Αυτοί είναι οι κόμβοι καινοτομίας που θα πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα 4 χρόνια στον πλανήτη

Ενώ η Silicon Valley είναι γνωστή ως η κυρίαρχη περιοχή στην παγκόσμια τεχνολογία, μόνο το ένα τρίτο των ηγετικών στελεχών αναφέρει με ισχυρή βεβαιότητα ότι θα διατηρήσει την ηγετική της θέση στην καινοτομία μακροπρόθεσμα.

Η πανδημία της COVID-19 έφερε ραγδαία επιτάχυνση στους νέους τρόπους εργασίας, αλλά οι «κόμβοι τεχνολογίας» (technology hubs) ανά τον κόσμο έχουν έρθει για να μείνουν, σύμφωνα με τη νέα έρευνα της KPMG, αν και μπορεί να μην βρίσκονται στην Silicon Valley.

Όταν πολλά γραφεία και αστικά κέντρα έκλεισαν στις αρχές του 2020, ολόκληρο το ανθρώπινο δυναμικό στράφηκε στην εξ αποστάσεως εργασία, με κάποιους εργαζομένους να εγκαταλείπουν τις μεγάλες πόλεις προς αναζήτηση μεγαλύτερων και πιο οικονομικών χώρων, μεταξύ άλλων λόγων. Ωστόσο, τα ηγετικά στελέχη της τεχνολογίας θεωρούν ότι η μελλοντική επιτυχία του κλάδου θα εξαρτηθεί από την ισορροπία μεταξύ του φυσικού χώρου εργασίας και μιας μεγαλύτερης ευελιξίας.

Στην πιο πρόσφατη έρευνα “Technology Industry Survey” της KPMG συμμετείχαν περισσότεροι από 800 ηγέτες του κλάδου της τεχνολογίας. Το 39% πιστεύει ότι πόλεις «κόμβοι» όπως το Λονδίνο, η Σιγκαπούρη και το Tel Aviv θα συνεχίσουν να παίζουν ζωτικό ρόλο, επιτρέποντας στο ταλαντούχο δυναμικό να συγχρωτίζεται και να συνεργάζεται σε κοινότητες με ισχυρή ψηφιακή υποδομή. Σε ποσοστό μόλις 22% πιστεύουν ότι οι κόμβοι αυτοί δεν είναι πλέον σημαντικοί. Τα ευρήματα μοιάζουν με προηγούμενα της έρευνας “CEO Outlook Pulse Survey” της KPMG του 2021, η οποία αποκάλυψε ότι το 78% των ηγετών στον τεχνολογικό κλάδο δεν έχουν σχέδια να μειώσουν το φυσικό τους αποτύπωμα και μόλις το ένα τέταρτο (26%) αναμένει να προσλάβει στο μέλλον ταλαντούχο δυναμικό που θα εργάζεται κυρίως εξ αποστάσεως.

Ο Alex Holt, Παγκόσμιος Επικεφαλής του κλάδου Τεχνολογίας, ΜΜΕ και Τηλεπικοινωνιών στην KPMG, σχολιάζει «Η επιτυχία του τομέα της τεχνολογίας ξεπέρασε τους περισσότερους από τους υπόλοιπους κλάδους κατά τη διάρκεια του COVID-19, με πολλές εταιρείες να καταγράφουν σημαντική ανάπτυξη από την έναρξη της πανδημίας. Το γεγονός αυτό έχει προάγει περαιτέρω την αντίληψη ότι η δημιουργικότητα και η καινοτομία μπορούν πλέον να αναπτυχθούν κυριολεκτικά οπουδήποτε, με τη συνεργασία να γίνεται περισσότερο διαδικτυακή και παγκόσμια.

Περισσότερα στο startupper.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ