Τζακ Μα: «Αγνοείται» από τον Οκτώβριο ο βαθύπλουτος ιδιοκτήτης της Alibaba

Σύμφωνα με συνεργάτες του ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος έχει εξαφανιστεί από τις 27 Οκτωβρίου ενώ είναι ανενεργός στα κοινωνικά δίκτυα από τις 10 Οκτωβρίου.

Οργιάζουν οι φήμες σε όλο τον κόσμο σχετικά με την μυστηριώδη εξαφάνιση του Κινέζου δισεκατομμυριούχου Τζακ Μα από τα τέλη Οκτωβρίου, με τις υποψίες να επικεντρώνονται στις κινεζικές αστυνομικές αρχές ή στις μυστικές υπηρεσίες της Κίνας!

Ο 56χρονος επιχειρηματίας Μα Γιουν (ιδρυτή και εκτελεστικού προέδρου της Alibaba και μεγαλομετόχου του Ant Group), γνωστός στην Δύση ως Τζακ Μα, έδωσε στις 24 Οκτωβρίου μια ομιλία στη Σανγκάη, κατά την διάρκεια της οποία παρομοίασε τους παγκόσμιους τραπεζικούς κανόνες με έναν «σύλλογο ηλικιωμένων» και υπέπεσε σε ένα λεκτικό…ατόπημα: επέκρινε δημόσια και ξεκάθαρα το ρυθμιστικό σύστημα της Κίνας.

Όπως τόνισε στην ομιλία του το κινεζικό ρυθμιστικό σύστημα (σ.σ. απολύτως ελεγχόμενο από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας) εμποδίζει ουσιαστικά την καινοτομία.

Επίσης, εβδομάδες νωρίτερα – εκτός Κίνας- ο Μα είχε ασκήσει έντονη κριτική στους χειρισμούς του Προέδρου της χώρας, Σι Τσινπίνγκ για τις μεταρρυθμιστικές του προσπάθειες, αφήνοντας υπονοούμενα ότι δεν έχουν πραγματικό στόχο την πάταξη της διαφθοράς και την επιβολή της νομοθεσίας.

Έτσι, μία εβδομάδα μετά την ομιλία του στη Σανγκάη, η Δημόσια Προσφορά (ΙΡΟ) της Ant αξίας 37 δισ. δολαρίων (η σημαντικότερη στην ιστορία της Κίνας και η μεγαλύτερη παγκοσμίως), αναβλήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες παρότι είχε λάβει την σχετική έγκριση από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Κίνας. Επισήμως η αιτία ήταν νέο προσχέδιο κανονισμών για τη λειτουργία του κλάδου του χρηματοπιστωτικού τομέα και των τεχνολογικών εταιρειών fintech που παρουσίασαν οι κινεζικές αρχές και θα αποτελέσει σύντομα αναπόσπαστο τμήμα της ισχύουσας νομοθεσίας.

Οι (μη) κυρώσεις
Την περασμένη Κυριακή, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας επέβαλε στην Αnt Group τη μεταβολή των fintech θυγατρικών της σε επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στους ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμής υπό συγκεκριμένους όρους και με προκαθορισμένες δυνατότητες ενώ οι αρχές του υπουργείου Οικονομικών ουσιαστικά επέβαλαν στις δυο εταιρείες του Τζακ Μα την συμμόρφωση στους νέους κανόνες υπό τον κίνδυνο της έναρξης μιας διαδικασίας που μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή ολοκληρωτικής διάλυσης του γκρουπ των επιχειρήσεων του σε περίπτωση άρνησης πλήρους συμμόρφωσης!

Επιπλέον, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε πως η Ant Group χρησιμοποίησε την προνομιακή της θέση λόγω του όγκου του ομίλου, προκειμένου να παραγκωνίσει ή να παρεμποδίσει τους ανταγωνιστές της. Επίσης, άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν την Ant για κακοδιαχείριση, για κερδοσκοπία και για…περιφρόνηση των αρχών, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τον Τζακ Μα.

Στις 27 Δεκεμβρίου ο όμιλος Alibaba Group Holding Ltd ανακοίνωσε ότι το διοικητικό του συμβούλιο (χωρίς την φυσική παρουσία Μα) ενέκρινε αύξηση στο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών κατά 4 δισ.δολάρια, φθάνοντας συνολικά τα 10 δισ. δολάρια.

Εκτός τηλεόρασης, social media και ανακοινώσεων

Ακόμα και στο τελευταίο επεισόδιο του δικού του talent show, “Business Heroes” της Αφρικής, το οποίο δίνει την ευκαιρία σε Αφρικανούς επιχειρηματίες να ανταγωνιστούν, κερδίζοντας χρηματικά έπαθλα αξίας ως και 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων, που ήταν προγραμματισμένο στα τέλη Νοεμβρίου, δεν εμφανίστηκε με πρόσχημα αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις (για την ακρίβεια, «ανειλημμένες υποχρεώσεις και άλλες δεσμεύσεις στο πρόγραμμά του»). Ο Μα έπρεπε να είναι στην κριτική επιτροπή του τελικό, αλλά αντικαταστάθηκε επισήμως από ένα στέλεχος της Alibaba στον τελικό του Νοεμβρίου, ενώ από την επίσημη ιστοσελίδα του show…αντικαταστάθηκε άμεσα η φωτογραφία και το βιογραφικό του!

Έχει μείνει μόνο η αναφορά στο πρόγραμμα και την πρωτοβουλία του Μα για την υποστήριξη και ενίσχυση νέων επιχειρηματιών από χώρες της αφρικανικής ηπείρου. 

Το περίεργο είναι πως σε αυτό το κρίσιμο διάστημα ο βαθύπλουτος επιχειρηματίας (θεωρείται ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα) όχι μόνο δεν προέβη σε δηλώσεις για την υπεράσπιση των θέσεων και των εταιρειών του αλλά εξαφανίστηκε ολοκληρωτικά ακόμα και από τα κοινωνικά δίκτυα, όπου είχε δυναμική παρουσία τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, το τελευταίο tweet του Τζακ Μα ήταν στις 10 Οκτωβρίου.

Κανένα σχόλια για την εξαφάνιση

Σε ερωτήσεις ξένων δημοσιογράφων, τηλεοπτικών δικτύων και ειδησεογραφικών πρακτορείων καμία επίσημη κινεζική αρχή ή αξιωματούχος δεν θέλησε να προβεί σε δήλωση ή σχετικό σχόλιο. 

Περιέργως, όμως, τόσο ο όμιλος Alibaba όσο και η Ant Group, που έχει πληγεί περισσότερο από τις ενέργειες των κινεζικών αρχών κατά την διάρκεια της…εξαφάνιση του ιδρυτή και μεγαλομετόχου της, δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση για το συγκεκριμένο γεγονός και πολύ περισσότερο δεν αντίκρουσε καμία από τις κατηγορίες και τις καταγγελίες.

Σε μια ανακοίνωση υποστήριξε πως τηρεί την νομοθεσία και τους κανονισμούς και σε μια άλλη υπογράμμισε πως θα δημιουργήσει ειδική ομάδα με σκοπό τη διαδικασία συμμόρφωσης με τους (νέους) κανονισμούς των ρυθμιστικών αρχών. Ακόμα και το ύφος των ανακοινώσεων δεν θυμίζει ιδιαίτερα ανακοινώσεις των προηγουμένων μηνών ή ετών της εταιρείας…

Οι τελευταία πληροφορίες από την Κίνα αναφέρουν πως η Ant Group θα παρουσιάσει μια νέα εταιρεία διαχείρισης του χρηματοοικονομικού της χαρτοφυλακίου η οποία θα ελέγχεται από τις αρχές αλλά δεν διευκρινίζεται αν αυτή η εταιρεία θα ελέγχεται από τον Κινέζο δισεκατομμυριούχο Τζακ Μα ή τους βασικούς μετόχους της εταιρείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η προσωπική περιουσία του Τζακ Μα είχε φθάσει τον περασμένο Ιούλιο τα 48,2 δισ.δολάρια και είχε συμπεριληφθεί από το περιοδικό Forbes στους 100 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, καταλαμβάνοντας την 20η θέση. Αυτό όμως δεν έχει καμία σημασία για τις κινεζικές αρχές, όπως έχει αποδειχθεί και με άλλους επιχειρηματίες ή υψηλόβαθμους αξιωματούχους στο παρελθόν που βρέθηκαν σε δυσμένεια ή στοχοποιήθηκαν από τις κινεζικές αρχές επειδή κατηγόρησαν πρακτικές, ενέργειες ή πρόσωπα του Κομμουνιστικού Κόμματος. Πόσω μάλλον τον Πρόεδρο της χώρας…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ