Πρόγραμμα καινοτομίας για τις διατροφικές συνήθειες ξεκινούν η Novo Nordisk με το EAT Forum

Οι τρεις πιο καινοτόμες ιδέες θα λάβουν έως 100.000 USD [ή το ισοδύναμο, σε τοπικό νόμισμα, ποσό] για να υλοποιήσουν τις προτάσεις τους.

Την έναρξη του προγράμματος «The Healthy Food Challenge», το οποίο ευελπιστεί να προσελκύσει καινοτόμες λύσεις για την πρόληψη της παχυσαρκίας, προωθώντας τη δημιουργία υγιεινών και βιώσιμων διατροφικών συνηθειών για ευάλωτα άτομα ανακοίνωσαν η Novo Nordisk και το EAT Forum.

Το πρόγραμμα «The Healthy Food Challenge» προσκαλεί κοινότητες, νεοσύστατες και μη επιχειρήσεις, οργανισμούς, ομάδες νέων, εκκλησιαστικά ιδρύματα, δημόσια ιδρύματα και πολίτες να συνεργαστούν και να υποβάλουν προτάσεις, από όλο τον κόσμο, μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας. Οι τρεις πιο καινοτόμες ιδέες θα λάβουν έως 100.000 USD [ή το ισοδύναμο, σε τοπικό νόμισμα, ποσό] για να υλοποιήσουν τις προτάσεις τους.

Η πρόληψη της παχυσαρκίας αποτελεί μια επείγουσα παγκόσμια πρόκληση στην υγεία

Η αντιμετώπιση των συστημικών διατροφικών προκλήσεων μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της παχυσαρκίας, ενώ θα πρέπει και από κοινού να κάνουμε περισσότερα, ώστε να δημιουργήσουμε πιο υγιεινές και βιώσιμες διατροφικές συνήθειες.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το 2016, η παχυσαρκία πλήττει 650 εκατομμύρια ενήλικες και 124 εκατομμύρια παιδιά και εφήβους και αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την παγκόσμια επιβάρυνση της νόσου, οδηγώντας σε αυξημένη εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη, καρδιαγγειακών νοσημάτων καθώς και κάποιων τύπων νεοπλασιών. Η εξάπλωση του SARS-CoV-2 και η πανδημία της νόσου COVID-19 που προκαλείται, επιτάσσει την ανάγκη για δράση, καθώς τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και παχυσαρκία φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από τη νόσο COVID-19.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η παχυσαρκία επηρεάζει περίπου το 10-30% των ενηλίκων, ενώ στην Ελλάδα το 32,1% του πληθυσμού.

Ότι τρώμε βλάπτει την υγεία μας και τον πλανήτη μας

«Αυτό που τρώμε σήμερα βλάπτει τόσο την υγεία μας όσο και τον πλανήτη μας», επισημαίνει η Δρ. Gunhild A Stordalen, ιδρύτρια και executive chair του EAT Forum και συμπληρώνει. «Χρειαζόμαστε νέες λύσεις και συνεργασίες για να αλλάξουμε τις συμπεριφορές και ένα διατροφικό σύστημα που να υποστηρίζει ένα υγιεινό και βιώσιμο περιβάλλον.»

Λύση για βιώσιμο διατροφικό περιβάλλον

Με το πρόγραμμα «The Healthy Food Challenge», η Novo Nordisk και το EAT Forum ευελπιστούν να εντοπίσουν λύσεις που θα μπορέσουν να υλοποιηθούν για να προωθήσουν πιο υγιεινά και βιώσιμα διατροφικά περιβάλλοντα για τα ευάλωτα άτομα.

Σύμφωνα με την Camilla Sylvest, executive vice president της Novo Nordisk, μερικοί άνθρωποι έχουν εύκολη πρόσβαση σε φρέσκα, υγιεινά και προσιτά τρόφιμα, ενώ άλλοι δεν έχουν το συγκεκριμένο προνόμιο. Ο τελευταίος χρόνος ανέδειξε πραγματικά το μέγεθος της πρόκλησης της παχυσαρκίας και του σακχαρώδους διαβήτη παγκοσμίως. «Μπορούμε να συνεισφέρουμε δημιουργώντας περισσότερες ίσες ευκαιρίες, για να κάνουμε την πιο υγιεινή επιλογή, την ευκολότερη επιλογή για όλους» επισημαίνει.

Το πρόγραμμα θα γίνει σε 2 φάσεις

Το πρόγραμμα «Healthy Food Challenge» θα περιλαμβάνει δύο φάσεις επιλογής μεταξύ Φεβρουαρίου και Σεπτεμβρίου και μία τελική φάση τον Οκτώβριο, κατά την οποία θα επιλεγούν τρεις νικητές.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: novonordisk.com/thehealthyfoodchallenge και thehealthyfoodchallenge.com

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ