Alpha Bank: Σήμερα το πρώτο βήμα για την αναπτυξιακή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου

Μετά την έγκριση από τους μετόχους στη γενική συνέλευση, θα ακολουθήσει η έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ στις αρχές Ιουλίου, αναμένεται να εισρεύσουν  στα ταμεία της Τράπεζας τα κεφάλαια της αύξησης.
Το πρώτο βήμα για την αναπτυξιακή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank γίνεται σήμερα με την πραγματοποίηση διαδικτυακά αλλά σε πραγματικό χρόνο της έκτακτη γενική συνέλευση της τράπεζας. Όσοι μέτοχοι έχουν ήδη γραφεί από την Πέμπτη 10 Ιουνίου θα ψηφίσουν επί του βασικού θέματος της ημερησίας διάταξης, που δεν είναι άλλο από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, κατά 800 εκατ. ευρώ, για σκοπούς καθαρά αναπτυξιακούς. Ειδικότερα, η συμμετοχή θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Ομίλου Ελληνικά Χρηματιστήρια-Χρηματιστήριο Αθηνών και κάθε μέτοχος μπορεί να λάβει μέρος και να ψηφίσει είτε αυτοπροσώπως ή διά αντιπροσώπου. Επίσης, κάθε εγγεγραμμένος μέτοχος (φυσικό ή νομικό πρόσωο) μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα ψήφου εξ αποστάσεως με επιστολική ψήφο. Όπως προβλέπεται εντός της ημέρας θα δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας. 
 
Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας σήμερα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ελέγχει το 10,8% της Τράπεζας αναμένεται να δηλώσει μέσω του εκπροσώπου του ότι θα στηρίξει την αύξηση κεφαλαίου. Για το εάν ασκήσει όλο το ποσοστό της συμμετοχής του διατηρώντας το ίδιο σημερινό ποσοστό έχει το δικαίωμα το Ταμείο να το πράξει όταν θα γίνει η δημόσια προσφορά με βάση την εισήγηση του Γενικού του Συμβουλίου.
 
Αναφορικά με τον άλλον μεγάλο μέτοχος που είναι το Fund Paulsen, με συμμετοχή στο 5,5% του κεφαλαίου, δεν είναι ακόμη σαφές τι θα πράξει. Αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμη και αν τελικά ο Paulsen δεν συμμετάσχει στο πλαίσιο της δημόσιας προσφοράς, οι μετοχές που θα του αναλογούσαν θα καλυφθούν από άλλους επενδυτές που ήδη ενδιαφέρονται. Άρα, δεν προκύπτει κάποιο θέμα για την Alpha Bank, η οποία θα πρέπει να θεωρεί την αύξηση ήδη εξασφαλισμένη, με βάση τις ενδείξεις που έχει από το ενδιαφέρον των επενδυτών.
 
Μετά την έγκριση από τους μετόχους στη γενική συνέλευση, θα ακολουθήσει η έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Όπως έχει ανακοινωθεί στην αύξηση θα ικανοποιηθούν κατά προτεραιότητα και σε αναλογία με το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο οι υφιστάμενοι μέτοχοι, ενώ η ημερομηνία καταγραφής  στο μετοχολόγιο αναμένεται να ανακοινωθεί μετά την έγκριση από τη Γενική Συνέλευση και κοντά στην ημερομηνία έγκρισης του Ενημερωτικού Δελτίου, περί την 20 Ιουνίου 2021. Η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει ταυτόχρονα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με δημόσια προσφορά εδώ και με βιβλίο προσφορών και ιδιωτική τοποθέτηση στις ξένες αγορές. Όπως έχει ανακοινωθεί το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει προς το τέλος Ιουνίου και θα μείνει ανοιχτό για 3 ημέρες.
 
Στις αρχές Ιουλίου, αναμένεται να εισρεύσουν  στα ταμεία της Τράπεζας τα κεφάλαια της αύξησης ενώ  στα μέσα Ιουλίου, να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ