Wind: Τα κέρδη, οι επενδύσεις και ο επικείμενος «γάμος» με την Nova

Η στρατηγική επενδύσεων της εταιρείας, εν αναμονή της απόφασης για την εξαγορά της από την United Group.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με την εξαγορά της Wind από την United Group.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία ελέγχεται από το επενδυτικό κεφάλαιο BC Partners LLP, ενώ στην Ελλάδα δραστηριοποιείται, όπως είναι γνωστό, μέσω της Nova Telecommunication.

Η διαδικασία προχωρά με ταχείς ρυθμούς, αφού, όπως έγινε γνωστό πριν από δύο εβδομάδες,  η 21η Δεκεμβρίου 2021 ορίζεται ως η προσωρινή προθεσμία για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Με απλά λόγια, αν μέχρι τότε δεν προκύψει η παρέμβαση κάποιου φορέα με έννομο συμφέρον, την συγκεκριμένη ημερομηνία θα δοθεί η έγκριση προκειμένου να προχωρήσει η εξαγορά η οποία θα φτάσει τα 950 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Tα νέα δεδομένα από την επικείμενη συγχώνευση Wind – Nova

Αν συμβεί αυτό, θα έχει ουσιαστικά «ανοίξει ο δρόμος» για την συγχώνευση της Wind με την Nova, εξέλιξη που θα μετατρέψει το νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί τον δεύτερο πιο δυνατό «παίκτη» της αγοράς, μετά τον ΟΤΕ.

Αυτό γιατί, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η νέα εταιρεία θα αριθμεί περίπου 1,3 εκατ. μοναδικούς πελάτες στη σταθερή τηλεφωνία (με το μερίδιο να είναι μοιρασμένο σχεδόν, αφού 650 χιλ. θα προέρχονται από την Wind και 654 χιλ. από την η Nova). Σε ό,τι αφορά στα έσοδα πάντως, το νέο σχήμα θα παραμείνει στην τρίτη θέση, την οποία κατέχει και σήμερα η Wind.

Φυσικά, μια τέτοια εξέλιξη, όπως η συγχώνευση των Nova – Wind αναμένεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα, ειδικά αν συνοδευτεί με επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.

Η Wind έχει κάνει γνωστό ότι προχωρά σε μία επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ, ιδρύοντας την Hellenic Open Fiber. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης των δικτύων νέας γενιάς, με ιδιαίτερη έμφαση στα δίκτυα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home) ή την επιχείρηση (Fiber to the Office).

Όπως αναφέραμε, το σύνολο της επένδυσης της Hellenic Open Fiber, πρόκειται να ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ μέχρι το 2026, ενώ ο πολλαπλασιαστικός αντίκτυπος στην οικονομία υπολογίζεται περίπου σε 500 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας την ελληνική οικονομία με 600 νέες θέσεις εργασίας, άμεσες και έμμεσες, και υποστηρίζοντας ενεργά τις τοπικές οικονομίες της χώρας.

Επίσης, η εταιρεία τόνισε ότι: «παραμένει πιστή στη στρατηγική της για αύξηση του πελατολογίου της, επενδύοντας δυναμικά στην επέκταση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5G και τη διείσδυση των δικτύων οπτικών ινών (FTTC/FTTH), καθώς και την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της».

Αύξηση σε έσοδα και πελάτες

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα η Wind ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματά της. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία, τα συνολικά έσοδα από υπηρεσίες διαμορφώθηκαν στα 141,7 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 7,4% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020. Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη (EBITDAaL) ανήλθαν στα 40,7 εκατ. ευρώ με το περιθώριο στο 28,7%.

Επίσης, παρουσιάζεται αύξηση 5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, προσαρμοσμένο για τη συναλλαγή με την Vantage Towers ως να είχε συμβεί την 1η Ιανουαρίου του 2020.

Ενισχυμένο παρουσιάζεται και το πελατολόγιο της εταιρείας, αφού το γ’ τρίμηνο έκλεισε με αύξηση 6,8% στους πελάτες κινητής με συμβόλαιο και 2,5% στους πελάτες σταθερής σε σχέση με το τέλος Σεπτεμβρίου 2020.

Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη μέρα της Wind παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά μέσα σε ένα οικονομικό περιβάλλον το οποίο αφήνει αισιοδοξία για ανάπτυξη και μεγαλύτερη ζήτηση για παροχή υπηρεσιών τηλεφωνίας και τηλεόρασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ