Εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων που ξεπερνούν και το μισό χρόνο

Οι τράπεζες διαθέτουν πλέον σύγχρονες και καλά οργανωμένες δομές τόσο στα καταστήματα που γίνεται η υποδοχή των αιτημάτων, όσο και σε κεντρικό επίπεδο που ολοκληρώνονται οι εγκριτικές διαδικασίες προκειμένου να διεκπεραιώνουν ταχύτητα την σχετική διαδικασία, σε συνεργασία με την πελατειακή τους βάση

Προσεγγίζει και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά και τους έξι μήνες ο χρόνος εκταμίευσης στεγαστικών και επισκευαστικών δανείων σε απόλυτα ενήμερους πελάτες.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αιτήσεων δανείων που έγιναν στο ξεκίνημα του έτους, ακόμη και στα τέλη του 2020, που τα χρήματα του δανείου δεν έχουν εκταμιευθεί ακόμη, ενώ είναι άγνωστος ο ακριβής χρόνος εκταμίευσης τους.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη που επικοινώνησε το emeaGr η ευθύνη των τραπεζών στο μεγάλο χρόνο αυτό αναμονής μεταξύ της ημερομηνίας αίτησης για δάνειο και της ημερομηνίας τελικής εκταμίευσης περιορίζεται στο ελάχιστο. Οι τράπεζες διαθέτουν πλέον σύγχρονες και καλά οργανωμένες δομές τόσο στα καταστήματα που γίνεται η υποδοχή των αιτημάτων, όσο και σε κεντρικό επίπεδο που ολοκληρώνονται οι εγκριτικές διαδικασίες προκειμένου να διεκπεραιώνουν ταχύτητα την σχετική διαδικασία, σε συνεργασία με την πελατειακή τους βάση.

Οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται οφείλονται κυρίως λόγω δυσκολιών που υπήρξαν στο Νομικό Έλεγχο καθώς ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα κλειστές αρμόδιες αρχές όπως τα υποθηκοφυλακεία, Δικαστήρια, Κτηματολόγιο λόγω των περιορισμών που είχαν επιβληθεί για τον περιορισμό της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση όπως επισημαίνεται το γενικότερο γραφειοκρατικό πλαίσιο που διέπει την αγορά ακινήτων ειδικότερα στον τομέα αγοραπωλησιών με τα δεκάδες έγγραφα που ζητούνται αποτελεί σημαντικό λόγο για την καθυστέρηση εκταμίευσης ενός δανείου. Σε περίπτωση που υπάρξει συντόμευση σε αυτό το στάδιο οι τράπεζες είναι παραπάνω από έτοιμες να μειώσουν στο ελάχιστο τους χρόνους εκταμιεύσεων δανείων, αναφέρουν τραπεζικά στελέχη.  Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να εκταμιεύσουμε δάνεια σε χρόνους ρεκόρ και είμαστε σε θέση να τα κάνουμε, να το αποδείξουμε στην πράξη μόλις μας δοθεί η ευκαιρία, αναφέρουν χαρακτηριστικά, τραπεζικά στελέχη.

Κάτι που εκτιμάται ότι θα συμβεί σταδιακά, καθώς ήδη έχουν ανακοινωθεί από πλευράς πολιτείας και αρμόδιων Αρχών, ότι πολλά από τα σχετικά στάδια και έγγραφα που ζητούνται θα μπορούν να γίνονται πλέον ψηφιακά.

Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς ακινήτων που επικοινώνησε το emeaGr δεν είναι λίγες οι φορές που γενικότερες καθυστερήσεις σε ζητήματα που αφορούν αγοραπωλησίες ακινήτων λόγω της τεράστιας γραφειοκρατίας έχουν οδηγήσει σε ακυρώσεις συμφωνιών μεγάλης αξίας, ακόμη και από επενδυτές του εξωτερικού. Θέτουν μάλιστα επιτακτικά το ζήτημα της άμεσης εφαρμογής όσων έχουν ανακοινωθεί από πλευράς πολιτείας για την απλοποίηση και ψηφιοποίηση των σχετικών διαδικασιών προκειμένου να δοθεί ώθηση στην τομέα ανάπτυξης ακινήτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ