Έντονες διαβουλεύσεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Σήμερα γίνονται οι ενημερώσεις των πολιτικών αρχηγών για τις εξελίξεις των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας

Σήμερα προχωράει ο Υπουργός Οικονομικών, Νίκος Δένδιας στην ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τις εξελίξεις στο θέμα του Κυπριακού μετά τις ανακοινώσεις για τις παράνομες ενέργειες στις οποίες θα προβεί η Τουρκική και Τουρκοκυπριακή πλευρά στο θέμα των Βαρωσίων.

Η Αθήνα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Λευκωσία με τον Υπουργό Εξωτερικών να  δηλώνει πως η Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο και καταδικάζει με έντονο τρόπο την καταπάτηση από την Τουρκική μεριά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενώ υπενθύμισε ότι η απάντηση θα δοθεί από το Διεθνές Δίκαιο καθώς οι ενέργειες της Τουρκίας όχι μόνο συγκέντρωσαν την παγκόσμια κατακραυγή και καταδίκη αλλά είναι και έκνομες.

Η Ελλάδα εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για την καταδίκη των εξαγγελιών της Τουρκίας από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο συμβούλιο επανέλαβε ότι η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος θα χτιστεί στις βάσεις μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας σύμφωνα με τα προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ξεκαθαρίζοντας ότι οι Τουρκικές προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες κινούνται εκτός αυτού του πλαισίου.

Το Υπουργείο Εξωτερικών επικεντρώθηκε στο τελευταίο τμήμα της δήλωσης του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ όπου αναφέρεται ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν το τι ενέργειες πρέπει να ληφθούν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο όταν λάβει χώρα η επόμενη συνάντησή των υπουργών. 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι δηλώσεις του ύπατου εκπροσώπου της διπλωματίας της ΕυρωπαΪκής Ένωσης είναι αποτέλεσμα συζητήσεων και συμφωνίας και των 27 μελών χωρών της  Ένωσης όπως δήλωσε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με το Υπουργείο, η Ελλάδα έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις αυτές με συνεχείς επαφές με τα υπόλοιπα κράτη μέλη και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ