Ποιες είναι οι εταιρείες που προωθούν την “ευέλικτη εργασία”

Καθώς ανοίγουν ξανά οι εργασιακοί χώροι, όλο και περισσότεροι εργοδότες αναζητούν νέους τρόπους εργασίας.

Το Facebook και η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας προστέθηκαν πρόσφατα στους υποστηρικτές της ευέλικτης εργασίας, καθώς οι εταιρείες εξετάζουν τις στρατηγικές επιστροφής στο γραφείο.

Όπως μεταδίδει το BBC, το Facebook ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σκοπεύει να στραφεί μακροπρόθεσμα στην απομακρυσμένη εργασία.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Jacinda Ardern, πρότεινε αυτή την εβδομάδα μία τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, εν μέρει για την ενίσχυση του τουρισμού στη χώρα.

Καθώς ανοίγουν ξανά οι εργασιακοί χώροι, όλο και περισσότεροι εργοδότες αναζητούν νέους τρόπους εργασίας.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, δήλωσε στους εργαζομένους ότι "μπαίνει επιθετικά στην απομακρυσμένη εργασία". Αναμένει ότι το μισό προσωπικό θα εργάζεται εκτός γραφείων Facebook τα επόμενα 5 με 10 χρόνια.

Η ανακοίνωσή του έρχεται μετά από αντίστοιχες κινήσεις τεχνολογικών εταιρειών της Σίλικον Βάλεϊ, συμπεριλαμβανομένου του Twitter, που δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να εργάζονται από το σπίτι τους "για πάντα", εάν το θέλουν.

Οι ευέλικτες πολιτικές εργασίας ταιριάζουν στους εργαζόμενους που ανησυχούν για την επιστροφή τους στα γραφεία, δίνοντας ταυτόχρονα ανάσα στις εταιρείες, που εισάγουν νέα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Η κα Arnern πρότεινε τετραήμερη εβδομάδα εργασίας για να συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομίας και να διαχειριστεί την ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

"Ακούω πολλούς ανθρώπους να προτείνουν τετραήμερη εβδομάδα εργασίας. Τελικά, αυτό έγκειται μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Αλλά, όπως έχω πει ξανά, έχουμε μάθει πολλά για την Covid-19 και την ευελιξία των ανθρώπων που δουλεύουν από το σπίτι, καθώς και για την παραγωγικότητα που μπορεί να βγει από αυτή", πρόσθεσε η Ardern.

Πρωταγωνιστούν οι τεχνολογικοί γίγαντες

Ο τεχνολογικός κολοσσός Microsoft δοκίμασε τετραήμερη εβδομάδα εργασίας πέρυσι στην Ιαπωνία, η οποία κρίθηκε επιτυχημένη, μέσα από τα σχόλια των εργαζομένων και την παραγωγικότητά τους. Αναφέρει πως τώρα έχει "μία υβριδική στρατηγική για τον χώρο εργασίας, καθώς ανοίγουν ξανά τα γραφεία".

"Η εργασία από το σπίτι παραμένει προαιρετική έως τον Οκτώβριο για τους περισσότερους υπαλλήλους", δήλωσε εκπρόσωπος της Microsoft.

Τόσο η λύση της εργασίας από το σπίτι, όσο και οι μικρότερες εβδομάδες εργασίας έχουν επικροτηθεί από τους ειδικούς ανθρώπινων πόρων, ως εναλλακτική λύση για τη μαζική επιστροφή στα γραφεία.

"Θα έδινε επίσης καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για τα άτομα που τη χρειάζονται, όπως φοιτητές μερικής απασχόλησης, νέες μητέρες, γονείς που θέλουν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά ή φροντίζουν ηλικιωμένους", δήλωσε η Alin Abraham, σύμβουλος με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Η στροφή προς την απομακρυσμένη εργασία επιτρέπει επίσης στις εταιρείες να επανεξετάσουν τον ακριβή χώρο στα γραφεία τους.

Η Mastercard δήλωσε ότι εξετάζει την ενοποίηση ορισμένων από τα γραφεία της, ενώ το Facebook σχεδιάζει να λειτουργήσει "hubs" στις ΗΠΑ.

"Μετά την Covid-19, μπορείτε να φανταστείτε ότι πολλές εταιρείες θα μειώσουν την ακίνητη περιουσία τους και οι εργαζόμενοι θα μπορούν να εργάζονται απλώς από το σπίτι. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς οι εργοδότες μπορούν να εξυπηρετήσουν διαφορετικό κόσμο", δήλωσε ο Adrian Tan, της εταιρείας εργατικού δυναμικού PeopleStrong.

Η νέα νόρμα

Ολο και περισσότεροι επιχειρηματίες τείνουν προς την εργασία από το σπίτι και τις πιο ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των βιντεοδιασκέψεων, πχ μέσω Zoom και Google Meet.

"Καθώς αρχίζουμε να επιστρέφουμε στους χώρους εργασίας και βρίσκουμε μία νέα νόρμα, τα εναλλακτικά πρότυπα εργασίας θα βοηθήσουν επίσης στη μείωση της κίνησης και των μετακινήσεων, καθώς και στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης", δήλωσε η σύμβουλος Ανθρώπινου Δυναμικού Emily Draycott-Jones.

"Η Covid-19 έκανε τους εργοδότες να απομακρυνθούν από την παραδοσιακή σκέψη, που θέλει την παραγωγικότητα να εξαρτάται από καθορισμένες ώρες, εντός περιβάλλοντος γραφείου", πρόσθεσε.

Αλλαγή του τρόπου λειτουργίας

Οι μεγάλοι τεχνολογικοί γίγαντες κυριαρχούν όσον αφορά τις ευέλικτες εργασιακές ρυθμίσεις μακροπρόθεσμα:

Amazon: Δίνει στους υπαλλήλους τη δυνατότητα να εργάζονται από το σπίτι έως τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο.

Barclays: 70.000 εργαζόμενοι δουλεύουν προς το παρόν από το σπίτι. Το μεγάλο γραφείο "ίσως ανήκει στο παρελθόν", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Jes Staley.

Facebook: Παρατείνει την εργασία από το σπίτι μέχρι τα τέλη του 2020, ως μέρος μίας μακροπρόθεσμης μετάβασης προς την απομακρυσμένη εργασία.

Google: Έχει παρατείνει την εργασία από το σπίτι μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Mastercard: Όπως λέει, οι περισσότεροι από τους εργαζομένους της μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, μέχρι "να είναι έτοιμοι" να επιστρέψουν.

Microsoft: Παρατείνει την εργασία από το σπίτι μέχρι τον Οκτώβριο για τους περισσότερους εργαζομένους

Royal Bank of Scotland: Το προσωπικό επιτρέπεται να εργάζεται από το σπίτι, μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Spotify: Το εργατικό δυναμικό των 4.000 ανθρώπων μπορεί να εργάζεται από το σπίτι για την υπόλοιπη χρονιά.

Twitter: Έχει δώσει στο προσωπικό την επιλογή να εργάζεται από το σπίτι μόνιμα, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Jack Dorsey.

WPP: Η μεγαλύτερη διαφημιστική εταιρεία στον κόσμο λέει ότι η επιστροφή στο γραφείο πρέπει να είναι εθελοντική και ευέλικτη.