Φωκίων Καραβίας:«Bρισκόμαστε σε τροχιά επίτευξης των στόχων για την κερδοφορία του 2021»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank τόνισε πως η τράπεζα βρίσκεται σε προνομιακή θέση για να αξιοποιήσει στο έπακρο τον κύκλο ανάπτυξης που ξεκινάει σύντομα.

387

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίστηκε σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2021 ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, εστιάζοντας στην συνέχιση της κερδοφορίας της τράπεζας και την βελτίωση όλων των δεικτών παρά τις αντιξοότητες και τις αντικειμενικές δυσκολίες από τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία. 

«Κατά το πρώτο τρίμηνο, σε συνθήκες πανδημίας, η Eurobank κατέγραψε ισχυρές επιδόσεις που επιβεβαίωσαν ότι βρισκόμαστε σε τροχιά επίτευξης των στόχων για τα έσοδα και την κερδοφορία του 2021. Καθώς η περίοδος αναστολής οφειλών (μορατόρια) έχει λήξει, μία θετική εξέλιξη είναι ο χαμηλότερος του αναμενομένου σχηματισμός νέων NPEs. Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων ξεπέρασαν το 1,0 δισεκατομμύριο ευρώ το Α΄ τρίμηνο και η σχετική ζήτηση αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω στο 2ο εξάμηνο του έτους. Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα συνέχισαν να ενισχύονται, τόσο από τα νοικοκυριά όσο και από τις επιχειρήσεις, παρουσιάζοντας αύξηση κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ από το προηγούμενο τρίμηνο. Αναμένουμε ότι αυτή η δεξαμενή καταθέσεων θα τροφοδοτήσει το επόμενο διάστημα τόσο την κατανάλωση όσο και τις επενδύσεις. Η Τράπεζα κατέγραψε ένα ακόμη τρίμηνο οργανικής κερδοφορίας, με τα καθαρά κέρδη να υπερβαίνουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ, χάρη και στην αξιοσημείωτη συμβολή των διεθνών δραστηριοτήτων μας» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Eurobank βρίσκεται στην παρούσα φάση σε προνομιακή θέση για να ενισχύσει την εθνική προσπάθεια για την ανάκαμψη της χώρας μετά την πανδημία και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας:«Η Eurobank, έχοντας ενισχύσει έγκαιρα την κεφαλαιακή της βάση μέσω της συγχώνευσης με τη Grivalia, υλοποίησε πρώτη με επιτυχία και εντός χρονοδιαγράμματος ένα πρόγραμμα επιταχυνόμενης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο οδηγεί τον δείκτη NPEs σε μονοψήφιο ποσοστό ήδη εντός του 2021. Έχοντας αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα ζητήματα του παρελθόντος, η Eurobank βρίσκεται σε προνομιακή θέση να αξιοποιήσει στο έπακρο τον κύκλο ανάπτυξης που ξεκινά σε όλες τις βασικές μας αγορές. Όλες μας οι προσπάθειες επικεντρώνονται σε αυτό το στόχο».

Τέλος, ο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, επισήμανε τις θετικές προοπτικές για την Ελλάδα και την νέα φάση που θα εισέλθει δυναμικά μετά το τέλος της πανδημίας, έχοντας και το ευεργητικό πλεονέκτημα των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Η επανεκκίνηση της οικονομίας ξεκίνησε σε θετικό κλίμα, με προσδοκίες για ισχυρή ανάπτυξη. Στις χώρες όπου αίρονται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί εκδηλώνεται σημαντική ζήτηση για ελληνικούς προορισμούς. Μαζί με την αύξηση των καταθέσεων κατά τη διάρκεια του lockdown αποτελούν παράγοντες που προδιαθέτουν για σημαντική ενίσχυση της κατανάλωσης για το υπόλοιπο του έτους. Οι πρώτες εισροές κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένονται εντός του 2021, ενισχύοντας τη δυναμική της ανάπτυξης μέσω επενδύσεων, ήδη από φέτος και για τα επόμενα χρόνια. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα σημειώνει σημαντική πρόοδο και συμβάλει στη σταδιακή, αλλά ταχεία επιστροφή στην κανονικότητα. Σε ένα οικονομικό περιβάλλον με θετικές προοπτικές, η Eurobank εστιάζει στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, βοηθώντας τους πελάτες, και κυρίως τις επιχειρήσεις, να ανακτήσουν τη θέση τους στην αγορά».

Σχόλια