Η απειλή του φτηνού πετρελαίου

H πτώση του πετρελαίου φαίνεται πως – “σκοτώνει” – μεταξύ άλλων και την ηλεκτροκίνηση

Αναμφίβολα η είδηση της ημέρας είναι η πτώση της τιμής του πετρελαίου, το οποίο έφτασε σε σημείο να δει ακόμα και αρνητικές τιμές στην χθεσινή συνεδρίαση. 

Τι σημαίνει αρνητική τιμή; σημαίνει ότι για κάποιο διάστημα χθες, χρηματιστηριακά, σε πλήρωναν για να αγοράσεις πετρέλαιο. Με τις αεροπορικές, τις ναυτιλιακές, τον τουρισμό και τις μεταφορές να έχουν δεχτεί τόσο τεράστιο πλήγμα από τον κορωνοϊό, τα αποθέματα πετρελαίου έχουν γεμίσει κάθε διαθέσιμη δεξαμενή του πλανήτη, με τις εταιρείες παραγωγής πετρελαίου να έχουν στραφεί στα δεξαμενόπλοια τα οποία νοικιάζονται σε υψηλές τιμές για να αποθηκεύσουν με τη σειρά τους πετρέλαιο

Αυτό δε σημαίνει ότι αύριο το πρωί οι τιμές του πετρελαίου στη χώρα μας, ή σε όλες τις άλλες χώρες θα πέσουν στο μηδέν επίσης, καθώς η χρηματιστηριακή αυτή τιμή ορίζεται από τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. 

Τι είναι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures)

Ένα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης είναι μια συμφωνία για αγορά ή πώληση ορισμένης ποσότητας πετρελαίου σε μια συγκεκριμένη τιμή σε μια μελλοντική ημερομηνία, πριν να συμβεί αυτή η συναλλαγή στον πραγματικό κόσμο. Και για το πετρέλαιο που πρόκειται να παραδοθεί τον Μάιο, αυτή η «μελλοντική ημερομηνία» ήταν σήμερα 

Αυτό όμως σημαίνει πως κάθε παραγωγός πετρελαίου που δεν θα μπορέσει να παραδώσει σήμερα το πετρέλαιο που έχει πουλήσει πριν από μερικούς μήνες, θα πρέπει να πληρώσει για να το αποθηκεύσει μέχρι την επόμενη ημερομηνία παράδοσης, που είναι τον Ιούνιο. 

Εδώ βρίσκεται και η ρίζα του προβλήματος. Η ζήτηση για πετρέλαιο είναι τόσο χαμηλή και οι δεξαμενές σε όλο τον κόσμο τόσο γεμάτες, που οι τιμές αποθήκευσης εκτοξεύτηκαν. Έτσι, αντί να αντιμετωπίσουν το πρόσθετο κόστος, ορισμένοι παραγωγοί πούλησαν αμέσως το πετρέλαιο τους σε ακόμη χαμηλότερη τιμή – και με τη σειρά τους έφεραν τις τιμές των μελλοντικών συμβολαίων πετρελαίου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ο μεγαλύτερος χαμένος

Μερικοί επενδυτές χρησιμοποιούν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για να στοιχηματίσουν στο πετρέλαιο: αν πιστεύουν ότι η τιμή του θα αυξηθεί, θα αγοράσουν ένα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης – και αν έχουν δίκιο, θα μπορούν να πουλήσουν αυτό το συμβόλαιο με κέρδος. 

Αυτοί είναι μάλλον που οδήγησαν και την τιμή πετρελαίου σε αυτό το επίπεδο χθες βράδυ, καθώς όπως φαίνεται πούλησαν τα μελλοντικά τους συμβόλαια του Μαΐου για να αγοράσουν συμβόλαια για τον Ιούνιο ή αργότερα, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τις βραχυπρόθεσμες τιμές του πετρελαίου χάρη στην αλλαγή προσφοράς και ζήτησης.

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα όμως που δημιουργείται, είναι ο αντίκτυπος που θα έχει κάτι τέτοιο στην καθημερινότητα. 

Σαν πολίτες μπορεί να μην δούμε τεράστιες διαφορές στην τιμή στα πρατήρια, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο με την βιομηχανία. Το φτηνό πετρέλαιο είναι πολύ δύσκολο να αγνοηθεί, ειδικά σε μια περίοδο που η επιχειρηματική δραστηριότητα περνάει μια πολύ δύσκολη κατάσταση και ετοιμάζεται για ίσως ακόμα χειρότερες μέρες. 

Για παράδειγμα, η πτώση της τιμής του πετρελαίου θα μπορούσε να προκαλέσει αποπληθωρισμό, αν οι τιμές των προϊόντων με βάση το πετρέλαιο πέσουν αντίστοιχα με αυτές του “μαύρου χρυσού” και υπάρχουν πάρα πολλά προϊόντα με βάση το πετρέλαιο. 

Επίσης, ίσως δούμε αλλαγές στην ναυτιλία, ειδικά αν οι τιμές παραμείνουν σε χαμηλό επίπεδο για αρκετό διάστημα, καθώς προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης, ίσως χαλαρώσουν τα μέτρα για αντικατάσταση του στόλου των πλοίων. 

Επίσης, αν και δεν θα δούμε μηδενικές τιμές τα πρατήρια, αυτό ε σημαίνει πως δεν θα πέσουν αρκετά, ειδικά σε χώρες με μεγάλο πληθυσμό, κάτι που σημαίνει πως θα υπάρξει πτώση στις πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. 

Οι καταναλωτές κοιτάνε πρώτα απ’ όλα την τσέπη τους. Γιατί να αγοράσουν ένα ακριβότερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, όταν η βενζίνη έχει γίνει ξαφνικά τόσο φτηνή;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ