ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ με τεράστιες καθυστερήσεις και δανειολήπτες στα όρια τους

Ο χρόνος εκταμίευσης ενός στεγαστικού η επισκευαστικού δανείου, όπως αναφέρουν στο emea.gr αρμόδια τραπεζικά στελέχη, φτάνει και ξεπερνά ακόμη και τους 6 μήνες.

Μεγάλες καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων και όχι μόνον, διαπιστώνουν συναλλασσόμενοι, συνεπείς τραπεζικοί πελάτες των οποίων το δάνειο έχει εγκριθεί.

Ο χρόνος εκταμίευσης ενός στεγαστικού η επισκευαστικού δανείου, όπως αναφέρουν στο emea.gr αρμόδια τραπεζικά στελέχη, φτάνει και ξεπερνά ακόμη και τους 6 μήνες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι πολίτες οι οποίοι κατέθεσαν αίτηση για στεγαστικό δάνειο ακόμη και πριν τα Χριστούγεννα, στις αρχές Δεκεμβρίου του 2020, έξι μήνες μετά περιμένουν ακόμη να εκταμιεύσουν το δάνειο, με αποτέλεσμα να  αντιμετωπίζουν, τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς, τεράστια προβλήματα ρευστότητας.

Οι καθυστερήσεις μάλιστα για ορισμένους είχαν  εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη καθώς ακυρώθηκαν συμφωνίες αγοραπωλησιών που είχαν κλείσει προφορικά, αλλά ακόμη και με προκαταβολή. Κάτι που όπως αναφέρουν μεσίτες στο ΕΜΕΑ.gr  γίνεται πλέον σε αυξανόμενο ρυθμό.

Τραπεζικά στελέχη που επικοινώνησε το emea αναγνωρίζουν τις καθυστερήσεις και επισημαίνουν ότι οι ευθύνες βαραίνουν κατά 80% παράγοντες που δεν συνδέονται με τις δομές του τραπεζικού συστήματος.

Όπως τονίζουν οφείλονται μεταξύ άλλων στις τεράστιες καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας στο νομικό έλεγχο και ειδικότερα στα υποθηκοφυλακεία που μέχρι πρόσφατα ήταν κλειστά αλλά και σε άλλους παράγοντες όπως η μεγάλη γραφειοκρατία σε άλλες διαδικασίες. «Εμείς από την πλευρά, εάν ήταν αποκλειστικά δική μας αρμοδιότητα, θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία εκταμίευσης από ένα μέχρι τρεις μήνες το αργότερο»,  αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη.

Τεράστιες καθυστερήσεις παρατηρούνται και στις υπαγωγές των προγραμμάτων ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι πληρωμές σε προμηθευτές κλπ. Τομέας όπου οι τράπεζες δεν φέρουν καμιά απολύτως ευθύνη για τις καθυστερήσεις καθώς δεν εξαρτάται από αυτές, αλλά από τα αρμόδια υπουργεία.

Οι προμηθευτές και οι επαγγελματίες από την μεριά τους κάνουν λόγο για πληρωμές που κάνουν ακόμη και 10 μήνες επισημαίνοντας ότι έχουν τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε μια εργασία το Πάσχα και να μας εκταμιεύονται τα κεφάλαια τα Χριστούγεννα. Εάν η πολιτεία δεν μπορεί να είναι συνεπής να μην εξαγγέλλει τα προγράμματα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ και μετά μας φέρνει σε δύσκολη θέση με τους πελτές, υποστηρίζουν.

Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει και σε μείωση ου ενδιαφέροντος από μέρους του κοινού για ζήτηση δανείων στον τομέα της λιανικής τραπεζικής. Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετές πλέον αγοραπωλησίες ακινήτων πραγματοποιούνται με μετρητά για την αποφυγή της γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων. Όσοι διαθέτουν ρευστότητα υπάρχουν ευκαιρίες, όσοι προσβλέπουν στο δανεισμό θα πρέπει να έχουν την τύχη με το μέρους τους, αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος της αγοράς ακινήτων.

Όπως τονίζουν στελέχη συμβουλευτικών εταιριών, ας ελπίσουμε ότι η υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που υπόσχεται, δεν θα γίνει με ρυθμούς όπως αυτούς των στεγαστικών δανείων και προγραμμάτων ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ. Διότι τότε η ανάπτυξη της χώρας θα μείνει σίγουρα στα χαρτιά!   

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ