JPMorgan: Το νέο πειραματικό σύστημα πληρωμών με blockchain είναι κυριολεκτικά από άλλο κόσμο

Η JPMorgan σε συνεργασία με την εταιρεία blockchain Onyx χρησιμοποίησε την τεχνολογία Internet of Things για την ανταλλαγή δεδομένων στο διάστημα

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, ο όμιλος JPMorgan δοκίμασε πρόσφατα για πρώτη φορά τη διενέργεια πληρωμών με τεχνολογία blockchain ανάμεσα σε δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά, αποδεικνύοντας πως οι ψηφιακές συσκευές μπορούν να χρησιμοποιήσουν για συναλλαγές την τεχνολογία πίσω από τα ψηφιακά νομίσματα.

Αυτή η τεχνολογία συνιστά το περίφημο Internet of Things, η οποία μέχρι στιγμής χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο σε «έξυπνα» καταναλωτικά προϊόντα όπως το Amazon Echo και το Google Home. Οι τράπεζες όμως κοιτούν με μεγάλο ενδιαφέρον την νέα αυτή τεχνολογία καθώς θέλουν να προετοιμαστούν για την επεξεργασία πληρωμών, όταν οι «έξυπνες συσκευές» αρχίσουν να υλοποιούν συναλλαγές αυτόματα. Ο Umar Farooq, διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής της JPMorgan, Onyx η οποία ειδικεύεται στην τεχνολογία blockchain, δήλωσε πως το πείραμα της εταιρείας στο διάστημα αποτέλεσε μια καθόλα ξεχωριστή εμπειρία.

«Το σκεπτικό μας ήταν να εξερευνήσουμε τη δυνατότητα πληρωμών μέσω IoT με ένα εντελώς αποκεντρωμένο τρόπο» τόνισε ο κ. Farooq. «Δεν υπάρχει άλλο μέρος πιο αποκεντρωμένο και την ίδια στιγμή πλήρως αποκομμένο από το διάστημα» πρόσθεσε ο CEO της Onyx.

Για την διεξαγωγή του πειράματος στο διάστημα, η ομάδα της JPMorgan δεν έστειλε τους δικούς της δορυφόρους σε τροχιά, αλλά συνεργάστηκε με την δανέζικη εταιρεία GOMspace, η οποία επιτρέπει τη χρήση λογισμικού στους δορυφόρους της από τρίτους.

Το πείραμα στο διάστημα απέδειξε, σύμφωνα με την Onyx, πως είναι δυνατή η δημιουργία μιας νέας αγοράς, όπου οι δορυφόροι θα στέλνουν μεταξύ τους δεδομένα έναντι πληρωμών, καθώς όλο και περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες στέλνουν τις συσκευές τους στο διάστημα.