Νικόλαος Ζαχαριάδης (Elpedison): Ποιες είναι οι βασικές αδυναμίες που ανέδειξε το Target Model

Τις προκλήσεις που έφερε στην επιφάνεια η εφαρμογή του target model αλλά και τον τρόπο που μπορούν να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες ανέλυσε ο CEO της Elpedison και πρόεδρος της ΕΣΑΗ, στο πλαίσιο του φετινού Power & Gas Supply Forum

Στα βασικά ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο κλάδος της ενέργειας στο πλαίσιο του νέου Target Model αναφέρθηκε από το βήμα του 2ου Συνεδρίου Power & Gas Supply Forum, ο διευθύνων σύμβουλος της Elpedison και πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας Νικόλαος Ζαχαριάδης.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Ζαχαριάδης, με τη λειτουργία του Target Model, η χώρα έχει εισέλθει στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης προς ένα ενεργειακό περιβάλλον, όπου το σύστημα θα στηρίζεται αποκλειστικά σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η αρχιτεκτονική έχει ήδη διαμορφωθεί, ωστόσο χρειάζεται όμως να διαμορφωθεί το ρυθμιστικό και τεχνολογικό περιβάλλον για την Αποθήκευση/Storage καθώς και να διορθωθούν οι τρεις αδυναμίες που αναδείχθηκαν με την εφαρμογή του Target Model.

Oι αδυναμίες που αναδείχθηκαν στο πλαίσιο του Target Model

Στη συνέχεια, ο CEO της Elpedison ανέλυσε τις τρεις βασικές αδυναμίες που προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου μοντέλου της αγοράς. Πρόκειται για την έλλειψη ευέλικτων μονάδων αερίου, τα προβλήματα του Συστήματος Μεταφοράς καθώς και η έλλειψη διαφάνειας και ελέγχου λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Ζαχαριάδη, η έλλειψη ευέλικτων μονάδων αερίου διαφάνηκε τον προηγούμενο Νοέμβριο, όταν η χαμηλή στάθμη νερού στα φράγματα των Υδροηλεκτρικών μονάδων, σε συνδυασμό με τη συντήρηση δύο μονάδων αερίου, έφερε το σύστημα στα όριά του.

Καταφάνηκε επίσης και κατά την κακοκαιρία του Φεβρουαρίου, όταν ο ΑΔΜΗΕ έβαλε με constraint σχεδόν όλες τις λιγνιτικές μονάδες σε λειτουργία, διακόπτοντας τη λειτουργία των διαθέσιμων ευέλικτων μονάδων αερίου και διατηρώντας τες σε εφεδρεία.

Ως προς τα ζητήματα που αντιμετωπίζει το Σύστημα Μεταφοράς ο κ. Ζαχαριάδης τόνισε πως «κάθε ημέρα, για πολλές και διαφορετικές αιτίες, ο ΑΔΜΗΕ δηλώνει ότι, για να λειτουργήσει απρόσκοπτα το σύστημα μεταφοράς, πρέπει να λειτουργούν με περιορισμό διαφορετικές μονάδες από το πρόγραμμα, διακόπτοντας τη λειτουργία των οικονομικότερων μονάδων και αυξάνοντας τον όγκο στην Αγορά Εξισορρόπησης. Την ίδια στιγμή, κανένας δεν γνωρίζει πώς είναι δυνατόν οι ακριβές λιγνιτικές μονάδες να επικρατούν έναντι των φθηνότερων μονάδων αερίου, στη δημοπρασία της Προ-ημερήσιας Αγοράς» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ.

Τρόποι Επίλυσης των Αδυναμιών που αναδείχθηκαν στο πλαίσιο του Target Model

Επιπροσθέτως, ο κ. Ζαχαριάδης παρουσίασε τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση των προαναφερθέντων κρίσιμων ζητημάτων. Πιο συγκεκριμένα για τη διευθέτηση του ζητήματος των ευέλικτων μονάδων αερίου και του Συστήματος Μεταφοράς, υποστήριξε πως πρέπει να δοθεί έμφαση στις μονάδες που θα στηρίξουν το σύστημα μετά το 2024, ενώ πολιτεία χρειάζεται να προχωρήσει άμεσα σε δύο ενέργειες (που περιλαμβάνονται ούτως ή άλλως στους ετήσιους στόχους του ΥΠΕΝ):

  • σε θεσμοθέτηση Μηχανισμού Αποζημίωσης Ισχύος, για να προσελκύσει νέες επενδύσεις σε μονάδες αερίου, που θα καλύψουν την ενδιάμεση περίοδο μέχρι να αναπτυχθούν οι τεχνολογίες ώστε να μπορεί να λειτουργεί το σύστημα μόνο με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και
  • σε εκτεταμένες επενδύσεις στο Σύστημα Μεταφοράς

Διαπιστώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Ζαχαριάδης αναγνώρισε την προσπάθεια να τεθούν όρια τιμών στην αγορά εξισορρόπησης, προκειμένου να μην φαίνεται η 1η αδυναμία (κάτι που τελικά θα αποδειχτεί αδύνατον να επιτευχθεί) καθώς και να επιτρέπεται στον ΑΔΜΗΕ να επιστρατεύει καθημερινά μονάδες εκτός προγράμματος αγοράς, προκειμένου να μην φαίνεται η 2η αδυναμία.

Στο κλείσιμο της παρέμβασής του ο Νικόλαος Ζαχαριάδης δήλωσε αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα. «Προσωπικά, αναλογιζόμενος πόσα πολλά βήματα έχουν γίνει και πόσα λίγα μας λείπουν να κάνουμε ακόμη, είμαι πολύ αισιόδοξος κοιτώντας την ενεργειακή εποχή που έρχεται αλλά εξαιρετικά προβληματισμένος, γιατί βαδίζουμε μπροστά κοιτώντας προς τα πίσω στις μονάδες του παρελθόντος» ήταν τα λόγια του ισχυρού άνδρα της Elpedison.