Η Amazon αντιγράφει το ελληνικό δημόσιο

Ο αμερικανικός κολοσσός δίνει, στους εργαζόμενους στη Μεγάλη Βρετανία, 50 λίρες μπόνους για να πηγαίνουν οι εργαζόμενοι στην ώρα τους

Πολλές φορές στην εποχή της οικονομικής κρίσης που διανύουμε αρκετοί αναπολούν τις περιόδους που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ άφησαν εποχή με ιστορικές νομοθεσίες για επιδόματα στήριξης των υπαλλήλων του δημοσίου με πολλά από αυτά τα επιδόματα να προκαλούν εντύπωση και σχόλια μέχρι τις μέρες μας. 

Χαρακτηριστικά επιδόματα που είχαν νομοθετήσει οι παλαιότερες κυβερνήσεις της χώρας συμπεριλάμβαναν επιδόματα όπως το επίδομα για τους εργαζόμενους του ΟΤΕ οι οποίοι ελάμβαναν επίδομα προθέρμανσης αυτοκινήτου ή όπως το επίδομα πλυσίματος χεριών για τους υπαλλήλους του ΟΣΕ. Το επίδομα μεταφοράς φακέλου για τους υπαλλήλους του δημοσίου είναι επίσης μια αξιομνημόνευτη καινοτομία του ελληνικού δημοσίου.

Ένα από τα επιδόματα, εκείνων των δεκαετιών, του δημοσίου το οποίο είχε συγκεντρώσει σχόλια και χλευασμό τα προηγούμενα χρόνια ήταν το επίδομα που έδινε το κράτος για τη λεγόμενη “έγκαιρη προσέλευση” στην εργασία, στην ΕΘΕΛ. Το συγκεκριμένο επίδομα φαίνεται ωστόσο να έρχεται και πάλι στην επιφάνεια με έναν μη αναμενόμενο τρόπο.

Ο Αμερικανικός κολοσσός Amazon στην Μεγάλη Βρετανία, αποφάσισε να προχωρήσει σε διανομή μπόνους 50 λιρών στους εργαζόμενους της εταιρίας σε συγκεκριμένα μέρη και αποθήκες της χώρας για την προσέλευση των υπαλλήλων στη δουλειά τους στην ώρα τους.

Η εταιρία υποστηρίζει ότι αυτό το μπόνους θα λειτουργήσει ως κίνητρο για τους εργαζόμενους ώστε με τη μεγαλύτερη συνέπεια τους στα ωράρια εργασίας, η Amazon θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις τεράστιες απαιτήσεις του καλοκαιριού και των Χριστουγεννιάτικων διακοπών.

Η εταιρία προχώρησε και σε άλλα μέτρα όπως η παροχή μπόνους πρόσληψης 1.000 λιρών για όσους ξεκινήσουν να εργάζονται πριν τις 18 του Σεπτέμβρη ελπίζοντας ότι έτσι θα καλύψει τα κενά εργασίας που υπάρχουν τώρα που πλέον η Βρετανική οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει.

Αρκετές εταιρίες παγκόσμιας εμβέλειας έχουν προχωρήσει σε παρόμοιες κινήσεις για δώσουν κίνητρα και ψυχολογική στήριξη στους εργαζόμενους μετά τη λήξη των lockdown, κάτι που κάνει πολλούς να αναθεωρούν τις απόψεις τους για κάποιες πρακτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ