Ελληνικά και κυπριακά φρούτα “κέρδισαν” την Ευρωπαϊκή αγορά

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος χρόνος του προγράμματος προώθησης EU FRUIT, το οποίο έχει ως στόχο την προώθηση των ευρωπαϊκών φρούτων και την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με τα οφέλη κατανάλωσης φρούτων για μια ισορροπημένη διατροφή.

Το πρόγραμμα EU FRUIT αποτελεί μία διακρατική προσπάθεια έξι αγροτικών συνεταιρισμών από Ελλάδα και Κύπρο για την προώθηση καλαθιού φρούτων στις αγορές της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Πολωνίας.

Τα προωθούμενα προϊόντα είναι τα ακτινίδια, κεράσια, σταφύλια, βερίκοκα, ροδάκινα, εσπεριδοειδή (κυπριακές μαντόρες, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ) και μήλα. Ουσιαστικά, πρόκειται για το «οπλοστάσιο» της Ελλάδας και της Κύπρου στον τομέα των φρούτων, καθώς σε αρκετά από αυτά η θέση στην παγκόσμια κατάταξη παραγωγής είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Προωθητικές δράσεις

Η καμπάνια περιλαμβάνει μια σειρά εκπαιδευτικών και προωθητικών δραστηριοτήτων με στόχο την αύξηση κατανάλωσης φρούτων, αλλά και την ανάδειξη των ευρωπαϊκών φρούτων ως ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα, με υψηλό βαθμό ιχνηλασιμότητας.

Ομάδες-στόχοι είναι οι καταναλωτές, οι διαμορφωτές κοινής γνώμης αλλά και οι επαγγελματίες του κλάδου HORECA. Έμφαση δίνεται επίσης και σε εκπαιδευτικές δράσεις οι οποίες θα απευθύνονται σε μαθητές των χωρών-στόχων.

Κατά τον πρώτο χρόνο, διοργανώθηκαν προωθητικές ενέργειες οι οποίες προσέλκυσαν περισσότερους από 20.000 καταναλωτές στις τρεις χώρες-στόχους, μέσα από την υλοποίηση δειγματισμών σε μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις αλλά και διοργάνωση προωθητικών εκδηλώσεων στο Βερολίνο. Εκπρόσωποι όλων των οργανισμών του προγράμματος συμμετείχαν στις δράσεις, έχοντας την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους σε ένα ευρύ φάσμα αγοραστών, καταναλωτών και διαμορφωτών γνώμης.

Το επόμενο διάστημα, το πρόγραμμα EU FRUIT θα συμμετέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά στη μεγαλύτερη έκθεση φρούτων παγκοσμίως, FRUIT LOGISTICA (5-7/2/2020, Βερολίνο). Στην έκθεση συμμετέχουν περισσότεροι από 3.200 εκθέτες από 84 χώρες και περισσότεροι από 80.000 επισκέπτες από 180 χώρες, δημιουργώντας έτσι μια μοναδική ευκαιρία προβολής των ελληνικών και κυπριακών προϊόντων.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα EU FRUIT αποτελεί κοινή συνεργασία των ακόλουθων φορέων από Ελλάδα και Κύπρο:

    1. Αγροτικός Συνεταιρισμός NESPAR (Ελλάδα)
    2. Αγροτικός Συνεταιρισμός Σπαραγγοπαραγωγών ΝΕΣΤΟΣ (Ελλάδα)
    3. Αγροτικός Συνεταιρισμός Οπωρικών Βελβεντού «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» (Ελλάδα)
    4. Αγροτικός Συνεταιρισμός Κοινότητας Φλαμουρίας (Ελλάδα)
    5. Αγροτικός Συνεταιρισμός Σταφυλοπαραγωγών Παγγαίου – ΣΥΜΒΟΛΟ (Ελλάδα)
    6. CYPROFRESH CYPRUS SEDIGEP (Κύπρος)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ