Ένα deal δισεκατομμυρίων «στα σκαριά»: Θα εξαγοραστεί η γαλλική Carrefour;

O καναδικός όμιλος μίνι μάρκετ Couche-Tard έχει προσεγγίσει τον γαλλικό κολοσσό για μια πιθανή εξαγορά

O καναδικός όμιλος μίνι μάρκετ Couche-Tard βρίσκεται σε συζητήσεις με τη γαλλική Carrefour σχετικά με μια συμφωνία συγχώνευσης που, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, θα αξίζει πάνω από 50 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις των δύο εταιρειών, οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Εάν ολοκληρωθεί, η συμφωνία θα προωθήσει την Couche-Tard στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική και θα διαφοροποιήσει τις δραστηριότητες της, προσθέτοντας το «χαρτοφυλάκιο» της μεγάλα σούπερ μάρκετ σε προάστια, καθώς και μικρότερα αστικά καταστήματα.

Η Couche-Tard, η οποία έχει αξία 37 δις. Δολαρίων, έχει αναπτυχθεί μέσω εξαγορών, επομένως η είδηση δεν προκαλεί εντύπωση στα ΜΜΕ. Πέρυσι, η εταιρεία ήταν ανάμεσα ήταν ανάμεσα στους πλειοδότες για τον όμιλο πρατηρίων βενζίνης Speedway, ο οποίος τελικά εξαγοράστηκε από τον ιαπωνικό αντίπαλο Seven & i Holdings για 21 δισ. δολάρια. Το 2019, επιδίωξε να εξαγοράσει την Caltex Australia σε μια συμφωνία 5,8 δισ. δολαρίων που θα έβλεπε την εταιρεία να κερδίζει έδαφος σε μια τρίτη ήπειρο. Ωστόσο, η Couche-Tard έκανε πίσω τον Απρίλιο, λόγω της πανδημίας.

Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία έχει ένα δίκτυο περισσότερων από 9.200 μίνι μάρκετ σε όλη τη Βόρεια Αμερική, και απασχολεί περίπου 109.000 άτομα. Η ομάδα έχει μικρότερη παρουσία στην Ευρώπη, με λιγότερα από 3.000 καταστήματα. Διαθέτει επίσης πρατήρια καυσίμων, που βρίσκονται συχνά στις εγκαταστάσεις των καταστημάτων της. Η Carrefour, από την πλευρά της, είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Γαλλίας με περίπου 2.000 καταστήματα και περισσότερες από 700 υπεραγορές μεγάλης μορφής στην Ευρώπη. Έχει επίσης παρουσία στη Βραζιλία και την Αργεντινή. Πριν από την ανακοίνωση, η Carrefour είχε αξία 12,5 δισ. ευρώ και καθαρό χρέος 15,8 δισ. ευρώ.

Το deal αυτό επομένως, εάν ολοκληρωθεί πρόκειται να είναι ιστορικής σημασίας για τον χώρο της λιανικής και των σούπερ μάρκετ ειδικότερα, φέρνοντας πιθανότατα ανακατατάξεις στην αγορά όπως είναι διαμορφωμένη σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ