Περικοπές 10.000 θέσεων εργασίας σχεδιάζει η Nokia με φόντο τη στροφή προς τα δίκτυα 5G

Σε μείωση του συνολικού αριθμού των εργαζομένων κατά 10% ετοιμάζεται να προχωρήσει η φινλανδική εταιρεία υλοποιώντας το σχέδιο αναδιάρθρωσης ώστε να καταστεί πιο ανταγωνιστική στην αγορά των νέων δικτύων

Περικοπές έως και 10.000 θέσεων εργασίας σχεδιάζει για τα επόμενα χρόνια η φινλανδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσει πόρους για την επένδυση σε δίκτυα 5G.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Nokia, το πρόγραμμα περικοπών προβλέπει την εξοικονόμηση 600 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2023, ώστε να καταστεί πιο ανταγωνιστική για τους διαγωνισμούς των νέων δικτύων.

Οι περικοπές αναμένεται να μειώσουν το συνολικό αριθμό εργαζομένων κατά 10%, μετά τα αρνητικά αποτελέσματα της περσινής χρονιάς, με τους επενδυτές να εκφράζουν ιδιαίτερη απογοήτευση για τη συνεχιζόμενη πτώση στα έσοδα της Nokia. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, το κόστος αναδιάρθρωσης την επόμενη διετία αναμένεται να ξεπεράσει τα 700 εκατ. δολάρια.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που αποτυπώνει την ταχύτητα με την οποία αλλάζει η βιομηχανία» δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ο ειδικός αναλυτής της OP Group, Kimmo Stenvall. Οι πόροι που θα εξοικονομηθούν θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των τμημάτων Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) με στόχο την μετάβαση της εταιρείας στη νέα εποχή» πρόσθεσε ο κ. Stenvall.

Η απόφαση της Nokia εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο στρατηγικής που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο της περσινής χρονιάς. Στόχο συνιστά η δημιουργία ενός νέου μοντέλου λειτουργίας, το οποίο θα βοηθήσει τη φινλανδική εταιρεία να ανταποκριθεί καλύτερα μπροστά στον αυξανόμενο ανταγωνισμό. Σημειώνεται, ότι η σουηδική Ericsson AB, βασικό ανταγωνιστής της Nokia στην αγορά της Σκανδιναβίας, κατόρθωσε να αναπτύξει δίκτυα 5G, αρκετά νωρίτερα από το προβλεπόμενο ασκώντας σημαντική πίεση στη Nokia.

Με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές στη Nokia, ο διευθύνων σύμβουλος, Pekka Lundmark, δήλωσε πως κάθε ένα από τα τέσσερα βασικά group του ομίλου «έχει καταρτήσει ένα πλήρες σχέδιο για μια επικερδής και βιώσιμη ανάπτυξη. Η αναδιάρθρωση αυτή θα αυξήσουν σημαντικά τους διαθέσιμους για επενδύσεις πόρους της Nokia».

Ο πάλαι ποτέ κυρίαρχος στην αγορά κινητών τηλεφώνων είναι πλέον μια σκιά του παλιού εαυτού του καθώς η άνοδος της Apple και της Samsung επέφερε σημαντικό πλήγμα στα έσοδα και την κερδοφορία της φινλανδικής εταιρείας, οδηγώντας την ουσιαστικά εκτός της αγοράς smartphone.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ