Εστίαση: Ισχυρά τα «αντισώματά» της στις παρενέργειες της πανδημίας

Μεγάλες «αλυσίδες» όπως ο Όμιλος Βενέτη και ο Όμιλος Γρηγόρης συνεχίζουν δυναμικά με επέκταση δικτύων, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

Η ελληνική εστίαση σήμερα απεργεί με τους επαγγελματίες του κλάδου να ζητούν από την κυβέρνηση να στηρίξει τις προσπάθειές τους, αφού τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού, σε συνδυασμό με την αύξηση τιμών σε ρεύμα και πρώτες ύλες καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη όχι μόνο την κερδοφορία αλλά, μερικές φορές, και την επιβίωση των επιχειρήσεων.

Ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες όμως, οι ανακοινώσεις δύο ομίλων με μακρά παράδοση, αποδεικνύουν ότι, παρά τις δυσκολίες, υπάρχει ελπίδα για την επόμενη μέρα. Ο λόγος για τον Όμιλο Βενέτη και τον Όμιλο Εταιριών Γρηγόρης, που επιμένουν να επενδύουν σε μια αγορά που δοκιμάζεται.

Το Veneti Great, το φιλόδοξο εγχείρημα του Ομίλου Βενέτη, στο κέντρο της Αθήνας, και συγκεκριμένα στο ιστορικό Μπάγκειον στη πλατεία Ομονοίας, είναι μια επένδυση ύψους 3 εκατ. ευρώ, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής του Ομίλου να επενδύσει στην αναστήλωση, συντήρηση και λειτουργία ιστορικών κτηρίων υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας στο κέντρο της Αθήνας.

Ακόμα, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου για το 2021 αναμένεται να ανέλθει στα 40 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 11% σε σχέση με το 2020, ενώ τα κέρδη προ φόρων υπολογίζονται στα 2,035 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 19% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας η εταιρεία δεν προχώρησε σε απολύσεις ούτε σε μειώσεις μισθών, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων του Ομίλου παραμένει 1750 άτομα, όπως στην προ COVID εποχή. Υπενθυμίζεται ότι το δίκτυο καταστημάτων της Βενέτη σήμερα ανέρχεται σε 113 σημεία σε όλη την Ελλάδα.

Είσοδος και στον χώρο των dark kitchens

Ταυτόχρονα, όπως έγινε γνωστό στο παρασκήνιο δημοσιογραφικής εκδήλωσης στο Veneti Great στο Μπάγκειον στην Ομόνοια, ο Όμιλος Βενέτη ετοιμάζεται να κάνει τα πρώτα του, δυναμικά, βήματα στον χώρο των dark kitchens, που αποτελούν πλέον παγκόσμια τάση.

Για τον σκοπό αυτό έχουν επιλεγεί 5 στρατηγικά σημεία, προκειμένου να καλύψουν μεγάλα πληθυσμιακά τμήματα της Αθήνας, ενώ τα 2 εξ αυτών αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους άμεσα.

Πρόκειται για ένα κατάστημα στην περιοχή του Χολαργού, που θα εξυπηρετεί και τις περιοχές Χαλανδρίου, Παπάγου, Αγίας Παρασκευής και Ψυχικού, και άλλον έναν χώρο στα σύνορα Καισαριανής με Παγκράτι.

Τα καταστήματα δε θα είναι προσβάσιμα στους πελάτες και θα λειτουργούν αποκλειστικά για delivery, ενώ αρχικά θα εξυπηρετούν δύο σήματα, το Jackson’s Burger στο κομμάτι της αμερικανικής κουζίνας και το Pizza Mia στον χώρο της πίτσας και των ζυμαρικών.

Επέκταση του Γρηγόρη με 33 νέα καταστήματα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Όμιλος Γρηγόρη για το 2020. Σε μια χρονιά που η χώρα μας, αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης, αντιμετώπισαν την πανδημία του κορονοϊού, βιώνοντας καταστάσεις πρωτόγνωρες, το δίκτυο καταστημάτων του Ομίλου όχι μόνο δεν συρρικνώθηκε αλλά υποδέχτηκε και 33 καινούργια καταστήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Σε αυτό το αναπτυξιακό πλαίσιο, o Όμιλος και η εταιρία στην παρούσα χρήση, απασχόλησαν κατά μέσο όρο 385 και 130 εργαζομένους αντίστοιχα. Ταυτόχρονα ο Όμιλος, μέσω του δικτύου των καταστημάτων του, απασχολεί πάνω από 2.000 υπαλλήλους, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας

Σε καμία περίπτωση πάντως δε μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι τον καιρό της πανδημίας υπάρχει ένα ιδανικό περιβάλλον στην εστίαση, από το οποίο απουσιάζουν τα προβλήματα.

Όπως σημειώνει ο Όμιλος Γρηγόρη σε σχετική ανακοίνωση, το 2020 ήταν ένα έτος αρνητικών εξελίξεων τόσο για την παγκόσμια όσο και για την ελληνική οικονομία, ως αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης που προέκυψε από την εμφάνιση της πανδημίας.

Ως συνέπεια, παρά το θετικό ξεκίνημα τους πρώτους μήνες του 2020, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Εταιριών Γρηγόρης ανήλθε στο ποσό των 42,6 εκατ. ευρώ έναντι 62,0 εκατ. ευρώ το 2019, παρουσιάζοντας δηλαδή σημαντική μείωση.

Επίσης, ο Όμιλος Βενέτη αναγκάστηκε την περασμένη χρονιά να κλείσει πέντε καταστήματά του, μετά την αποτυχία να έρθει σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, ενώ είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Παναγιώτη Μονεμβασιώτη ο οποίος πριν μερικούς μήνες είχε παραδεχθεί ότι τα ταμειακά διαθέσιμα είχαν μειωθεί στο 1,5 εκατ. ευρώ από 7,5 εκατ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2019.

Τέλος, οι αυξήσεις σε ρεύμα και πρώτες ύλες είναι δεδομένο ότι θα φέρουν τους επιχειρηματίες αντιμέτωπους με νέες προκλήσεις.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Μονεμβασιώτης το κόστος της ενέργειας στα καταστήματα έχει αυξηθεί κατά 200%-300%, ενώ το κόστος των πρώτων υλών έχει αυξηθεί κατά 20% με 40%. Παρά τις δύσκολες συνθήκες, ο Όμιλος Βενέτη αποφάσισε να μην προχωρήσει σε ανατιμήσεις μέχρι το τέλος του έτους. Από το 2022 πάντως αναμένεται να αναγκαστεί να αυξήσει τις τιμές, έστω και σε μονοψήφια ποσοστά.

Συμπερασματικά μπορεί οι προκλήσεις και οι δυσκολίες να είναι πολλές, όμως όμιλοι με μακρόχρονη διαδρομή στον χώρο και στρατηγικό σχέδιο, δείχνουν έτοιμοι όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά να επεκταθούν, ατενίζοντας την επόμενη μέρα με αισιοδοξία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ