Eurobank: Ολοκληρώθηκε η επένδυση 100 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του Πειραιά

Το έργο “Piraeus Port Plaza” το οποίο φέρει την υπογραφή της Eurobank και της Dimand, αναμένεται να δώσει νέα πνοή στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου με την αναβάθμιση τριών οικοδομικών τετραγώνων.

Μια επένδυση που ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ από πλευράς της Eurobank ολοκληρώνεται μετά από 5 χρόνια εντατικών εργασιών, δίνοντας μια νέα μορφή διεθνών προδιαγραφών σε τρία οικοδομικά τετράγωνα στον Πειραιά, που είχαν αφεθεί στη φθορά του χρόνου για δεκαετίες. Πρόκειται για τα τρία οικοδομικά τετράγωνα στην περιοχή του Αγίου Διονύσιου στον Πειραιά, το “Piraeus Port Plaza”, το πρώην κτιριακό συγκρότημα της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος», που ξεκίνησε τη λειτουργία του ακριβώς 90 χρόνια πριν, το Μάιο του 1931, παρουσία του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, για να ολοκληρώσει την πορεία του στο χρόνο, το 2008, οπότε και η εταιρεία μεταστεγάστηκε στις νέες εγκαταστάσεις της.

Η Dimand, που είχε αναλάβει τόσο την κατασκευή όσο και τη διαχείριση της ανάπτυξης του έργου, ολοκλήρωσε την παράδοση των χώρων γραφείων, συνολικής δυναμικότητας 7.500 εργαζόμενων, με μεγάλο αριθμό να βρίσκεται στις θέσεις τους, ήδη, από τα τέλη του 2018 αλλά και τις αρχές του 2020. Το αμέσως επόμενο διάστημα εγκαθίστανται στους εργασιακούς χώρους περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι της Γενικής Διεύθυνσης Λιανικής Τραπεζικής της Eurobank, ενώ, στο συγκρότημα λειτουργούν, ήδη, γραφεία της Alpha Bank και της Teleperformance.

Ένα συγκρότημα «γεμάτο» πιστοποιήσεις και σεβασμό στο περιβάλλον

Με αφορμή μια ξενάγηση που διοργάνωσε λίγο πριν ξεκινήσουν τα lockdown, η Eurobank, στην οποία ανήκει πλέον εξολοκλήρου το κτιριακό συγκρότημα μετά και την απορρόφηση της Grivalia Properties, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της Dimand, που είχε αναλάβει να υλοποιήσει το κατασκευαστικό μέρος της έκτασης, εξηγεί ότι το μέγεθος της εξοικονόμησης πόρων και σεβασμού στο περιβάλλον για το συγκεκριμένο έργο τηρεί τα διεθνή πρότυπα. Το κτιριακό συγκρότημα του Piraeus Port Plaza αποτελείται από τρία οικόπεδα, τα οποία έχουν πιστοποιημένα κτίρια κατά LEED στον βαθμό Gold ενώ, το κτίριο στάθμευσης, είναι το πρώτο κτίριο στην Ελλάδα που επιτυγχάνει διάκριση για βιώσιμους χώρους στάθμευσης. Σε όλα τα κτίρια εφαρμόστηκαν, αποκλειστικά, είδη υγιεινής με εξαιρετικά χαμηλές καταναλώσεις, επιτυγχάνοντας μια μείωση στην κατανάλωση πόσιμου νερού της τάξης των 67%, σε σχέση με τα κοινά κτίρια της αγοράς. Λαμβάνοντας υπόψη τον προβλεπόμενο αριθμό εργαζομένων, η συνολική εξοικονόμηση νερού υπολογίζεται στα 80.635 m3 ετησίως.

Βασικό κριτήριο της μελέτης αλλά και της λειτουργίας του συγκροτήματος είναι η ενσωμάτωση στοχευμένων δράσεων, οι οποίες συμβάλλουν στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Τα κτίρια σχεδιάστηκαν με πολλαπλά μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς τους, τη στιγμή που η χρήση φυσικού φωτισμού και νέων τεχνολογιών, η τοποθέτηση αποδοτικών κλιματιστικών και έξυπνων αυτοματισμών και η χρήση ανιχνευτών παρουσίας για έλεγχο του φωτισμού, κλιματισμού και αερισμού, βελτιώνουν τη συνολική απόδοση των εγκαταστάσεων. Στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής συμβάλλει επίσης η κατασκευή πρόσθετων φυτεμένων επιφανειών, δεδομένο ότι τα φυτά δεσμεύουν CO2 από την ατμόσφαιρα, με τις αρδευτικές ανάγκες καλύπτονται στο 100% από την κατασκευή τριών καινούργιων δεξαμενών όμβριων και συμπυκνωμάτων. Ακόμα ένα βασικό κριτήριο είναι η μείωση των εκπομπών CO2 που θα πρόκυπτε από τη μετακίνηση των εργαζομένων σε όλη τη φάση λειτουργίας των κτιρίων και καθημερινά. Η επιλογή της θέσης, κοντά σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, εκτιμάται ότι συμβάλλει σε αυτόν το στόχο, όπως επίσης η παροχή 200 περίπου θέσεων στάθμευσης για ποδήλατα και η τοποθέτηση φορτιστών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ