Microsoft: Εξαγορά ρεκόρ της Activision Blizzard έναντι τιμήματος 69 δισ. δολαρίων!

Ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε σήμερα την συμφωνία απόκτησης της κορυφαίας εταιρείας βιντεοπαιχνιδιών στον κόσμο, που ανέπτυξε μεταξύ άλλων τα World of Warcraft, Candy Crush και Call of Duty.

Την απόκτηση του αμερικανικού κολοσσού ανάπτυξης και διανομής βιντεοπαιχνιδιών Activision Blizzard ανακοίνωσε επίσημα σήμερα η Microsoft, με συνολικό αντίτιμο ύψους 69 δισ. δολαρίων.

Ποσό που αποτελεί μοναδικό ρεκόρ στον τομέα των βιντεοπαιχνιδιών καθώς ξεπερνάει την συμφωνία-μαμούθ των 12,7 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Zynga από την Take-Two την περασμένη εβδομάδα. Θα είναι επίσης η σημαντικότερη εξαγορά που θα έχει πραγματοποιήσει ο κολοσσός της πληροφορικής. 

Η Microsoft, η οποία έχει παρουσιάσει την κονσόλα Xbox στην αγορά, θα γίνει, επομένως, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στη βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών, από πλευράς κύκλου εργασιών στον κόσμο, πίσω από την κινεζική Chinois Tencent και την γιαπωνέζικη Sony του PlayStation.

Η Activision Blizzard είναι γνωστή για τίτλους όπως τα Call of Duty, Candy Crush και World of Warcraft, αλλά και για το πρόσφατο σκάνδαλο σεξιστικής αντιμετώπισης των γυναικών στον εργασιακό της χώρο, που προκάλεσε σκληρή κριτική στον CEO της Activision, Μπόμπι Κότικο και τις πιέσεις επενδυτών για την απομάκρυνσή του.

Οι δημοφιλείς τίτλοι της Activision Blizzard θα βοηθήσουν τη Microsoft να επεκτείνει τους τίτλους που διαθέτει για το Xbox και να ανταγωνιστεί περισσότερο το PlayStation της Sony.

Το Call of Duty έγινε δημοφιλές κυρίως λόγω της πρωτοποριακής πλατφόρμας της Microsoft, Xbox Live, το οποίο επιτρέπει στους παίκτες να συνδέονται διαδικτυακά για παιχνίδια multiplayer ενώ η σχέση των δύο εταιρειών υπήρξε στενή για περισσότερο από μία δεκαετία.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, η απόκτηση της Activision Blizzard, η οποία θα πραγματοποιηθεί υπό τη μορφή της εξαγοράς με μετρητά με τιμή 95 δολαρίων ανά μετοχή, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023.

«Η απόκτηση αυτή θα επιταχύνει την ανάπτυξη της Microsoft στο gaming και στα κινητά, τα PC, τις κονσόλες και το cloud, και επίσης θα ανοίξει τον δρόμο για την επέκταση στο metaverse», αναφέρει η εταιρεία σε σημερινή ανακοίνωσή της Microsoft.

«Τα βιντεοπαιχνίδια είναι η πλέον δυναμική και συναρπαστική κατηγορία στον τομέα της ψυχαγωγίας σε όλες τις πλατφόρμες και θα παίξουν έναν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των πλατφορμών των metaverse», σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Σάτια Ναντέλα, στο επίσημο δελτίο τύπου που ακολούθησε της συμφωνίας.

Η Microsoft συνεχίζει την στρατηγική εξαγορών στο χώρο των video games η οποία έχει ξεκινήσει απο την εποχή του Xbox One. Τον Σεπτέμβριο του 2020 η Microsoft εξαγόρασε την ZeniMax Media για 7,5 δισ. δολάρια και μέχρι τότε η εταιρεία που δημιούργησε ο Μπιλ Γκέιτς έχει αποκτήσει συνολικά 23 εταιρείες παραγωγής και στούντιο δημιουργίας παιχνιδιών!

Με την προσθήκη πληθώρας επιτυχημένων τίτλων (όπως το Call of Duty) στην εξαιρετικά δημοφιλή συνδρομητική υπηρεσία Game Pass, η οποία έχει αυτή τη στιγμή 25 εκατ. συνδρομητές παγκοσμίως, αναμένεται να προκληθούν μεγάλες αναταράξεις στην αγορά του gaming.

Η ανακοίνωση της εξαγοράς ολοκληρώνεται σε μια περίεργη συγκυρία για την Activision καθώς ο όμιλος από την Καλιφόρνια κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς (με βάση καταγγελίες από εργαζόμενους) ότι επέτρεψε να αναπτυχθεί μια σεξιστική επιχειρηματική κουλτούρα, καθώς επίσης πως δεν έδρασε επαρκώς σε περιπτώσεις σεξουαλικών επιθέσεων και παρενόχλησης.

Όμως, μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς από την Microsoft, η μετοχή της Activision εκτοξεύτηκε περισσότερο από 37% στη Γουόλ Στριτ μετά την ανακοίνωση, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές πριν από το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και ανεστάλη λίγα λεπτά μετά.

Σύμφωνα με τη Microsoft, ο CEO της Activision, Μπόμπι Κότικο, θα συνεχίσει να βρίσκεται σε αυτήν τη θέση αλλά μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας – πιθανότατα στις αρχές του 2023 – επικεφαλής της Activision Blizzard θα αναλάβει ο Φιλ Σπένσερ, πρώην εκτελεστικός αντιπρόεδρος και νυν CEO της Microsoft Gaming. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ