Το “solo” ενός επιχειρηματία – Ποιος πρωταγωνιστεί;

Το νέο είδος επιχειρηματικότητας αναπτύσσεται όλο και περισσότερο. Μήπως ήρθε να εκθρονίσει τις παραδοσιακές επιχειρήσεις επ'αόριστον;

575

«Solopreneur» είναι το καινούργιο trend που μειώνει τις θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις. Οι λόγοι είναι απλοί, αλλά πώς μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει έναν «solopreneur» από έναν απλό επιχειρηματία.

Entrepreneur – Μία παλιά έννοια

Η έννοια ενός «επιχειρηματία» ορίζεται από την ικανότητα ενός να ιδρύει, οργανώνει και να κατευθύνει μία επιχείρηση. Από τότε που εισήλθε αυτή η έννοια στην αγορά εργασίας, βλέπουμε οι επιχειρήσεις να είναι βασικός παράγοντας της αγοράς εργασίας, όπου πολλοί άνθρωποι «πιάνουν» δουλειά ως υπάλληλοι.

Γιατί αυξάνονται οι solopreneurs;

Η οικονομική κρίση, αλλά και η ευκολία που δίνει το διαδίκτυο στην επικοινωνία έχει ωθήσει νέους, κυρίως, να ξεκινούν μία επιχείρηση μόνοι τους. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτού είναι ότι ο νέος επιχειρηματίας δεν χρειάζεται να εξαρτιέται από άλλα άτομα, καθώς ο μοναδικός συνεργάτης τους είναι ο υπολογιστής του.

Τέτοιοι επιχειρηματίες μπορούν να είναι αρθρογράφοι, λογιστές, social media managers, graphic designers ή συμβουλευτικοί υπάλληλοι. Έτσι, λίγα από τα πλεονεκτήματά του αποτελούν:

  1. Ένας solopreneur δεν εξαρτάται από άλλους

Ο επιχειρηματίας αυτός είναι ιδρυτής, εργοδότης και υπάλληλος της επιχείρησης. Συνεπώς, δεν απευθύνεται σε άλλους για την εκπλήρωση εργασιών, γλιτώνοντας περίσσιο χρόνο που θα χρειαζόταν για την μεταφορά και τον έλεγχο της «ξένης» εργασίας.

  1. Δεν αναλαμβάνει οικονομικά ρίσκα

Η απώλεια υπαλλήλων αφαιρεί πολύ άγχος από έναν επιχειρηματία, καθώς δεν χρειάζεται να υπολογίζει την μηνιαία μίσθωση κάποιου άλλου. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι, εάν η επιχείρηση αποτύχει, αποτυχαίνει μόνος του. Δεν θα σκέφτεται τον αντίκτυπο κάθε κίνησης του που θα έχει σε μία άλλη ζωή, αφού είναι «κύριος» των πράξεών του.

  1. Εργασιακός χώρος

Το σόλο του μπορεί να το διεξάγει ακόμα και από το δωμάτιό του. Πολλές φορές, δηλαδή, ο επιχειρηματίας αυτός δεν υποχρεούται να νοικιάσει επιπλέον χώρο για την εργασία του. Η εργασία του γίνεται από το σπίτι στον υπολογιστή του και το μόνο που χρειάζεται είναι πρόσβαση στο διαδίκτυο. Πόσο πιο οικονομικό..;

  1. Συγκέντρωση σε έναν στόχο

Η «μοναξιά» στον φόρτο της εργασίας συγκεντρώνει τους solopreneurs συνήθως σε έναν στόχο. Όταν όλες οι ευθύνες πέφτουν σε έναν άτομο, επιλέγει να μην επεκτείνει περαιτέρω την επιχείρηση σε άλλα προϊόντα ή εργασίες. Έτσι, η συγκέντρωση σε ένα προϊόν είναι συνήθως συνώνυμο της ποιότητας και της αυθεντικότητας.

  1. Δεν χρειάζεται υπερβολική διαφήμιση

Φυσικά, στην αρχή της επιχείρησης, ένας solopreneur έχει ανάγκη την συνεχή διαφήμιση, αλλά μόλις το μάθουν οι καταναλωτές, δεν χρειάζεται να ασχοληθεί άλλο. Η εμπιστοσύνη της κεκτημένης πελατείας είναι εξασφαλισμένη και ο χρόνος επικοινωνίας και διαφήμισης δίνει την θέση του στον ελεύθερο χρόνο.

Και τι διαφορετικό έχει ένας entrepreneur;

Από την άλλη πλευρά, η νέα τάση δεν σημαίνει ότι θα εκθρονίσει πλήρως την επιχείρηση όπως την ξέρουμε. Η κύρια διαφορά με την μοναχική επιχειρηματικότητα είναι η συνεργασία και η αδρεναλίνη.

Ένας επιχειρηματίας, παραδοσιακά, έχει συνεργάτες και υπαλλήλους, οι οποίου δουλεύουν μαζί του και γι’ αυτόν. Περισσότεροι εγκέφαλοι και χέρια, περισσότερες ιδέες και παραγωγή.

“The sky is the limit”

Το όριο της επιχείρησης είναι ο ουρανός και οι ευκαιρίες αμέτρητες που μπορούν να γίνουν πραγματικότητα με την στήριξη άλλων ατόμων. Συνεπώς, ο «παραδοσιακός» επιχειρηματίας αισθάνεται πιο ασφαλής και ελεύθερος να «παίξει» στην αγορά, και μάλιστα στην παγκόσμια, ενώ ένας solopreneur θέτει πιο ρεαλιστικούς στόχους.

Ο κόσμος του διαδικτύου, τέλος, έχει ανατρέψει τα δεδομένα της κοινωνίας και αυτό γίνεται αντιληπτό στον κόσμο της επιχειρηματικότητας. Οι solopreneurs ήρθαν για να μείνουν, αλλά οι παλιοί δεν πρόκειται να φύγουν.

Σχόλια