Αυτοί είναι οι τρεις άθλοι των τραπεζών!

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο να κερδίσει ένα ακόμη στοίχημα: αυτό της ανάπτυξης!

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα ξεκίνησε το 2022 για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με τις διοικήσεις των τραπεζών να επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία ότι οι τράπεζες θα επιτελέσουν το έργο τους και θα χρηματοδοτήσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις με ότι θετικό συνεπάγεται αυτό για την επίτευξη των ισχυρών αναπτυξιακών ρυθμών που έχουν ήδη προεξοφληθεί.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι εάν οι δεσμεύσεις αυτές των τραπεζών στηρίζονται σε κάποια δεδομένα, που δίνουν βάσιμη αισιοδοξία ότι η μεγάλη αυτή πρόκληση θα επιτευχθεί. Η απάντηση είναι κατηγορηματικά θετική. Και αυτή η βεβαιότητα που εκφράζουν και οι ίδιοι οι τραπεζίτες βασίζεται:

Στον πραγματικό άθλο που πέτυχαν, κάτι που ελάχιστοι πίστευαν. Να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από το δυσθεώρητο 50% και άνω του χαρτοφυλακίου τους σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά, που μέσα στο 2022, θα προσεγγίσουν το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Μια πραγματική τραγωδία για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα την μετέτρεψαν σε ένα παγκόσμιο success story, όπως αναφέρουν στις αναλύσεις και οικονομικοί αναλυτές. Ένα Success Story που η τεχνογνωσία του αποτελεί πλέον ένα εξαγώγιμο προϊόν για χώρες που αντιμετωπίζουν τέτοια ζητήματα.

Οι δάφνες φυσικά δεν πάνε μόνο στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς: Πολιτεία, υπουργείο Οικονομικών, Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ΤτΕ, φορείς που όλοι μαζί σε συνεργασία με τις διοικήσεις των τραπεζών σε μια παρατεταμένη δημόσια διαβούλευση βρήκαν την χρυσή τομή και δημιούργησαν το θεσμικό εκείνο πλαίσιο που επέτρεψε την δραστική μείωση των κόκκινων δανείων, χωρίς κοινωνικές αναταράξεις. Ένα τεράστιο επίτευγμα η σημασία του οποίου δεν έχει γίνει αντιληπτή.

– Την ίδια στιγμή όμως οι διοικήσεις όλων των τραπεζών κατάφεραν να ισχυροποιήσουν κεφαλαιακά τις τράπεζες τους, ανταποκρινόμενες στο αυστηρό ευρωπαϊκό εποπτικό πλαίσιο. Μια διαδικασία που απαιτούσε χειρισμούς όχι εύκολους και την επιτυχία να μην ήταν δεδομένη. Τα κατάφεραν όμως και σήμερα όλες οι τράπεζες είναι απαλλαγμένες και από το πρόβλημα.

– Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν και στο πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού τους, με επενδύσεις που προσεγγίζουν συνολικά το 1 δισ. ευρώ και έχουν πλέον οδηγήσει τις τράπεζες στην σύγχρονη εποχή, με ισχυρή παρουσία σε όλα τα εναλλακτικά ψηφιακά δίκτυα. Εναλλακτικά δίκτυα τα οποία γνωρίζουν τεράστια ανάπτυξη και χρήση καθώς τα εμπιστεύονται εκατομμύρια πελάτες.

Τρείς άθλοι λοιπόν σε μια δύσκολη εποχή εν μέσω πανδημίας και μετά από μια δεκαετή πρωτοφανή οικονομική κρίση για την χώρα αποτελούν ότι ισχυρό μήνυμα ότι οι τράπεζες θα τα καταφέρουν και τώρα. Η μεγαλύτερη όμως δύναμη τους είναι οι διοικήσεις τους. Διοικήσεις που ηλικιακά ανήκουν περίπου στην ίδια γενιά, έχουν μεγάλη εμπειρία στο εγχώριο αλλά και διεθνές περιβάλλον, ικανότητα ανάλυσης και σωστών εκτιμήσεων, αποφασιστικότητα δράσης και διαφανή τρόπο λειτουργίας. Μαζί τους έχουν ένα ανθρώπινο δυναμικό, από τον απλό ταμία μέχρι τα διευθυντικά στελέχη που έχουν σταθεί επάξια σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, όπως τα capital controls και την πανδημία. Τεστ αντοχής μοναδικά σε μια ανθρώπινη ζωή, στα οποία όχι απλώς ανταποκρίθηκαν αλλά κέρδισαν και την εμπιστοσύνη του κόσμου, σε ένα κλάδο που διαχρονικά έχει μεγάλο αριθμό παραπόνων.

Με τα δεδομένα αυτά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο να κερδίσει ένα ακόμη στοίχημα: αυτό της ανάπτυξης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ