Νέο πακέτο απλούστευσης των διαδικασιών για τις ΑΠΕ

Παράλληλα σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος, το ΥΠΕΝ βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου υλοποίησης των υβριδικών σταθμών παραγωγής ενέργειας στα νησιά

Νέο «πακέτο» απλούστευσης της αδειοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με διευκόλυνση των διαδικασιών έκδοσης των αδειών εγκατάστασης-λειτουργίας και σύνδεσης στο δίκτυο, με μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, ανήγγειλε η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας σήμερα στο ενεργειακό συνέδριο του energypress.

Η κ. Σδούκου ανέφερε ακόμη, ότι το υπουργείο είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου υλοποίησης των υβριδικών σταθμών παραγωγής ενέργειας (συνδυασμός ανανεώσιμων πηγών με αποθήκευση ενέργειας) στα νησιά, που θα υλοποιούνται με διαγωνιστικές διαδικασίες και με κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή αποζημίωσης της ενέργειας.

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννης Γιαρέντης, υπογράμμισε πως η μείωση της ζήτησης ενέργειας λόγω της πανδημίας επέδρασε σημαντικά στη μείωση των εσόδων του λογαριασμού χρηματοδότησης των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) και τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής τους στην αγορά χωρίς προστατευτικό καθεστώς.

Ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης, ανέφερε ότι ο Διαχειριστής επεξεργάζεται την υλοποίηση πιλοτικού έργου αποθήκευσης ενέργειας στη Νάξο, που διασυνδέθηκε πρόσφατα με την Πάρο και τη Μύκονο και τα επόμενα χρόνια θα διασυνδεθεί και με τη Σαντορίνη. Συγκεκριμένα, ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει την εγκατάσταση πιλοτικού σταθμού συσσωρευτών στον υποσταθμό της Νάξου, μεγέθους 5 έως 10 MW και χωρητικότητας αποθήκευσης 20 έως 40 MWh. «Ο σταθμός αυτός θα υποκαταστήσει μέρος της αναγκαίας ισχύος εφεδρείας στις Βόρειες Κυκλάδες με οικονομικά βέλτιστο τρόπο. Παράλληλα, θα αξιοποιηθεί από τον ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο της διερεύνησης για τον βέλτιστο τρόπο διαχείρισης συστημάτων συσσωρευτών, που θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ», ανέφερε ο κ. Μάργαρης.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος, τόνισε πως στο πρώτο εξάμηνο του 2020, ο ΔΕΔΔΗΕ ανταποκρίθηκε σε τριπλάσια αιτήματα για συνδέσεις ΑΠΕ στο δίκτυο σε σχέση με ολόκληρο το 2019, τόσο σε πλήθος όσο και σε ισχύ, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών στους καταναλωτές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, ανέφερε ότι η εταιρεία αποσκοπεί σε μερίδιο αγοράς 15 - 20% και σε εγκατεστημένη ισχύ 1,5 gW τα επόμενα 3 χρόνια, ενώ το 2020 θα υπερβεί το στόχο των 200 mW.

Ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Λαδακάκος, υποστήριξε πως το «καύσιμο» της μετάβασης στην απανθρακοποίηση πρέπει να είναι η αποθήκευση ενέργειας, τομέας στον οποίο γίνεται τεχνολογική και εμπορική επανάσταση τα τελευταία χρόνια. Ζήτησε επίσης επιτάχυνση της επέκτασης των δικτύων και ενίσχυση του προσωπικού σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΡΑΕ.

Ο καθηγητής του ΕΜΠ, Παντελής Κάπρος, ανέλυσε τις προοπτικές της αποθήκευσης ενέργειας, τονίζοντας πως οι ανανεώσιμες πηγές θα καλύπτουν το 85% της κατανάλωσης ενέργειας το 2050, γεγονός που σημαίνει ότι απαιτούνται 12 gW αποθήκευσης σε μονάδες αντλησιοταμίευσης, μπαταρίες και νέες τεχνολογίες όπως η ηλεκτρόλυση, η παραγωγή υδρογόνου κ.ά.