Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση έλαβε το πρόγραμμα ανάπτυξης εκλεκτικών εντομοκτόνων

Η ερευνητική προσπάθεια θα βασισθεί στη βιοτεχνολογία και τη γενετική μηχανική, προκειμένου να αξιοποιηθεί το μεταβολικό μονοπάτι της αποτοξικοποίησης των κυτοχρωμικών οξειδασών P450s (cytochrome P450s) των εντόμων.

Σημαντική Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, με συντονιστή το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του ΙΤΕ από το Κοινοτικό Πλαίσιο Horizon 2020, για την ανάπτυξη εκλεκτικών εντομοκτόνων χωρίς επιπτώσεις στις μέλισσες.

Η ομάδα του καθηγητή Γιάννη Βόντα στο ΙΜΒΒ-ΙΤΕ, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και με τη συμμετοχή ερευνητικών ιδρυμάτων και εταιρειών από πολλές χώρες της Ευρώπης, καθώς  και του πανεπιστημίου του Kentucky (USA), πέτυχε μια σημαντική χρηματοδότηση στα πλαίσια των ιδιαίτερα ανταγωνιστικών προγραμμάτων Horizon 2020. 

Όπως εξήγησαν, ο διευθυντής του ΙΜΒΒ Δρ Ιωάννης Ταλιανίδης και ο πρόεδρος του ΙΤΕ καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα που θα συνεισφέρει καινοτόμες λύσεις στην καταπολέμηση των επιβλαβών εντόμων, με σημαντικά οφέλη στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα, το οποίο προβάλλει διεθνώς το ΙΜΒΒ-ΙΤΕ και την Ελλάδα.

Το ερευνητικό πρόγραμμα CypTox έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη αποτελεσματικών εντομοκτόνων έναντι σημαντικών εχθρών κηπευτικών και άλλων καλλιεργειών, με έμφαση την εκλεκτικότητα και ασφάλεια για τις μέλισσες και τους επικονιαστές.

Η ερευνητική προσπάθεια θα βασισθεί στη βιοτεχνολογία και τη γενετική μηχανική, προκειμένου να αξιοποιηθεί το μεταβολικό μονοπάτι της αποτοξικοποίησης των κυτοχρωμικών οξειδασών P450s (cytochrome P450s) των εντόμων.

Το μονοπάτι αυτό, έχει δειχθεί ότι μπορεί να διασπά ή να ενεργοποιεί φιλικές προς το περιβάλλον εντομοκτόνες ουσίες κατά βάση φυσικής προέλευσης (green chemicals), εκλεκτικά μεταξύ των εχθρών και των ωφέλιμων ειδών (επικονιαστών), έτσι ώστε να επιτρέπει την εκδήλωση τοξικότητας επιλεκτικά μόνο στον εχθρό αλλά όχι στις μέλισσες.

Στο έργο, που έχει διάρκεια 4 χρόνια δίνεται σημαντική έμφαση στην εκπαίδευση νέων ερευνητών, στη διεθνή δικτύωση, αλλά και στην ανάδειξη της αναγκαιότητας ανάπτυξης βιο-εντομοκτόνων νέας γενιάς, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για τη διασφάλιση της γεωργικής παραγωγής και της επάρειας τροφίμων, που απειλούνται από τους εχθρούς των καλλιεργειών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ