Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατηγορεί την Amazon για κατασκοπεία των υπαλλήλων της

Επιστολή έστειλε ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον ισχυρό άνδρα της Amazon Τζεφ Μπέζος ζητώντας εξηγήσεις για τις πολιτικές της εταιρείας

Επιστολή στον διευθύνοντα σύμβουλο της Amazon Τζεφ Μπέζος έστειλε ομάδα Ευρωβουλευτών, ζητώντας απαντήσεις για τις φερόμενες πρακτικές παρακολούθησης συνδικαλιστών και πολιτικών.
Σύμφωνα με την επιστολή η οποία φέρει την υπογραφή 37 μελών του Ευρωκοινοβουλίου, έντονη είναι ανησυχία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το ενδεχόμενο κατασκοπείας εις βάρος πολιτικών και εργαζομένων εκ μέρους της εταιρείας. Οι 37 Ευρωβουλευτές προέρχονται κατά κύριο λόγο από τα κόμματα της Αριστεράς και των Πρασίνων και εκπροσωπούν περιφέρειες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Η επιστολή προς τον CEO της Amazon αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Υπάρχουν πολλές ομάδες εργαζομένων που κάνουν λόγο για αντι-συνδικαλιστική πολιτική εκ μέρους της Amazon. Θα θέλαμε να ενημερωθούμε για το εάν τα ευρωπαϊκά εργατικά συνδικάτα και οι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι πλήττονται από πρακτικές που στοχεύουν στην καταστολή της συλλογικής δράσης των εργαζομένων και του συνδικαλισμού. Τα εκθετικά αυξημένα κέρδη της Amazon κατά τη διάρκεια της πανδημίας δε θα σας δίνουν το δικαίωμα να καταπατήσετε θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα».

Την προηγούμενη εβδομάδα, εργατικές ενώσεις και συνδικάτα απηύθυναν κάλεσμα στην Κομισιόν για διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τη νομιμότητα του τρόπου παρακολούθησης των εργατών της Amazon. Αιτία στάθηκαν δύο αγγελίες στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, οι οποίες ζητούσαν προσωπικό με στόχο μεταξύ άλλων την αντιμετώπιση “απειλών εκ μέρους των εργαζομένων που πλήττουν τα συμφέροντα της Amazon”. Οι αγγελίες απευθύνονταν σε υποψήφιους με προϋπηρεσία σε σώματα ασφαλείας  ή σε δυνάμεις του στρατού, ενώ ως επιπλέον προσόν κρίθηκε η γνώση γαλλικών και ισπανικών γεγονός που φανερώνει την πρόθεση της εταιρείας να στοχοποιήσει τους ίδιους τους εργαζομένους της. Οι δύο αγγελίες της Amazon δε δίστασαν μάλιστα να τοποθετήσουν τα εργατικά συνδικάτα στην ίδια κατηγορία με ομάδες μίσους και τρομοκρατίας.

Η Amazon προχώρησε στη διαγραφή των εν λόγω αναρτήσεων μετά από ρεπορτάζ του Vice News. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε πως η περιγραφή της θέσης εργασίας δεν ήταν σωστή ούτε ακριβής. Επρόκειτο για ένα λάθος το οποίο διορθώθηκε. «Έχουμε ήδη συμβούλια εργαζομένων στην Amazon. Η πραγματικότητα είναι πως προσφέρουμε εξαιρετικές ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης καθώς και ένα ασφαλές και σύγχρονο περιβάλλον. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα επικοινωνίας απευθείας με την ηγεσία της εταιρείας».

Σημειώνεται πως η Amazon βρίσκεται υπό επιτήρηση και για τα μέτρα προστασίας των υπαλλήλων της καθώς από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί περισσότερα από 20.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα στις αποθήκες της εταιρείας μόνο στις ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ