Oι επιπτώσεις του πολέμου στις τιμές της ενέργειας επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση

Με μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου και τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα συναντήθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.

Με τα μέλη της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Frank Pallone Jr, Fred Upton, Yvette D. Clarke, Jerry McNerney, Robert E. Latta, Lisa Blunt Rochester και Lizzie Fletcher και τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt συναντήθηκε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Στη συνάντηση συμμετείχε και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν τα νέα δεδομένα που έχει διαμορφώσει η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στην παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς αγορές ενέργειας, αλλά και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων από τις μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας.

Ο κ. Σκρέκας ενημέρωσε τα μέλη του Κογκρέσου και τον Αμερικανό Πρέσβη για το ολοκληρωμένο σχέδιο που έχει εκπονηθεί με στόχο την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αύξηση της δυναμικότητας του σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα και στην υλοποίηση υποδομών στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όπως τους νέους σταθμούς αεριοποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και την Κόρινθο, τον αγωγό φυσικού αερίου IGB και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Παρουσίασε, επίσης, τα φιλόδοξα σχέδια για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας. Τόνισε ότι έως το 2030 ο εθνικός στρατηγικός στόχος προβλέπει την κάλυψη του 70% της εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Όπως υπογράμμισε, έως το τέλος της δεκαετίας η εγκατεστημένη ισχύς μονάδων ΑΠΕ θα υπερβεί τα 20 GW και για αυτόν τον λόγο προγραμματίζεται η ανάπτυξη σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος τουλάχιστον 3 GW. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε σημαντικά προγράμματα που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων, όπως την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και την απανθρακοποίηση των νησιών, μέσω της πρωτοβουλίας Gr-Eco Islands. Ο υπουργός αναφέρθηκε και στους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που περιλαμβάνονται στον πρώτο Εθνικό Κλιματικό Νόμο ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Σκρέκας εξέφρασε εξάλλου την πεποίθηση ότι η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις της στις τιμές ενέργειας θα επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση, λόγω της ανάγκης απεξάρτησης της Ευρώπης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και του χαμηλότερου κόστους ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ.