Alpha Bank: Προσαρμοσμένα κέρδη 213 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της τράπεζας επιτεύχθηκε σημαντική βελτίωση στο κόστος πιστωτικού κινδύνου το δεύτερο τρίμηνο του 2021, υπερβαίνοντας τον στόχο για την φετινή χρονιά.

Σε 213 εκατ. ευρώ ανήλθαν στο πρώτο εξάμηνο 2021, τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους της Alpha Bank, ενώ συμπεριλαμβανομένων των ζημιών που προέκυψαν από τη συναλλαγή Galaxy, το αποτέλεσμα μετά από φόρους διαμορφώθηκε σε ζημία 2,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου του 2021 από την διοίκηση της τράπεζας.

Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις βελτιώθηκε σημαντικά και ανήλθε σε 83% στο τέλος Ιουνίου 2021, έναντι 96% το προηγούμενο έτος, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα στην τράπεζα να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εγχώρια πιστωτική ανάπτυξη που θα προκύψει στο πλαίσιο αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από το β’ εξάμηνο του 2021. επιπλέον, σε επίπεδο ομίλου ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας ανήλθε σε 164%, ποσοστό αρκετά υψηλότερο του εποπτικού ορίου.

Στο δεύτερο τρίμηνο 2021 το καθαρό έσοδο τόκων μειώθηκε κατά 7,2% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθε σε 371 εκατ.ευρώ, λόγω του χαμηλότερου αναδρομικού οφέλους του προγράμματος TLTRO-III και της αποαναγνώρισης της περιμέτρου των δανείων Galaxy, ενώ τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και ανήλθαν σε 260,9 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης των γενικών διοικητικών και λοιπών λειτουργικών εξόδων.

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ελλάδα (NPE) μειώθηκε κατά το ήμισυ από την αρχή του έτους (-44%) και διαμορφώθηκε σε 23,8%, σύμφωνα με τον τεθέντα στόχο για μονοψήφιο δείκτη NPE έως τα μέσα του 2022.

Ακόμα, η Alpha Bank καταγράφει τη σημαντική ενίσχυση των καταθέσεων, που ανέρχονται σε 1,3 δισ. ευρώ,ενώ ανακοίνωσε σημαντική βελτίωση στο κόστος πιστωτικού κινδύνου (CοR) το β’ τρίμηνο 2021, υπερβαίνοντας τον στόχο για το 2021.

Όσον αφορά στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στην Ελλάδα παρέμειναν αμετάβλητα από την αρχή του έτους ενώ ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του ομίλου ανέρχεται σε 54%, ενώ στην Ελλάδα σε 49%. Επιπλέον, σε επίπεδο ομίλου, ο δείκτης κάλυψης καθυστερήσεων ανέρχεται σε 84%, ενώ ο συνολικός δείκτης κάλυψης καθυστερήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ενσώματων εξασφαλίσεων, διαμορφώνεται σε 126%.

Τέλος, στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων, η διοίκηση της Alpha Bank κάνει αναφορά σε «ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική που θα προκύψει από την επερχόμενη διάθεση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης», ενώ σχετικά με την προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θέτει στόχο για μείωση στο 7% για Ελλάδα και Κύπρο μέσα στο 2022.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ