Ολοκληρώθηκε η τεράστια κατασκευή της Κίνας στην Κροατία

Με γέφυρα Κινεζικής κατασκευής 2,4 χιλιομέτρων ενώθηκαν οι ακτογραμμές της Κροατίας.

Το τεράστιο έργο που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατασκευάστηκε από Κινεζική εταιρεία, ενώθηκε πάνω από την Αδριατική Θάλασσα, συνδέοντας δύο τμήματα της Kροατικής ακτογραμμής που χωρίζονται από ένα μικρό τμήμα του εδάφους που ανήκει στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

Η τελετή ολοκλήρωσης της γέφυρας έγινε τα μεσάνυχτα με λαϊκούς χορευτές, τραγούδια και μια τεράστια επίδειξη πυροτεχνημάτων που αργά την Τετάρτη στη γέφυρα «Πέλισατς» μετά την εγκατάσταση και του τελευταίου τμήματος της.

Η κατασκευή που κόστισε 420 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτείται κατά 85% από την ΕΕ και είναι μια σπάνια περίπτωση Κινεζικού έργου στην Ευρώπη που πέρασε από κανονική διαδικασία υποβολής προσφορών από εταιρίες για την ανάληψη του έργου.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς είπε ότι η γέφυρα αντιπροσωπεύει «ένα συναρπαστικό στρατηγικό επίτευγμα του Κροατικού λαού και του κράτους του» που εκπληρώνει το μακροχρόνιο όνειρό του να ενωθούν οι ακτές της Αδριατικής.

Ο Πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι αυτό το γεγονός είναι τεράστιας σημασίας για τους Κροάτες αλλά σίγουρα και για τους φίλους Βόσνιους και σαφώς και τους Κροάτες στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Το έργο θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του επόμενου έτους ώστε να παραδοθεί σε πλήρη χρήση απο τους πολίτες.

Ωστόσο η δημιουργία της γέφυρας έχει προκαλέσει και αρνητικές αντιδράσεις, κυρίως από τη μεριά της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αξιωματούχοι της οποίας δηλώνουν ότι το έργο παραβιάζει την κυριαρχία της χώρας και την πρόσβασή της στη θάλασσα της Αδριατικής.

Το συγκεκριμένο έργο, αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι ένα μόνο από τα πολλά έργα υποδομών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη τα οποία χρηματοδοτεί και κατασκευάζει η Κίνα, κάτι το οποίο αποτελεί τμήμα του ευρύτερου σχεδίου της «Belt and Road Initiative», το οποίο περιλαμβάνει αναβάθμιση των υποδομών και στοχεύει στη δημιουργία ενός δικτύου μεταφορικών και εμπορικών συνδέσεων μεταξύ Κίνας και Ευρώπης.

Οι μεγάλες αυτές επενδύσεις της Κίνας δεν περνάνε απαρατήρητες από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν πολλές φορές δηλώσει και εκφράσει την ανησυχία τους για αύξηση της επιρροής της Κίνας στην περιοχή των Βαλκανίων, η οποία εξακολουθεί να δονείται από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1990.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ