούν να κυλήσουν κανονικά και η οικονομία να επιστρέψει. Το πιο σημαντικό είναι η ψυχική εκτόνωση του καταναλωτή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ