Τράπεζα Πειραιώς: Κέρδη προ φόρων 257 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τράπεζας, κατέγραψε κέρδη προ προβλέψεων ύψους 634 εκατ. ευρώ ενώ η κεφαλαιακή επάρκεια διαμορφώθηκε στο 17,5%.

Συνολικά κέρδη προ προβλέψεων 634 εκατ. ευρώ κατέγραψε η Τράπεζα Πειραιώς στο πρώτο τρίμηνο του 2021 ενώ τα προ φόρων κέρδη σε επαναλαμβανόμενη βάση ανήλθαν σε 257 εκατ. ευρώ (έναντι ζημίας 12 εκατ. την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος), σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Πειραιώς Financial Holdings

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, το προ φόρων αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε ζημία 358 εκατ. ευρώ (έναντι 340 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2020) καθώς το καθαρό αποτέλεσμα του ομίλου έκλεισε με ζημία 407 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 232 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς. Επίσης, τα καθαρά έσοδα από τόκους το πρώτο τρίμηνο του 2021 ανήλθαν σε 366 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1% σε ετήσια βάση λόγω της βελτίωσης του κόστους χρηματοδότησης και του ενισχυμένου χαρτοφυλακίου χρεογράφων. Έτσι, η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας διαμορφώθηκε στο 17,5%.

Σύμφωνα με την έκθεση των οικονομικών αποτελεσμάτων το μειωμένο κόστος καταθέσεων συνέβαλε θετικά, ενώ παράλληλα η αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1,6 δισ. ευρώ (δηλ.5%) ετησίως, ενίσχυσαν τα έσοδα από τόκους της Τράπεζας Πειραιώς. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο το πρώτο τρίμηνο 2021 διαμορφώθηκε στο 2,0% (έναντι 2,2% το τελευταίο τρίμηνο του 2020), απότελεσμα που αποδίδεται από την διοίκηση κυρίως στην αύξηση των στοιχείων ενεργητικού λόγω του χαρτοφυλακίου ομολόγων. Στο πρώτο τρίμηνο του φετινού έτους τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε 76 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 7% ετησίως, μια ιδιαίτερα θετική επίδοση δεδομένων των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα εξαιτίας της πανδημίας.

Βασικοί συντελεστές της προαναφερόμενης αύξησης ήταν οι δραστηριότητες της κίνησης κεφαλαίων, η διαχείριση περιουσίας και οι πιστωτικές κάρτες, ενώ παράλληλα θετικό αντίκτυπο είχαν και οι νέες εκταμιεύσεις δανείων. Επιπλέον, τα έσοδα προμηθειών ως ποσοστό του ενεργητικού διαμορφώθηκαν στο επίπεδο του 0,4%, με το σχέδιο μετασχηματισμού της Τράπεζας να συμβάλλει περαιτέρω στην παραγωγή εσόδων από προμήθειες.

Τέλος, όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση, οι τιτλοποιήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά το τρέχον τρίμηνο, μετά τις τιτλοποιήσεις «Phoenix» και «Vega», θα διαμορφωθούν στα 7 δισ. ευρώ.

Προβλέψεις κερδών και δανείων

Τα κέρδη προ προβλέψεων ανήλθαν σε 634 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων 403 εκατ. ευρώ έκτακτων χρηματοοικονομικών εσόδων από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων. Η δυναμική της τράπεζας αντανακλάται στα έσοδα προ προβλέψεων από βασικές τραπεζικές δραστηριότητες (έσοδα από τόκους και προμήθειες μείον επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα), τα οποία ανήλθαν σε 223 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021,  αυξημένα κατά 9% ετησίως.

Το πρώτο τρίμηνο του 2021 οι προβλέψεις δανείων ανήλθαν στα 961 εκατ. ευρώ (από 438 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 20200 και οι απομειώσεις που ανήλθαν στα 829 εκατ. ευρώ σχετίζονται με το 50% του σεναρίου πώλησης των «Phoenix» και «Vega» (μικτής λογιστικής αξίας 7 δισ. ευρώ), καθώς και με άλλες πωλήσεις Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPE) χαρτοφυλακίων το πρώτο τρίμηνο του 2021. Τα έξοδα των προβλέψεων ως ποσοστό των δανείων μετά από προβλέψεις διαμορφώθηκε σε 1,4% σε σχέση με το 1,9% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, ευθυγραμμισμενο πλήρως με το πλάνο «Sunrise» για σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους κινδύνου.

Κεφαλαιακή επάρκεια

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Common Equity Tier 1 (CET1) του Ομίλου Πειραιώς στις 31 Μαρτίου 2021 διαμορφώθηκε στο 12,1%, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου διαμορφώθηκε στο 14,2%, υψηλότερα από τις συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις, οι οποίες, μετά την ευελιξία που δόθηκε από τις εποπτικές αρχές λόγω πανδημίας (Covid-19), διαμορφώνονται στο 11,25%. Ο δείκτης CET1, pro-forma για την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ανέρχεται σε 15,4%, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου διαμορφώθηκε σε 17,5%. Οι δείκτες CET1 και συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας με πλήρη εφαρμογή της «Βασιλείας ΙΙΙ» διαμορφώνονται σε 13,6% and 15,7% αντίστοιχα.
Η μείωση του αποθέματος των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) συνεχίσθηκε και κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας (Covid-19) αλλά τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (NPEs) μειώθηκαν στα 22,1 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2021 έναντι 24,1 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα (Μάρτιος 2020) και σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου έτους (Δεκέμβριος 2020), όταν ήταν 22,5 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση οι τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας 7 δισ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθούν το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Ο pro-forma δείκτης για τις προαναφερόμενες συναλλαγές διαμορφώθηκε στο 35% στο τέλος Μαρτίου.

Οι πωλήσεις Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPE) με υπαγωγή στο πρόγραμμα HAPS (δηλ. το Ελληνικό Σχέδιο Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων, γνωστό και ως Σχέδιο «Ηρακλής»), αλλά και οι συναλλαγές Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPE) εκτός HAPS συνολικού ύψους 19 δισ. ευρώ βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης και θα ολοκληρώσουν τις προσπάθειες εξυγίανσης του ενεργητικού, υποστηριζόμενες από την ενισχυμένη πορεία των κεφαλαίων του ομίλου.

Έξοδα και δαπάνες

Τα λειτουργικά έξοδα το πρώτο τρίμηνο του 2021 διαμορφώθηκαν σε 225 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1% ετησίως, ενώ εξαιρουμένων των έκτακτων εξόδων, μειώθηκαν κατά 4% ετησίως στα 218 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες προσωπικού μειώθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση στα 97 εκατ. ευρώ, αξιοποιώντας τα οφέλη του προγράμματος αποχώρησης που υλοποιήθηκε το 2020.

Τα γενικά και διοικητικά έξοδα αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο 2021 κατά 11% σε ετήσια βάση σε 100 εκατ. ευρώ, λόγω των υψηλότερων απαιτούμενων εξόδων για έργα που ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης (hive-down, «Sunrise», κ.α.). Ο δείκτης κόστους προς βασικά τραπεζικά έσοδα (έσοδα από τόκους και προμήθειες) βελτιώθηκε στο 49% το πρώτο τρίμηνο του 2021 έναντι 53% το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, κυρίως λογω της μείωσης των δαπανών προσωπικού και της αύξησης των βασικών τραπεζικών εσόδων.

Περαιτέρω βελτίωση αναμένεται να επιτευχθεί, καθώς είναι σε εξέλιξη το σχέδιο μετασχηματισμού και η συνεχιζόμενη ψηφιοποίηση δραστηριοτήτων της Τράπεζας Πειραιώς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ