Σχεδόν σε διψήφια νούμερα η αύξηση των κερδών για τη Sanofi

Η μόχλευση των κερδών δραστηριοτήτων ανά μετοχή οφείλεται στην προτεραιοποίηση στον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης και στη συνεχή υλοποίηση πρωτοβουλιών έξυπνης διαχείρισης δαπανών

Σχεδόν διψήφια αύξηση των κερδών δραστηριοτήτων ανά μετοχή κατέγραψε η Sanofi το 4ο τρίμηνο του 2020 σε σταθερές τιμές συναλλάγματος.

Συγκεκριμένα, η αύξηση των πωλήσεων ανήλθε σε 4,2% και των κερδών δραστηριοτήτων ανά μετοχή σε 9,8% το 4ο τρίμηνο του 2020 σε σταθερές τιμές συναλλάγματος. Οι πωλήσεις της μονάδας Ειδικής Φροντίδας αυξήθηκαν κατά 18,3%, ενισχυμένες από την ισχυρή επίδοση του dupilumab (+54,2%, ανήλθαν σε €982 εκατομμύρια).

Ενώ, οι πωλήσεις της μονάδας Εμβολίων αυξήθηκαν κατά 14,6%, ενισχυμένες από την υψηλή ζήτηση για διαφοροποιημένα αντιγριπικά εμβόλια και τη σταθερή ανάπτυξη των συνδυαστικών εμβολίων ενάντια στον κοκκύτη, στην πολιομυελίτιδα και στον αιμόφιλο της ινφλουένζας τύπου β [Hib] (PPH).

Οι πωλήσεις της μονάδας Γενικών Φαρμάκων μειώθηκαν κατά 7,5%, αντικατοπτρίζοντας τις μειωμένες πωλήσεις του τομέα Διαβήτη στις ΗΠΑ, το περιβάλλον που διαμορφώθηκε λόγω της πανδημίας COVID-19 και της αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου.

Και οι πωλήσεις του τομέα Καταναλωτικών Προϊόντων Υγείας μειώθηκαν κατά 3,0% λόγω των μειωμένων πωλήσεων του χαρτοφυλακίου στην κατηγορία του Βήχα & Κρυολογήματος στην Ευρώπη, που εν μέρει αντισταθμίστηκαν από τις επιδόσεις των προϊόντων στην κατηγορία της Υγείας του Πεπτικού Συστήματος.

Η μόχλευση των κερδών δραστηριοτήτων ανά μετοχή οφείλεται στην προτεραιοποίηση στον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης και στη συνεχή υλοποίηση πρωτοβουλιών έξυπνης διαχείρισης δαπανών.  Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 2,4% και τα κέρδη δραστηριοτήτων ανά μετοχή παρέμειναν σταθερά σε στοιχεία αναφοράς, ως αποτέλεσμα της συνολικής αρνητικής επίπτωσης των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Επιδόσεις για το οικονομικό έτος 2020

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,3% στα €36.041 εκατομμύρια, ενισχυμένες από το dupilumab (€3.534 εκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση κατά 73.9%) και τη μονάδα Εμβολίων.

Τα κέρδη δραστηριοτήτων ανά μετοχή ανήλθαν σε €5,86, σημειώνοντας αύξηση κατά 3,9% σε στοιχεία αναφοράς και 9,2% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος, ξεπερνώντας την πρόβλεψη για αύξηση μεταξύ 7% και  8%.

Το 2020, πραγματοποιήθηκε επίσης, εξοικονόμηση δαπανών ύψους €1.680 εκατομμυρίων, εκ των οποίων το 60% περίπου επανεπενδύθηκε. Τα κέρδη/μετοχή βάσει IFRS ανήλθαν σε €9,82 (αύξηση κατά 338,4%), αντικατοπτρίζοντας κεφαλαιακό κέρδος από πωλήσεις της συμμετοχής στην Regeneron.

Είσοδος σε βιώσιμο χρηματοοικονομικό τοπίο με δύο ανανεούμενες πιστωτικές διευκολύνσεις, που συνδέονται με επιλεγμένους βασικούς δείκτες απόδοσης (KPI) όσον αφορά στη βιωσιμότητα.

Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 4 Φεβρουαρίου, προτάθηκε ετήσιο μέρισμα €3,20.

Οικονομική πρόβλεψη για το 2021

Η Sanofi αναμένει ότι τα κέρδη δραστηριοτήτων ανά μετοχή για το 2021 θα σημειώσουν υψηλή μονοψήφια αύξηση σε σταθερές τιμές συναλλάγματος, εξαιρουμένων απρόβλεπτων δυσμενών εξελίξεων. Εφαρμόζοντας τον μέσο όρο των συναλλαγματικών ισοτιμιών του Ιανουαρίου 2021, η αρνητική επίπτωση του συναλλάγματος στα κέρδη δραστηριοτήτων ανά μετοχή για το 2021 υπολογίζεται ότι θα κυμαίνεται μεταξύ -4,5% και -5,5%.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ